CityVisionMagazine

Retetele uitate merita sa fie reinterpretate

In termometre, mercurul a luat-o razna. In jos, din pacate… Dimineti reci, nopti si mai reci, zile mohorate, cu vant si ploi. Soarele neputincios sta pitit, si in zgarcenia lui ni se arata tot mai rar. Umblam zgribuliti pe strazi, cu hainele stranse pe langa corp, dorindu-ne sa ajungem cat mai curand acasa, in caldura propriului camin. Si sa ne incalzim cu o farfurie aburinda de mancare, ea insasi preludiul unei seri linistite in familie. Cu aroma tihnei si inconfundabilul gust al preparatelor mamei sau bunicii. Gustul acela bogat si aromat, cu toata prospetimea legumelor mangaiate de soare in el si transformate în baza pentru mancare: Vegeta Natur.

Din caietul ingalbenit al bunicii, plin de retete acum uitate, scoatem una numai buna pentru vremea de afara: supa-crema de dovleac. Pentru ca – nu-i asa?! – toamna se numara… dovlecii. Leguma marginalizata si nu foarte consumata altfel decat in placinte, dovleacul se mai poate mandri numai cu statutul de principal decor al apropiatei sărbători de Halloween. Vegeta Natur – Adaos universal pentru mâncăruri il reabiliteaza si il aduce in farfurii, impreuna cu cele noua tipuri de legume din compozitia sa, pentru a imbogati masa si – de ce nu? – pentru a-i surprinde pe invitatii petrecerii „de speriat” pe care, poate, o vei da.

Ai nevoie de: un kilogram de pulpa de dovleac, doua cepe albe, 100 de grame de unt gras 82%, 150 ml de lapte dulce, o lingurita de nucsoara macinata, ulei de floarea soarelui, piper alb macinat si 3-4 lingurite de Vegeta Natur – Adaos universal pentru mancaruri.

Cum procedezi

Toaca ceapa marunt si caleste-o în ulei. Adauga apoi dovleacul taiat in bucati potrivite, de marimea unei cutii de chibrituri, si untul. Caleste-le in continuare, impreuna, amestecand din cand in cand. Toarna laptele si lasa sa fiarba la foc mic, inabusit, sub capac, inca aproximativ 20 de minute.

Adauga 2l apa fierbinte si cele 3-4 lingurite de Vegeta Natur – Adaos universal pentru mancaruri sim ai lasa la fiert inca jumatate de ora. Cand bucatile de dovleac sunt bine fierte, lasa supa putin la racit si apoi, cu ajutorul blenderului, transforma supa in supa-crema. Desavarseste preparatul cu sare (daca mai este nevoie), piper alb si nucsoara. Serveste supa-crema fierbinte, cu o lingura zdravana de smantana si cu felii de paine prajita.

Chiar vrei sa iti uimesti de-a dreptul musafirii? Cauta in piata dovleci mici, taie-le capac, scobeste-i de miez pana ramane numai coaja si un strat foarte subtire de pulpa si serveste supa direct in ei. Efectul este spectaculos!