CityVisionMagazine

Universul Grisha: Furtuni, întuneric și uneltiri

Campania #RespectYourself a sosit la momentul potrivit și până în prezent, oamenii minunați de la Libris.ro mi-au pus la dispoziție câte două cărți pe lună pentru a mă ajuta să îmi îndeplinesc țelul pe acest an. Si da, l-am și depășit! Cu zece cărți în plus față de cât mi-am propus! Super, nu? De asemenea, echipa Libris.ro crede în puterea lecturii de a deschide lumi, suflete, chiar minți. Este o activitate inteligentă de petrecere a timpului, în favoarea ta și nu a celor din jur. Cititul reprezintă un spațiu dincolo de granițele realității. Și cum universul Grisha m-a prins în mrejele sale am continuat seria.

Regatul Furtunilor de Leigh Bardugo (trilogia Grisha, volumul 2)
An apariţie: 2014
Autor: Leigh Bardugo
Editura: TREI
Titlu Original: Siege and Storm
Traducător: Laurențiu Dulman

image

Sumar: Întunecatul, conducătorul Grishei, a supraviețuit bătăliei din Falia Umbrei și reapare cu o putere înzecită și un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în țara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forțele ce amenință Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei crește, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între țara ei, puterea pe care o are și dragostea pentru Mal — altfel riscă să piardă totul în fața asaltului iminent.

Părerea mea: Regatul furtunilor de Leigh Bardugo este a doua carte din trilogia Grisha, ce continuă aventurile Alinei Starkov, o fată prinsă la mijlocul unui război ce amenință să destrame Ravka și să avânte acest tărâm sub negurile unei domnii întunecate.

Primul roman ne-a introdus în această lume fantastică, un loc unde nu totul este ceea ce pare iar misterele te așteaptă la orice colț. Ravka este construită după imaginea imperiului rus, un tărâm vast și grandios care adăpostește magie și pericole, dar care este împărțit în două de Falia Umbrei. Acest loc tenebros și primejdios reprezintă cel mai mare pericol, apărut acum mult timp și care seamănă teamă în sufletul oamenilor.

image

După evenimentele din prima carte, Alina revine în ținuturile de unde a fugit, încă vigilentă și nesigură, cu amenințarea Întunecatului pândind după umeri. Întâlnim personaje noi, potențiali aliați, dar și dușmani neașteptați, iar o serie de evenimente vor duce la schimbarea cursului poveștii în moduri neașteptate.

Întunecatul este un comandant al întunericului, misterios, dar atât de fascinant și fermecător. Este întruchiparea acelui stereotip de personaj malefic pe care la început iubești să-l urăști, apoi urăști să-l iubești.

Parcursul Alinei în această poveste este presărat de nenumărate încercări ce o poartă pe un drum al primejdiei. Trebuie să continue căutarea talismanelor Morozov pentru a avea o șansă să-i țină piept Întunecatului, însă timpul și experiența nu sunt de partea ei.

Cu ajutorul unui aliat cheie și a lui Mal, stâlpul ei de ajutor cel mai de nădejde, va porni într-o aventură periculoasă de a elibera Ravka de amenințarea Faliei și a Întunecatului. Însă este de ajuns?

Continuarea universului Grisha este la fel de captivantă și de fermecată precum prima și mă bucur că mi s-a oferit șansa de a citi acest volum, recomandat de prietenii de la Libris.