CityVisionMagazine

Lady Smoke – Regina Flăcării și a Furiei

După ce ne-am familiarizat cu personajele din lumea fantastică creată de Laura Sebastian, am ajuns să înțelegem cât de profundă este durerea unui destin neîmplinit, cât de contagioasă este speranța ce răsare înăuntrul tău și câtă ură și invidie se ascunde în spatele celor pe care-i considerai prietenii tăi.

Theodosia a cunoscut numai durere și tortură la viața ei, încât am ajuns să refuz să cred că poate exista asemenea nefericire în viața cuiva și asta m-a făcut să sper în continuare că asupritorii vor primi ce merită. Lady Smoke ne readuce în Astrea, tărâmul cucerit de kalovaxiani, furat cu viclenie din mâna Theodosiei. Cu noi aventuri la orizont, protagonista mult îndrăgită revine cu forțe proaspete și aliați nebănuiți, într-o călătorie pentru a-și redobândi tronul moștenit din naștere.

Lady Smoke – Laura Sebastian
An apariţie: 2019
Autor: Laura Sebastian
Editura: STORIA, Young Adult
Titlu Original: Lady Smoke
Traducător: Anca Zaharia

Sumar: Kaiserul a omorât-o pe mama Theodosiei, Regina de Foc, când Theo avea doar șase ani. A pus stăpânire pe țara ei și a ținut-o prizonieră, încoronând-o drept Prințesa de Cenușă – un animal de companie cu care să se joace și pe care să-l umilească vreme de zece ani. Dar s-a terminat. Kaiserul și-a considerat prizoniera slabă și lipsită de apărare. Nu și-a dat seama că o minte ascuțită este cea mai letală armă.

Theo nu mai poartă o coroană de cenușă. Și-a luat înapoi titlul de drept și un ostatic – pe prințul Soren. Dar poporul ei rămâne înrobit Kaiserului, iar ea este acum la mii de kilometri distanță de ei și de tronul său.

Pentru a recupera totul, va avea nevoie de o armată. Doar că, pentru a face rost de o armată, trebuie să aibă încredere în mătușa ei, temutul pirat Dragonsbane. Și conform lui Dragonsbane, o armată se poate obține doar dacă Theo se căsătorește. Ceva ce o regină astreană nu a făcut vreodată. Theo știe că libertatea vine cu un preț, dar este determinată să găsească o cale prin care să-și salveze țara fără să se piardă pe sine însăși.

„Povestea se învârte ca o spadasină, iar lama ei cioplește personajele și le întoarce pe unele împotriva altora. O examinare captivantă a complexității răului și luptei împotriva acestuia.” – Sarah Porter, autoarea cărții Vassa și Noaptea

Părerea mea: Vă amintiți de Thora, nu-i așa? Cele dintâi pagini ale primului roman ne-au prezentat o fetiță blajină și greu încercată, condamnată să trăiască o viață falsă. Kaiserul îi dictează mișcările ca un păpușar care controlează o marionetă, aflată pe vecie sub farmecele acestuia.

Însă acea fetiță nu mai există, dispărând în negura trecutului, iar acum Theodosia își îmbrățișează destinul binecuvântat de zei. Mi-a intrat pe sub piele acest personaj, am ajuns să sufăr odată cu el și să îmi doresc mai mult ca oricând ca puterea binelui să o depășească pe cea a răului.

„Te-am văzut, am știut ce voiai și am devenit ce îți doreai. Dar nu eram eu. Fata aia era doar fum și oglinzi.”

Lady Smoke este o încercare aspră pentru personajele noastre dragi, aceștia având nevoie de forța și imboldul conferit de dorința lăuntrică de a oferi poporului cotropit, viața pașnică și prosperitatea care a fost aievea odinioară.

„Puritatea motivațiilor nu contează-ci puterea lor-și nu există o motivație mai puternică decât răzbunarea, spun eu.”  

Cartea este intensă și fermecătoare, putem afirma că dorința de răzbunare este modul justificat după care se ghidează personajul principal. Răul este mai complex ca oricând, trădarea, hoția și viclenia sunt niște însușiri caracteristice a multor dintre personaje, vechi și noi deopotrivă. Theodosia își caută noi aliați, dar știm cu toții că ajutorul și loialitatea vin cu prețuri scumpe și interese ascunse.

Dacă mama ei a fost Regina Păcii, Theodosia devine Regina Focului și a Furiei, alegând să recurgă la foc și urgie pentru a pune capăt războiului care i-a distrus țara și a băga în pământ temutul tiran care stă pe tronul ei. Am adorat foarte mult construcția ei în această carte, evoluând de la simpla curteană speriată și manipulată, cum era în Prințesa de Cenușă, ajungând o regină în dezvoltare, demnă de urmat. Sârguința este un termen greu de întreținut, însă devotamentul ei pentru poporul său este nemărginit.

„Arată-le fata care a fost suficient de ingenioasă ca să scape de sub nasul Kaiserului, care este suficient de aprigă pentru a-și proteja oamenii cu propria viață, care este suficient de puternică pentru a sta pe picioarele ei, chiar dacă pe umeri îi apasă greutatea lumii. Ești o regină, Theo, și ar fi nebuni să nu te urmeze.”

Relația ei cu prințul Søren se fructifică și se conturează în moduri neașteptate, ajungând în punctul în care cei doi aproape că și-au câștigat total încrederea reciprocă, dar este oare de ajuns pentru a izbuti în această luptă? Sentimentele Theodosiei pentru Søren ies la suprafață, nu îl mai are în fața ochilor pe acel băiețel ostatic, fiu al omului pe care și-a jurat că-l va omorî. Søren a devenit un aliat de nădejde, un stâlp important în rebeliunea lor, răzvrătindu-se în fața tatălui său malefic.

Mă gândesc la Søren ca la acel tip de prieten ce îți luminează calea și îți înlătură orice prezență de neîncredere în tine, iar umbrele îndoielilor dispar. Merită ținut aproape, alături de restul camarazilor îmbarcați în această aventură a binelui.

„Søren vede cele mai urâte fațete ale mele, lașitatea și intrigile și manipularea. Vede totul și înțelege. Mă privește ca și cum aș fi cartea lui preferată, una ale cărei pagini le-a citit de prea multe ori. Una ale cărei secrete le-a descoperit, dar tot revine pentru mai mult.”

Forțele răului atacă, sunt greu de luat prin suprindere, iar Theodosia trebuie să fie cu un pas înaintea Kaiserului, acesta fiind neîncetat pe urmele ei. Asasinatele, comploturile, intrigile ascunse și vicleniile o urmăresc pe Theodosia, care trebuie să țină totuși în frâu dorința de răzbunare și furia, acumulate în toți anii negri din trecut. Știm că rațiunea poate fi umbrită ușor de ispită, iar dorința de putere poate acapara și cel mai chibzuit om.

Cu binecuvântarea zeilor, protagonista noastră ajunge să-și descopere forțele ascunse, călcând pe urmele greșelilor trecutului și avântându-se într-un viitor pe care numai ea îl poate readuce la normal. Dacă va reuși, râmâne să aflăm, însă pot să spun că Lady Smoke m-a cucerit prin stilul antrenant și intriga foarte bine conturată. Vă invit și pe voi să luați parte alături de Theodosia și aliații ei la salvarea Astreei.

Mulțumesc Libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie! O puteți descoperi aici!

Sper că nu ați uitat de campania manifest #RespectYoursef – Oferă-ți timp pentru lectură inițiată de librăria online Libris.ro, prin care se dorește acordarea unei perioade de timp mai mare acestor cărți minunate și conștientizarea faptului că lectura este o formă a respectului față de propria persoană. Afați mai multe – https://www.libris.ro/respectyourself