CityVisionMagazine

Celebrity Guest Writer by Diana Bianca: Interviu cu Loredana Ciangau, designerul brandului L’Atelier Couture

Dragii mei, astazi vin in casele voastre cu un articol atipic fata de cele cu care v-ati obisnuit pana acum. M-am gandit sa va aduc in atentie oameni frumosi, persoane care au nevoie de sustinere si de promovare in aceasta perioada, asa ca primul meu invitat in acest sens este Loredana Ciangau, designerul din spatele brandului  L’Atelier Couture.

Diana Bianca: Care este povestea din spatele brandului L’Atelier Couture?

Loredana Ciangau: Povestea a inceput de la ideea unei afaceri care sa serveasca o nevoie la nivel local – un atelier de croitorie. Dar nu orice fel de atelier, voiam un atelier care sa ofere autenticitate tinutelor, un atelier unde noi (eu si asociata mea de atunci) sa putem experimenta tot ceea ce imaginatia noastra era capabila sa creeze. Pentru ca noi insine simteam nevoia de a iesi din uniformizarea oferita de piata mass-market. Eu, pasionata de moda fiind, urmasem cursurile lui Adrian Oianu pentru a deslusi cate putin din tainele acestei lumi, iar acesta a fost inceputul, dar acel ineput are un loc special in sufletul meu…Si ca o paranteza, de fiecare data cand creez ceva, imi vine in minte raspunsul pe care Adrian mi l-a dat la o intrebare pe care eu i-am adresat-o, atunci cand vorbeam despre sursele de inspiratie… La intrebarea mea „Care este limita dintre a te inspira si a copia?” Adrian  a raspuns „Bunul simt!” Si am grija ca de fiecare data, sa nu depasesc aceasta limita. Asta a fost o paranteza mai lunga. 😉

Si asa am deschis atelierul intr-o garsoniera la parterul unui bloc, cu o croitoreasa, o masina liniara, una de surfilat si un bust reglabil (imi place sa imi amintesc asta, de fiecare data cand sunt nemultumita de mine).

La inceput aveam o mana de cliente, apoi incet incet numarul lor a inceput sa creasca, calitatea produselor noastre a inceput sa creasca si ea odata cu cerintele clientelor care ne ofereau provocari din ce in  ce mai mari. Am mai și gresit, am plâns, ne-am invățat lecția și am mers mai departe. După vreo 2 ani ne-am mutat intr-un spatiu putin mai mare in centru, a crescut si echipa si numărul echipamentelor, dar odata cu aceasta dezvoltare a crescut si responsabilitatea, cheltuielile, problemele. Tot in acea perioada au inceput si primele noastre aparitii publice…cand am primit prima doza soc de energie dupa primii ani de munca, care nu au fost deloc usori. Acolo am avut ocazia sa ne evaluam munca in comparatie cu a altor designeri deja celebri, veniti acolo (la eveniment/prezentari) cu intreaga echipa si noi, eu cu 2 croitorese ale mele ne straduiam sa nu se citeasca pe fata noastra panica. Imi amintesc cum la unul dintre evenimente, o televiziune ne-a propus sa vina in atelier sa imi ia un interviu…si i-am tot amanat (pana nu au mai sunat), pentru ca nu stiam cum sa ii primesc in apartamentul de la parterul blocului, curat, decent, dar nu de „couture” cum am realizat ca lasasem acolo impresia, comparabil cu al celorlalti participanti in prezentare.

Apoi au urmat ani de munca, cursuri, timp, energie, bani, sacrificii: familie, sanatate, ca sa fiu astazi aici, intr-un atelier de care sunt tare mandra. Clientele meritau un loc elegant! Acum as primi televiziunile (rade). 

Diana Bianca: Care sunt marile provocari pe care designer vestimentar le întâmpină la început de drum?

Loredana Ciangau: Cred ca partea financiara este prima provocare de care te izbesti. Fara un investitor/investitie care sa iti sustina proiectul in primul an, trebuie sa faci multe compromisuri si asta iti stirbeste din creativitate, chiar din increderea in aptitudinile tale, chiar iti incetineste dezvoltarea. Apoi daca nu esti intr-un mediu care sa aprecieze/evalueze corect munca ta, iar este dificil. O alta provocare este sa gasesti echipa care sa vibreze la unison cu tine, sa iti inteleaga viziunea, sa aveti aceleasi standarde. Daca mai vii si din provincie, de unde toata lumea se asteapta ca totul sa vina mai ieftin, daca se poate la preturi din lumea a 3-a, se complica si mai mult.

Diana Bianca: Cum te-a afectat aceasta criza si ce masuri concrete ai luat? 

Loredana Ciangau: Criza chiar ne-a afectat foarte rau. 90% din activitatea noastra era destinata realizarii tinutelor pentru evenimente elegante: nunti, botezuri, evenimente care s-au amanat sau chiar au fost anulate, ceea ce a dus la anularea sau amanarea comenzilor. Perioada martie-august este de regula cea mai aglomerata din an. Exact atunci noi ne-am intrerupt activitatea. Iar prima rochie de mireasa o livram in septembrie. Demarasem un proiect de dezvoltare in afara tarii, dar a trebuit sa il abandonam. Asa ca am schimbat usor directia si am marit productia pentru tinute de zi, casual, office…ne pregatim sa lansam un site cu vanzare online.

Diana Bianca: Ce planuri de viitor ai?

Loredana Ciangau: Eu sper sa ne reluam cu totii viata, de acolo de unde am intrerupt-o, iar noi sa putem reveni la rochiile noastre de mireasa, de seara, sofisticate, elegante. Dar in acest moment suntem orientati spre a ne dezvolta in mediul online, o zona pe care am neglijat-o pana acum, dar fara de care nu cred ca vom putea trece peste provocarile din acest an.

Diana Bianca: Unde pot cititorii sa iti comande creațiile?

Loredana Ciangau: De asemenea vom da curs cerintelor de colaborare venite din partea magazinelor offline si vom fi prezente Iasi, Constanta, Cluj, Satu Mare, Timisoara, Bucuresti. Vom posta pe paginile noastre de pe retelele de socializare magazinele cu care colaboram. Momentan ne găsiți aici: https://www.facebook.com/ateliercouture.ro/