Mariana Sebe, PR Avenue: „PR-ul este mediul care mă ajută să ating sufletul oamenilor!”

Este un om minunat, așa cum nu am mai întâlnit de ceva vreme, are mereu o vorbă bună pentru fiecare și îți sare în ajutor ori de câte ori ai nevoie. Mariana Sebe este artistul din spatele agenției PR Avenue, care s-a născut dintr-un vis și o dorință de a face ce îi place și ce știe cel mai bine, cu respect față de meserie și oameni. Am discutat în acest interviu de suflet despre pasiunea pentru istorie, pe care o avem în comun, dar și despre PR-ul în această perioadă de criză.
Să începem într-o notă optimistă. Care este povestea evenimentelor de gală Elisabeth in the mirror și Hommage à Sisi?
Dintotdeauna mi-a plăcut legătura dintre cultură și comunicare, iar în urmă cu patru ani, am avut șansă să organizez pentru o celebră casă de bijuterii austriacă un eveniment în care am primit libertatea deplină de a mă juca cu multe componente culturale. Timpul a trecut și vizualizând video-ul evenimentului de nenumărate ori, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să organizez în fiecare an un astfel de eveniment, însă am sesizat în același timp și că nu sunt prea multe companii din industria noastră care ar alege să își lanseze noile colecții în muzee și palate, cu momente de balet, rame de tablouri în dimensiune naturală și muzică clasică, sau care chiar ar avea bugetul necesar pentru un eveniment de o asemenea amploare.
Am început să călătoresc tot mai mult în Viena, ajungând să mă simt ca acasă. Încă de mică am avut o afinitate pentru istorie și valorile trecutului, dar și o pasiune pentru Împărăteasa Sisi, nu din școală, pentru că nu se studia la orele noastre de istorie, ci din filmul Sissi urmărit obsesiv pe casetele video înainte de `89, deoarece era singurul moment în care stăteam liniștită și nu deranjam pe nimeni.
Având acest vis, în 2018, când sărbătoream 180 de ani de la nașterea Împărătesei Austriei, am început să studiez îndeaproape viața și activitatea ei, așternând pe hârtie toate ideile ce vizau îmbinarea trecutului cu elemente actuale și aducerea lui Sisi în prezent: ce ținute ar alege astăzi, ce fel de bijuterii ar purta, sau exerciții de imaginație personală, precum „sigur ar asculta Havasi din moment ce a iubit atât de mult Ungaria„. Am încercat să o descopăr, să îi înțeleg fuga de Viena și de rigorile de la Curtea Imperială. Ca în cazul fiecărui personaj există evident controverse, însă nimeni nu ar putea contesta că Sisi nu s-a încadrat în tiparele vremii sale și tocmai de aceea ne amintim de ea și astăzi. Recunoscută în toate colțurile lumii pentru frumusețea sa, a rămas legendară pentru ritualurile sale drastice de frumusețe: dorința de a-și păstra silueta și a-și menține talia au determinat-o să fie prima regină care avea câte o sală de fitness în fiecare castel, iar în fiecare zi călărea ore în șir fiind recunoscută drept cea mai bună călăreață a timpurilor sale.
Așadar, Sisi a fost o deschizătoare de drumuri din multe puncte de vedere și, la fel ca și Elisabeta a României, a încercat să îmbunătățească societatea în care trăia, chiar și cu costuri personale, scandalizând deseori elita conservatoare, fiind marginalizată, iar de cele mai multe ori simțindu-se singură și neînțeleasă.
Ideea mea de bază a fost să aduc în fața audienței conținut de calitate și să arăt că valorile din trecut pot fi puse în același loc cu arta, industria de fashion, beauty, glam luxury și că nu există nici o contradicție. Iar personajele alese chiar mi-au permis acest lucru. Am dorit ca directorii de marketing și companiile să vadă că produsele, serviciile lor se pot comunica și altfel, prin mesaje de o mai mare greutate, care susțin valori și principii ce erau de bază în trecut și pe care astăzi le întâlnim din ce în ce mai rar, din păcate. Onoarea, demnitatea, curajul, simțul datoriei și asumarea responsabilității, verticalitatea, dar mai presus de toate dragostea față de oameni, de bine și de frumos.
Industria de marcomm nu are supuși precum imperiile de altădată, dar are audiențe care trebuie respectate, înțelese, crescute frumos, iar acest lucru poate fi făcut numai cu dragoste și responsabilitate, sădite în fiecare acțiune.
Hommage à Sisi a fost un mixt între culturi care și-a propus să arate cât de frumoși suntem tocmai prin prisma diferențelor dintre noi.
Am adus elemente culturale ale Imperiului Austro-Ungar într-un palais din București, în stilul tradițional și original al secolului al XIX lea care, din întâmplare sau nu, este decorat cu tablouri cu Sisi și Franz Joseph, a cărei sală principală poartă numele celui mai longeviv împărat, iar evenimentul a avut loc chiar pe 24 aprilie, seara când cei doi s-au căsătorit și când ea a fost încoronată împărăteasă a Austriei și regină a Ungariei. Niciodată nu am crezut în coincidențe, ci mai degrabă în predestinare.
În ceea ce privește a doua ediție, aceasta a venit după ce am petrecut un an în Viena, dar și în alte orașe strategice ale fostului Imperiu Austro-Ungar. Am vizitat mai multe castele și case de vânătoare. Prima ediție mi-a deschis multe uși în Austria și nu numai, având șansa să cunosc mai îndeaproape reprezentanți ai Dinastiei Habsburg de Lothringen, să merg la baluri, ceremonii de învestire sau alte acțiuni ce poartă în sine farmecul secolelor trecute. De asemenea, în acest context am primit și permisiunea de a folosi emblema dinastiei – Austria Imperialis – pentru a doua ediție.
„Elisabeth în the mirror” mai semnifică și maturizarea, întoarcerea mea către mine, către casă și de aici și introducerea celui de-al doilea personaj – Elisabeta, prima regină a României, despre al cărei rol și impact în dezvoltarea țării se vorbește prea puțîn. Poate și pentru că regele Carol I nu a fost atât de permisiv în ceea ce privește amestecul soției în politică precum Franz Joseph sau Ferdinand. Căsătoria ei atât de târzie, mai bine spus când nimeni nu credea că mai avea vreo șansă, faptul că și-a însușit limba română chiar mai bine decât Carol, a fost singura regină scriitoare, cu volume traduse în atâtea limbi, activitățile de mecenat desfășurate pentru creșterea unei elite culturale sunt incontestabile – George Enescu, Nicolae Grigorescu, Elena Văcărescu sunt doar câteva exemple, precum și spitalele, orfelinatele construite și suportul oferit celor în nevoie. Și-a asumat rolul de regină și soție cu un simț fantastic al datoriei.
Am încercat să cuprind în eveniment cât mai multe dintre aceste aspecte, alegându-mi partenerii astfel încât să înfățișez întreaga moștenire lăsată de cea care a scris sub pseudonimul Carmen Sylva: companie de asigurări medicale, expert în caligrafie, un doctor în istorie a punctat elemente cheie din viața ei, prezentarea designerilor care a avut loc pe o melodie cu influențe din compoziția lui Enescu și locația aleasă, de la a cărei fereastră stă semeață statuia lui Carol.
Ediția a doua a crescut în complexitate prin prisma locației, a numărului designerilor care au prezentat câte două ținute hommage celor două regine, a partenerilor, dar și a numărului de momente din scenariul evenimentului.
Care este povestea PR Avenue?
PR Avenue a împlinit trei ani anul acesta și s-a născut din dorința de a face ce îmi place și ce știu mai bine, cu respect față de meserie și față de oameni, nu neapărat dintr-o dorință de antreprenoriat. Am fost obligată să ies din zona de confort atunci când am ajuns într-un moment în care am considerat că mai rău de atât nu are ce să fie și nu am mai avut nici o temere pentru că nu mai aveam nimic de pierdut.
În cei trei ani de activitate, PR Avenue, la fel ca și mine a avut perioada Italia, Elveția, Austria, ne-am redescoperit împreună, ne-am reinventat și am vrut să arătăm că putem livra calitate oriunde, mândre fiind de identitatea, educația și experiențele noastre.

Poți să faci ceea ce iubești, să evoluezi și să ai slujba visată în 2020?
Fără doar și poate… Dacă s-a putut în toate vremurile, chiar și atunci când oamenii se luptau cu prejudecățile familiei și aspirațiile acesteia față de propria persoană, cu prejudecățile societății, cu inchiziția… se poate și acum.
Mereu mă amuz gândindu-mă că multe din activitățile mele de astăzi ar fi fost încadrate la secțiunea vrăjitorie pe vremea aceea.
Oricum toți ajungem să facem ce iubim mai devreme sau mai târziu, consider însă că este mai eficient să îți asculți intuiția cât mai de timpuriu pentru a evita ani întregi de travaliu mistuitor asupra propriului suflet.
Care a fost cea mai frumoasă experiență din ultimii ani?
Chiar îmi este greu să aleg o singură experiență, deoarece în fiecare an am trăit și experimentat atât de multe situații pline de folos. Cred că tocmai această suită de situații aparent imposibile din care am ieșit mai mult decât onorabil și atingerea atâtor lucruri despre care atât de mulți mi-au spus că sunt dificil de îndeplinit. Aici se încadrează și cele două evenimente Elisabeth în the mirror și Hommage à Sisi, desfășurarea activităților de business în străinătate fără să ai o companie mama care să te susțină și tot așa.
Toate acestea fac parte din experiența frumoasă a vieții mele și fără un pic de necaz nu are loc nici o minune.
Cum este industria de PR, într-o imagine sau metaforă?
Foarte interesantă întrebarea… nu m-am gândit până acum la acest aspect.
Este precum mareea, lăsând la vedere ceva despre care nu știam că există, ochiul liber putându-se bucura de o nouă dezvăluire, dar și când se dorește misterioasă, așterne un val și o mare de liniște în urma sa.
În contextul actual, cum gestionează un PR situațiile de criză?
Cu stăpânire de sine, nervi tari, astfel încât să sădească încredere și să aducă liniște atât clientului de care se ocupă, cât și publicului său. Unele acțiuni sunt amânate și așa este și firesc, dar în același timp sunt atâtea tactici care funcționează în acest context. Întotdeauna am încurajat comunicarea, chiar dacă o facem cu resurse atent gestionate.
Am auzit atât de des – mutăm evenimentul în următoarele luni, problema nu este aceasta, ci că trebuie să supraviețuim ca brand până la eveniment, sau la campania X și până la un context mai relaxat care este posibil să nu mai fie la fel ca înainte, tu ce faci?
În momentul de față are loc adaptarea la o nouă paradigmă de comunicare care poate dura multe luni de acum înainte. Brandurile trebuie să arate empatie și să comunice, chiar dacă resursele le punem pe avarie, trebuie totuși să fie alocate.
Cine alege să nu comunice, cine se ascunde și nu își asumă nici o acțiune va fi sancționat și judecat de către consumatori. Acum oamenii sunt acasă în izolare, iar tu ca brand trebuie să mergi după ei și să arăți că îți pasă, că ești sensibil la toate stările prin care trec, îngrijorările, fricile, nevoile lor. Empatia și onestitatea au fost dintotdeauna vitale, doar că acum se vede mai bine decât oricând cui îi pasă și cui nu.
Cum comunică brandurile în aceste vremuri afectate de coronavirus? Ce le recomanzi colegilor tăi din PR? Cum au reacționat clienții în această perioadă?
Comunicarea brandurilor este realizată cu mai multă emoție, mai multă grijă, mai multă responsabilitate, foarte mulți au fost preocupați de binele comun și au încercat să se implice pe cât au putut: cu donații, produse, îndemnând consumatorii să fie puternici în aceste momente de izolare, proiectând momentele fericite ce vor urma, oferind speranța… revederii, reîntâlnirii, acțiunilor ce ne vor aduce din nou împreună. Și speranța este aceea care ne menține în această stare de acceptare a ceea ce se întâmplă. Acceptarea nu înseamnă inerție, ci realizarea întregii paradigme. Important este să întoarcem totul în favoarea noastră, a clienților, a consumatorilor, a oamenilor. Acum timpul are răbdare din nou cu oamenii, iar oamenii ar face bine să iasă mai onești și mai drepți după acest răgaz, în primul rând față de ei înșiși.
În momentele grele se vede mai bine cât de interconectați suntem. PR-ul trebuie să își sfătuiască responsabil clientul în ceea ce privește comunicarea de criză, clientul trebuie să arate grijă și decența față de momentul dificil treversat de consumatorul său, iar acesta va ține minte, răsplătindu-l prin loialitate. La greu se văd oamenii, învățăm cu toții de mici, acum trebuie doar să aplicăm ceea ce a fost dintotdeauna de bun simt. Nu inventăm nimic, doar adaptăm.
Nu trebuie să le ofer eu recomandări colegilor mei din PR, m-am bucurat să văd cât de efervescenți au fost, reacționând încă din primele zile foarte bine, îndemnând la acțiune. Ne-am sunat, ne-am consultat, ne-am împărtășit îngrijorările…. industria de marcomm ca și toate celelalte poate arata unitate și coeziune atunci când ne dorim cu toții cu adevărat.
Multe dintre campaniile TV au fost menținute, din păcate, de teamă a ceea ce va urma, au fost și companii care deși comercializează produse de larg consum în focus în această perioadă au ales să fie precaute și să reducă campaniile mari de la TV, se comunică online, digital, prin kols`s și influencers. Prin instrumentele pe care le-am avut la îndemână am dorit să menținem brandul în atenția publicului, să le facem consumatorilor viața mai ușoară, să venim în întâmpinarea nevoilor lor, să le oferim un cadru sigur și facil de achiziție, să le facem o bucurie, să le furăm un zâmbet și să le menținem speranța.
Ce planuri ai pentru 2020 și 2021?
Planurile mele nu se schimbă, îmi doresc să continui ceea ce fac bine pentru clienți, iar proiectele proprii ale agenției se vor multiplica, pentru că PR-ul este doar mijlocul prin care comunici, și nu finalitatea drumului. PR-ul este mediul care mă ajută să ating sufletul oamenilor așa cum mi-am dorit dintotdeauna… să schimb ceva în oameni.