CityVisionMagazine

Pășește fără teamă în universul Grisha

Imaginează-ți și totul va deveni posibil într-o clipită! Citind vei ajunge să călătorești în locuri fantastice, vei descoperi tărâmuri uitate de lume și vei străbate timpul și spațiul. Știți foarte bine că ador să citesc, să explorez lumi fictive, să evadez din cotidian și să mă rupt de monotonia care mușcă din noi. Pentru mine, lectura nu a fost niciodată o activitate antisocială, așa cum o consideră mulți. Ci mai degrabă o legătură cu universul imaginației altei persoane, o metodă de conectare fără filtre ori reguli. Cred că cititul unește oameni. Le conectează mințile. Visele. Empatia. Înțelegerea. Cititul reprezintă un spațiu dincolo de granițele deja impuse ale societății. Nu avem nici o scuză să afirmăm că nu avem timp pentru astfel de activități relaxante. Oricând ne putem acorda câteva clipe, minute, ore… pentru o carte bună. Doar acesta este și sloganul campaniei #RespectYourself, nu?

De când am aflat că se va realiza un serial după o nouă trilogie, mi-am spus că este timpul să citesc acele cărți. Doar am auzit numai lucruri bune despre ele. Și așa am ajuns să intru în universul Grisha.

Regatul Umbrelor de Leigh Bardugo (trilogia Grisha, volumul 1)

An apariţie: 2013
Autor: Leigh Bardugo
Editura: TREI
Titlu Original: Shadow and Bone
Traducător: Laurențiu Dulman

Sumar: Falia Umbrei, un ținut învăluit în beznă, populat de monștri, distruge treptat Ravka, o națiune altădată măreață. Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-și țara? Întunecatul, o ființă cu o putere de seducție teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă își va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său și cum să reziste atracției periculoase pe care o simte față de temutul stăpân.

Însă în timp ce-și contemplează viitorul, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten din copilărie.

Părerea mea: O carte năucitoare! Un univers fermecător, captivant și magic. Odată începută, este greu să lași această carte din mână. Te prinde în mrejele ei, vrei să afli mai mult și mai mult și mai mult până ajungi la final. Și apoi începi al doilea volum. Și al treilea… Și ajungi la final să îți mai dorești o continuare ori poate un alt sfârșit pentru personajele îndrăgite.

Personajul principal feminin, Alina, nu are nimic în comun cu ceilalți, din contră, are un aspect bolnăvicios, este palidă și firavă. În ţinutul Ravka, Grisha, membri în Armata a Doua a Regelui, sunt acei oameni înzestraţi cu tot soiul de puteri magice și sunt încântători. Spre deosebire de restul locuitorilor, trăiesc în lux şi sunt admiraţi printre altele şi pentru frumuseţea lor izbitoare. Dintre ei, cel mai de temut este Întunecatul sau mai bine zis, cel care conduce de fapt Ravka. Ei bine, aparențele sunt înșelătoare, căci Alina este și ea o astfel de persoană, cu puteri magice. Ea devine încetul cu încetul, Invocatoarea Soarelui, având exact opusul puterii Întunecatului. Dacă la început este prezentată relația ei cu Mal, prietenul din copilărie, orfan așa cum este și ea, după suntem aruncați direct în acțiune, iar tânăra este obligată să locuiască în lux, la palat. Alina va trăi alături de elita magică a regatului Ravka, unde va fi instruită, iar alături de ea vom descoperi şi noi mai multe despre aceştia şi despre lumea fantastică a lui Leigh Bardugo.

Este un debut magic, interesant și o carte pe care nu o poți lăsa ușor din mână.

Primele două cărți din trilogie le-am primit ca urmare a colaborării mele cu Libris și sunt fericită că am pășit în acest univers fantastic al lui Bardugo, pe care o adoram încă de când am citit cartea despre Wonder Woman.

O recomand tuturor celor care preferă acest stil, mai ales că la anul vom avea și un serial inspirat din acest univers!