CityVisionMagazine

Gradina de Lavandă, un tărâm magic

Lavanda este o plantă cunoscută și folosită de la începuturile lumii. Vechii egipteni o utilizau pentru cosmetice, iar filosofii greci preferau să își ungă tălpile picioarelor, pentru ca apoi mireasma să se ridice natural până la nivelul capului, parfumând tot corpul. În Evul Mediu, regina Elisabeta se bucura de beneficiile sale, folosind-o în ceai pentru a trata migrenele sale frecvente, dar și ca parfum, acesta fiind unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Marea Britanie. De asemenea, regina a încurajat dezvoltarea plantațiilor de lavandă. De curând, am descoperit un loc magic – Grădina de Lavandă. Nu, nu este nevoie să călătoriți până în Provence pentru a vă bucura de parfumul acestei plante. Există și în România, aproape de București, în satul Țipărești, comuna Cocorăștii Mislii, jud. Prahova.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Grădina de Lavandă? Cum a început totul?

Ce înseamnă pentru mine Grădina de Lavandă? Grădina de Lavandă este pasiunea, nu doar a mea, ci a întregii mele familii. Este un loc cald, plin de bucurie și energie pozitivă. Este locul unde merg când lucrurile nu decurg exact cum am plănuit, pentru o fugă din realitate. Consider că, locul are magia lui, face oamenii să se simtă bine și să plece liniștiți în drum spre casă. Totodată, Grădina de Lavandă a însemnat și înseamnă muncă. Aceasta este construită pe ani întregi de muncă și eforturi, pentru a face totul ca la carte, pe cât posibil. Nu am spus niciodată că ceea ce facem este perfect, însă consider că este apropiat unui colț de rai, cel puțin pentru mine și familia mea. Cât despre cum a început totul, povestea este lungă și tumultoasă, așa că o să mă rezum la câteva cuvinte. Această pasiune a apărut ca rezultat al dorinței de independență și fericire. Îmi plăcea și în continuare îmi place jobul pe care îl am, doar că Gradina de Lavandă m-a completat. A făcut ca fiecare efort să merite. Cu puțin curaj și asumare de riscuri am cumpărat terenul și am plantat primii butași care sunt azi plantele adulte de care ne bucurăm împreună. Consider că, mereu a fost vorba despre pasiune și curajul de a o urma.

Cât munciți pentru o recoltă? Povestiți-ne mai multe despre asta.

Implică multă dăruire, ca orice alt lucru muncit din pasiune, însă ne considerăm norocoși în acest domeniu. Lavanda nu este o plantă foarte pretențioasă, are nevoie doar de un sol corespunzător, tunsori la momentul potrivit și puțină grijă la buruienile din jurul ei, iar ea se va ocupa de procesul cel lung și greu, de creștere și dezvoltare. Nu este ușor, dat fiind faptul că plantația este bio și eco, ca întregul proces să fie făcut manual și fără chimicale, însă dacă acest lucru s-ar schimba, ne-am schimba și noi și plantele, lucru pe care nu ni-l dorim. Dacă există bună voință, se poate realiza orice.

Am descoperit pe site-ul dumneavoastră multe produse bio. Puteți să ne spuneți ce cuprinde portofoliul brandului?

Inițial ne doream să comercializăm doar plantele, spre parfumerii și alte astfel de inteprinderi din industrie, însă am fost dezarmați de lipsa acestor companii pe piața din România, după primul an de producție. Am rămas practic cu plantele culese, pe care nu știam cum să le procesăm. Așa au urmat apariția apei și uleiului de lavandă, odată cu achiziționarea mașinii de distilat, care a dat drumul întregului lanț de produse pe care le comercializăm azi. Dacă ne întreba cineva în primul an de recoltă ce vom face cu plantele, cu siguranță răspunsul ar fi fost cu totul altul, dar destinul și-a jucat cărțile în asa fel încât ideile de produse să vină la noi.

În primul rând trebuie menționat faptul că suntem ajutați și de cateva persoane apropiate nouă pentru a realiza întregul proces. Este un proces lung și solicitant care ar fi imposibil de realizat în timp, într-un număr mic de persoane. În primul rând, înainte de perioada de înflorire, fiecare plantă de pe câmp trebuie tunsă, luată la rând, de mână, până când totul este la linie. Apoi, în perioada de înflorire, care coincide cu perioada de vizite, este nevoie să fie amplasat spațiul pentru vizitatori, magazinul din cadrul câmpului, dar și pregătite și îmbuteliate produsele pentru vizitatorii care își doresc să cumpere. Dupa perioada de vizite urmează recoltarea, făcută tot de mână, care durează aproximativ trei zile, în mâinile a cinci oameni, urmată de nivelarea terenului în zonele în care este cazul. În luna octombrie lavanda se tunde, din nou, pentru o ultimă dată, înainte de iarnă, iar ciclul se repetă.

La momentul actual, portofoliul Grădinii de Lavandă conține uleiul esențial de lavandă, apa de lavandă, mierea infuzată cu lavandă, ceaiul de lavandă, lumânările cu lavandă, sapunul cu lavandă, odorizantele de mașină, globulețele cu semințe de lavandă și pernele cu lavandă. Urmează, în perioda următoare, să punem spre comercializare câteva alte noi produse, dar momentan lăsăm timpul să decidă când o să fie momentul potrivit pentru lansare.

Cât este pasiune și cât este muncă din ceea ce faceți?

Aș spune că un raport potrivit ar fi 50/50. Pentru că oricât de mult ai îndrăgi ceea ce faci, munca se simte, la un anumit moment, însă ceea ce ajută, este că făcând totul cu pasiune și dăruire, fiecare moment de muncă sau noapte lungă merită și își are scopul bine definit.

Cine vă inspiră, ca model de afacere și nu numai?

În primul rând, inspirația mea stă în familie. Astăzi, nu aș fi ceea ce sunt fără sprijinul și dragostea lor. Copiii îmi dau idei și prin poveștile lor îmi dau seama de nevoile tinerei generații. Aș putea spune că trăiesc prin ochii lor. În al doilea rând, mă inspiră viața, fiecare succes sau eșec mă motivează și îmi provoacă imaginația și creativitatea pentru a fi cea mai bună variantă a mea, împreună cu cea mai bună variantă a Grădinii de Lavandă. Nu în ultimul rând, mă motivează și mă inspiră comunitatea Grădinii, atât din mediul online, cât și din viața reală. Este o comunitate de oameni pe care îi unește dragostea pentru frumos și oameni care își expun opiniile și criticile într-un mod constructiv, tocmai pentru ca noi să învățăm din ceea ce ni se comunică.

Care a fost cea mai frumoasă experiență din ultimii ani?

Cele mai frumoase și pline de viață experiențe pot spune clar că sunt în cadrul perioadei de vizite, când se ia cel mai mult contact cu publicul direct, însă ce îmi pot aminti acum este ultimul concert care a avut loc la terenul de lavandă, unde au venit oameni din toate colțurile țării, pentru a asculta muzica preferată, iar momentele de liniște din public, când întreaga audiență asculta, pe fundal soarele apunea, iar muzica se unduia printre plante este de vis și trebuie trăit măcar o dată în viață. Este o liniște interioară de nedescris.

Ce planul aveți pentru 2020 și 2021?

În următorii ani plănuim să diversificăm gama de produse pe care o oferim, să diversificăm gama de evenimente oferite în cadrul vizitelor la teren, însă pentru a reuși este nevoie de ajutorul feedback-ului din partea oamenilor care ne apreciază, pentru a ști exact de ce au nevoie și ce își doresc.

Unde vă pot găsi cititorii noștri?

Cititorii dumneavostră ne pot găsi pe Facebook, căutând Gradina de Lavandă, pe Instagram la @gradina_de_lavanda sau direct pe site-ul nostru, gradinadelavanda.ro.

Mulțumim și vă așteptăm cu drag în vizită!