CityVisionMagazine

Spune DA invitației de a lua parte la povestea zânelor și a unui prinț nemilos

Ce ai face dacă locul unde te regăsești, familia de care aparții și lumea din jurul tău este împotriva ta? Aliații sunt puțini, frica pândește la orice pas și singurul lucru care te face să mergi mai departe este speranța că soarta îți va zâmbi în cele din urmă.

Prințul nemilos este primul volum din seria Făpturile văzduhului, scris de Holly Black, ce ne poartă într-un tărâm magic, dominat de zâne puternice, în care primejdia și jocurile de putere sunt la ordinea zilei. Tărâmul muritorilor și cel al zânelor există într-un echilibru foarte fragil, primii fiind priviți cu dispreț și sunt considerați de joasă speță în ochii zânelor puternice, cu mult mai dezvoltate.

Prințul nemilos – Holly Black
An apariţie: 2018
Autor: Holly Black
Editura: STORIA, Young Adult
Titlu Original: The Cruel Prince
Traducător: Bogdan Voiculescu

Sumar: Descoperă primul volum din noua serie fantasy scrisă de Holly Black! Un bestseller New York Times încă de la apariție.

Firește că vreau să fiu ca ei. Sunt frumoși ca niște săbii făurite într-un foc divin. Vor trăi veșnic. Iar Cardan e chiar mai frumos decât ceilalți. Pe el îl urăsc cel mai mult. Îl urăsc atât de mult, încât uneori, când mă uit la el, abia mai pot să respir.”

Jude avea șapte ani când părinții ei au fost uciși iar ea și cele două surori ale ei au fost răpite și duse să trăiască în înșelătoarea Înaltă Curte a Tărâmului zânelor. Au trecut zece ani și acum Jude își dorește mai mult decât orice să-și găsească locul aici, în ciuda condiției sale de muritoare. Însă multe dintre zâne detestă oamenii. Mai ales Prințul Cardan, fiul cel mai mic și mai nemilos al Înaltului Rege. Ca să-și câștige locul la Curte, Jude este nevoită să-l sfideze și să suporte consecințele.

Luxuriantă, plină de pericol, o carte ca o bijuterie întunecată. Lumea lui Black este amețitoare, pătrunsă de un sentiment neîndurător de pericol. M-a captivat capitol cu capitol, pe tot parcursul aventurii lui Jude, care este o eroină de care te atașezi imediat – curajoasă, dar practică, întru totul umană. Această poveste savuroasă vă va seduce și vă va face să tânjiți mereu după încă o pagină.

Pasajele fermecătoare care îți taie respirația, personajele secundare extrem de bine conturate și eroina seducătoare, tare ca piatra, îmbogățesc intriga inteligentă și complexă care crește în intensitate și ajunge la o întorsătură de situație în actul al treilea, care vă va lăsa cu gura căscată.” —Publishers Weekly

Jude, care se confruntă cu o lume pe care o iubește și o urăște deopotrivă și care alege să obțină putere și siguranță în loc să rămână o persoană cu inima curată, este o naratoare captivantă. Indiferent ce urmărește cititorul – o acțiune care să-l țină cu inima strânsă, o poveste de dragoste fatală, trădări, complexitate morală – povestea de față este o aventură pe cinste.”—Booklist

Încă o creație fantastică, profund antrenantă și pe deplin captivantă de la Black, care-și merită locul pe toate rafturile de cărți YA.”—School Library Journal

Părerea mea: Nu-i așa că v-ați dorit încă din copilărie să patrundeți în universul feeric al zânelor? EI bine, acum aveți ocazia! Este o lectură încântătoare din punct de vedere a felului în care a fost scrisă, a poveștilor și a personajelor și are o copertă pe masură. Cartea începe cu un episod dur, șocant chiar, cititorii fiind martorii unei crime – părinții lui Jude au fost uciși cu sânge rece de un personaj periculos și misterios ce nu aparținea lumii oamenilor.

Într-o după-amiază toropită de duminică, un bărbat îmbrăcat într-un pardesiu lung și întunecat s-a oprit în fața unei case, pe o stradă mărginită de șiruri de copaci. Nu a parcat nici o mașină și nici nu a venit cu taxiul. Nici un vecin nu l-a văzut plimbându-se pe trotuar. A apărut pur și simplu, ca și când ar fi pășit din umbră în umbră.

Cartea este scrisă din perspectiva lui Jude. O cunoaștem pe aceasta și pe sora ei geamană, Taryn, pe când aveau șapte ani, iar sora lor mai mare, Vivienne, avea nouă ani, și asistă neputincioase la uciderea părinților lor, apoi acțiunea se reia câțiva ani mai târziu.

Încă din primele capitole ești acaparat de poveste și aruncat în mijlocul acesteia. Înțelegi mecanismul din spatele funcționării Tărâmului zânelor, rotițele care se învârt sunt numeroase, la fel și comploturile dintre personaje. Să te naști muritor înseamnă să te naști mort este zicala favorită a zânelor cu privire la oameni. Sunt slabi, involuați iar nemurirea zânelor este o condiție imposibilă de atins pentru ei.

Cunoaștem și Făpturile Văzduhului – impi și hobi, goblini și boggani, grigi, selkele, striți și pixi, oameni – vulpe și câte și mai câte.

Privim totul prin ochii și mintea lui Jude, care trăiește într-o familie de zâne de mai bine de zece ani, alături de surorile ei. Însă este persecutată și tratată cu dispreț zilnic din pricina condiției sale de muritoare, negăsindu-și locul cu adevărat printre zâne, oricât de mult s-ar strădui. În mod ironic, frica este cel mai mare aliat al ei și o ajută să rămână puternică și să supraviețuiască.

Dar ca orice minte umană, dorința de putere este prea mare pentru a-i face față, găsindu-se în scurt timp într-un plan necurat, ce o duce până în pântecele nobilimii din regat și dobândirea coroanei mult râvnite.

„Nu tânjesc să devin egală cu ei. În inima mea tânjesc să-i întrec.”

Veți îndrăgi relația ei cu Cardan, tânărul prinț nemilos care stă în umbra fraților mai mari, favoriți la tronul Curții Marelui Rege de sub deal, fiind al șaptelea candidat la titlul de conducător. Cardan este aspru și nemilos, ura sa pentru rasa lui Jude este nemărginită, însă chiar și anumite zâne au o slăbiciune, îmbrăcând diferite forme. Sfidarea este ceva necunoscut pentru el, mai ales venind din partea oamenilor… asta până când o cunoaște pe Jude. Fiind cel mai mic dintre urmașii regelui Eldred, experiența în luptă sau cunoștințele de cârmuire a regatului nu îl favorizează deci însăși viața sa este incertă.

Pregătiți-vă pentru o călătorie tumultoasă, cu intrigi ale curții regale, personaje complexe, comploturi ascunse și uneltiri ce duc la acapararea coroanei pentru cel mai puternic. Crezi că îți cunoști pe deplin membrii familiei cu care ai împărțit încăperile atâta vreme? Tronul și coroana pot revela multe secrete ascunse.

Am primit această carte de la Libris.ro.