CityVisionMagazine

Mâncare fără condiment? Vai, ce trist experiment!

Ce-ar fi mâncarea fără condimente, te-ai gândit? Sigur, sarea și piperul sunt nelipsite în aproape orice preparat, dar nu-i suficient. Oricând poți face proba chiar tu. Ia o bucată de carne de orice fel vrei (sau pește) și prepar-o folosind doar sare și piper. Și, separat, același tip de carne prepară-l folosind condimentele potrivite, speciale: Vegeta Natur Condimente pentru carne de porc, Vegeta Natur Condimente pentru carne de miel, Vegeta Natur Condimente pentru pește sau Vegeta Natur Condimente pentru pui auriu. Experimentul este valabil și pentru preparatele din legume. Te vei convinge că nu seamănă un preparat cu altul, că gusturile sunt total diferite.

A condimenta mâncarea este, în realitate, o știință. Pentru că fiecărui tip de carne i se potriveste un anumit tip de condiment. Iar cel mai înalt nivel al acestei științe este cel al combinațiilor dintre condimente și ierburi aromatice (sunt lucruri total diferite!). Proporția în care fiecare dintre ele se regăsește într-un amestec oferă preparatului un gust și o aromă care le poate face să fie specifice unei anumite bucătării, dintr-un anumit colț de lume. De exemplu, pentru preparatele franțuzești este specifică aroma dată de combinația dintre busuioc, fenicul, lavandă, măghiran, rozmarin, salvie și cimbru. Marocanii, în schimb, preferă amestecul de chimen, ghimbir, scorțișoară, piper cayenne, cuișoare și coriandru. Pentru indieni, însă, aroma definitorie este cea obținută din combinarea cuișoarelor cu frunze de dafin, chimen, scorțișoară, cardamon, nucșoară, anason stelat și semințe de coriandru. Exemplele sunt multe, dar nu e nevoie să ne batem capul cu ele. Din simplul motiv că suntem români și avem propriile gusturi. Și pentru că, în plus, și-au bătut alții capul să realizeze condimente pe gustul nostru și pentru preparatele noastre preferate: Vegeta Natur Condimente pentru sarmale, Vegeta Natur Condimente pentru cartofi sau Vegeta Natur Condimente pentru ceafă de porc. Există cineva care să nu aibă printre preferințele culinare măcar unul dintre aceste preparate? Știm sigur că nu!

Pentru că tocmai este sezonul cartofilor noi, vă propunem o rețetă absolut delicioasă, mai puțin cunoscută și mai rar preparată. Probabil și pentru că, de obicei, întâlnirea cu cartofii noi se lasă în special cu… prăjeală. Ei bine, nu! Rețeta noastră de cartofi noi este cu smântână și mărar proaspăt. Simțiți deja aroma?!

Ai nevoie de: un kilogram de cartofi noi, 200 ml smântână dulce pentru gătit, 75 grame de unt, un plic de  Vegeta Natur Condimente pentru cartofi, două legături de mărar proaspăt.

Cum se prepară

Se curăță cartofii și, dacă sunt foarte mici, se păstrează întregi. Dacă sunt puțin mai mărișori se taie în jumătate. Se pun la fiert în apă cu un praf de sare și unt. Apa va trebui doar să îi acopere. Se fierb sub capac, la foc mediu. Când apa a scăzut la jumătate din cantitatea inițială, se toarnă peste ei smântâna dulce amestecată cu o linguriță de făină. Se adaugă condimentele pentru cartofi și se mai lasă să fiarbă 5-7 minute. Se trage cratița de pe foc și se adaugă mărarul proaspăt, spălat și tocat foarte mărunt.