CityVisionMagazine

Regină fără regat într-o lume lipsită de magie

Concluzia seriei Făpturile văzduhului este la fel de captivantă precum primele două volume și reușește să te țină cu sufletul la gură până la final. Are aventură, romantism și suspans, dar și ingredientele potrivite pentru iubitorii trilogiilor fantastice: magie, uneltiri, secrete, strategii și blesteme. Momentele tensionante nu lipsesc nici ele, acestea împletindu-se cu scene palpitante, picante pe alocuri pentru a crea o poveste de dragoste neașteptat de frumoasă. Regina fără regat ne arată o Jude exilată in lumea oamenilor. Ea încearcă să se descurce, însă zânele o urmăresc chiar și aici, tânăra ajungând să facă înțelegeri cu tot felul de creaturi magice.

Regină fără regat – Holly Black
An apariţie: 2020
Autor: Holly Black
Editura: STORIA, Young Adult
Titlu Original: The Queen of Nothing
Traducător: Bogdan Voiculescu, Ruxandra Tudor

Sumar: Puterea este mult mai ușor de dobândit decât de păstrat – iată o lecție pe care Jude a învățat-o când a renunțat la controlul asupra regelui malefic, Cardan, în schimbul unei puteri nemăsurate. Acum, când este Regina muritoare și exilată a Tărâmului Zânelor, Jude e lipsită de putere și devastată de trădarea lui Cardan. Așteaptă răbdătoare momentul în care să-i ceară înapoi tot ce a luat de la ea. Iar oportunitatea se ivește în persoana înșelătoarei sale surori, a cărei viață de muritoare este în primejdie. Că să o salveze, Jude trebuie să se aventureze în periculoasa Curte a Zânelor și să dea piept cu sentimentele pe care le are de ceva vreme pentru Cardan. Dar Regatul Elfhame nu mai este așa cum l-a lăsat. Un război e pe cale să izbucnească și Jude este prinsă în intrigile sângeroase ale acestui conflict. Iar când un blestem vechi și puternic se dezlănțuie, răspândind panică în tot regatul, Jude este nevoită să aleagă între ambiție și umanitate…

„O ultima piesă irezistibilă, dintr-o serie impresionantă.” – Booklist

„Ni se promite un final care să ne lase cu gura căscată… Bazându-ne pe călătoria în care și-a dus cititorii până acum, nici nu ne așteptam la mai puțin.” – Entertainment Weekly

„Indiferent ce cauți, cunoașterea sau dragostea, vei găsi perfecțiunea.” – Kirkus

Părerea mea: Acum, povestea dintre Cardan și Jude a căpătat valențe romantice, însă te asigur că sunt la fel de sarcastici și că inima îți va sălta de bucurie odată cu fiecare capitol citit, iar replicile acide dintre cei doi îți vor aduce zâmbetul pe buze. Finalul celui de-al doilea volum m-a făcut să îmi doresc mai mult și m-a determinat să aștept cu nerăbdare continuarea. Noroc că o aveam în tot acest timp pe raft! 😊

Ce e drept, m-a șocat decizia lui Cardan, însă acesta și-a ales cu grijă cuvintele, iar Jude avea mâna liberă să se întoarcă oricând îi poftea inima căci era regină și coroana îi aparținea. Mintea ei umană nu a înțeles adevăratul sens din spatele ghicitorii lui și astfel s-a distanțat de lumea în care a crescut.

Conștientă că, în marele joc cu prinți și regine, am fost măturată de pe tablă.

„Și dacă-l blestem pe Cardan, atunci trebuie să mă blestem și pe mine, pentru că am fost atât de toantă încât să întru direct în capcana pe care mi-a întins-o.”

Jude este nevoită să se întoarcă în Regatul Elfhame pentru a se da drept sora ei geamănă și aici descoperă că lumea nu mai este așa cum o știa ea. Nu poate să stea departe de tărâmul fermecat, de Cardan, bărbatul care a înjunghiat-o în spate. Nimerește în toiul luptelor pentru putere, al uneltirilor și al secretelor întunecate. Ce face? Cum minciuna e singura ei armă, Jude minte. Și minte cu desăvârșire la fiecare pas pe care îl face.

Dar se va putea preface până la sfârșit? Mai ales când dă ochii cu Regele Cardan, care o recunoaște imediat? Oricât ar pretinde că este sora ei geamănă, aceasta nu reușește, cel puțin, în fața lui Cardan. O diferență colosală între începtul cărții, când Jude își petrecerea diminețile lenevind pe canapea, în fața televizorului sau antrenându-l pe frățiorul ei, Oak. Totuși în lumea oamenilor, tânăra îndeplinea diverse sarcini pentru zânele locale. Toate aceste lucruri se înfăptuiesc în inima nopții, la adăpostul umbrelor.

Și iată cum o simplă privire schimbă dinamica acțiunii.

„Și, în ciuda epuizării mele, nu neg că ideea de a mai întoarce pe furiș în Regatul Elfhame în rolul lui Taryn mi se pare tulburător de atrăgătoare. Numai la gândul că aș fi acolo, că l-aș vedea pe Cardan, inima mea își iuțește bătăile.”

Totul se complică în momentul în care Madoc vine la palat pentru a-și salva fiica, crezând că este Taryn și nu Jude. Intrigile se împletesc într-un ritm amețitor, cunoaștem tot mai multe personaje, aflăm despre existența unui blestem care pune stăpânire pe Cardan atunci când rupe coroana în două și este transformat într-un șarpe. Singura soluție? Jude trebuie să îl ucidă!

Ce dorește Madoc de la Taryn?

Îl va învinge Madoc pe Cardan pentru a-i lua tronul?

Va reuși Jude să îndepărteze blestemul și să trăiască fericită până la adânci bătrâneți?

Citește cartea și vei primi toate aceste răspunsuri… și nu numai!

„Sunt Regina Regatului Elfhame. Chiar dacă sunt regină exilată, sunt totuși regină. Și asta înseamnă că Madoc nu încearcă doar să fure tronul lui Cardan. Încearcă să fure tronul meu!”

Această carte mi-a fost oferită de către prietenii de la Libris.ro și o puteți descoperi pe site-ul librăriei online.