CityVisionMagazine

“The Addams Family / Familia Addams”: bizarul și fantomaticul pe marele ecran de Halloween

Chiar înainte de Halloween, familia Addams, iubită pentru ciudățenia și misterul ei, revine pe marele ecran într-o nouă serie de aventuri de animație, în care viețile tuturor sunt date peste cap în urma unei ciocniri neașteptate cu o vecină vedetă TV, într-o super comedie  animată despre acceptare și iubire.

În primul film de animație cu cea mai cunoscută familie ciudată, Gomez, Morticia, Pugsley, Wednesday, Unhiul Fester și Bunica se reunesc cu o serie de personaje pentru a ne reaminti de ce sunt, cu adevărat, cei mai bizari oameni din cartier.

Noul film “The Addams Family / Familia Addams” este regizat de Conrad Vernon și Greg Tiernan, după un scenariu semnat de Matt Lieberman. Bazat pe faimoasa creație din New Yorker a lui Charles Addams, filmul spune o nouă poveste despre extravaganta familie care se vede nevoită acum să se adapteze secolului XXI.

Mult așteptata animație prinde viață cu ajutorul vocilor unice ale unor actori ca Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Bette Midler și Allison Janney, cărora li se adaugă inegalabilul Snoop în rolul vărului IT.

Evenimentele secolului XXI dau năvală

Fericiți cu stilul de viață binecunoscut al familiei lor, Gomez și Morticia se pregătesc de vizita unor membri din familia extinsă, cu ocazia unei ceremonii de maturizare organizată pentru Pugsley.

Nici nu se așteaptă familia ca vecina lor – vedeta TV Margaux Needler – să construiască o comunitate prefabricată, plină de accente pop tehnicolor și de perfecționism. Odată ce ceața se ridică, Margaux este șocată să vadă casa degradată a familiei Addams în vârful dealului, singurul impediment care pare să stea în calea visului său de a vinde toate casele din cartier și de a deveni și mai adorată ca vedetă TV.

În același timp, Pugsley se pregătește de complicatul ritual de “Sabre Mazurka”, ceremonia lui de maturizare, iar Wednesday se luptă cu demonii vârstei ei. Ea se împrietenește cu fiica lui Parker, împingând limitele Morticiei, mai ales când își setează obiective normale ca mersul la școala publică și intrarea în echipa de majorete.

Sunt siniștri, ciudați, misterioși și fantomatici

Pentru regizorii Conrad Vernon și Greg Tiernan unul dintre elementele cheie pentru a crea o nouă poveste proaspătă cu familia Addams a fost să apeleze la celebrele desene ale lui Charles Addams din revista New Yorker. Lansate în anii ’30, desenele sale pline de umbre serveau unei plăceri subsersive: teme întunecate, geniul clarobscurului și replici acide.

Abordarea a fost unică, desigur, mai ales că până acum au existat două scurte serii de animație la TV, dar niciun lungmetraj de animație. “Sigur că există un element al nostalgiei, dar filmul nu este o repornire. L-am văzut ca pe o altă cale de acces în această lume a familiei Addams”, spune producătorul Gail Berman.

“Am plecat de la desenele originale. În fiecare apariție, familia Addams era deja această unitate închegată. Așa că am vrut să pornim cu fiecare personaj din alt loc și să vedem ce ar deveni dacă am spune o poveste altfel”, spune Vernon.

Animați de ideea de a face un film cu totul nou despre ciudata familie, echipa de producție avea deci toate ingredientele pentru a da o nouă viață clanului Addams. “Datorită animației avem multe feluri de a spune o poveste despre lucruri care nu sunt neapărat din lumea noastră. Pentru familia Addams am creat copaci mișcători și plicuri care vorbesc și, la un moment dat, am avut chiar mese care se mișcă și capete care sar în sus și în jos și cântă”, spune Vernon.

“Nu cred că există vreo diferență între a spune o poveste în live-action sau într-un film de animație. Însă povestea, ca orice poveste bună, trebuie să aibă miez și ceva cu care oamenii să empatizeze. Iar aceasta cu siguranță are”, spune Tiernan.

Odată ce tonul general al filmului a fost stabilit, echipa de creație a căutat modalități de a adapta desenele originale Addams pentru marele ecran. “Nu arată chiar ca în caricaturile lui Charles Addams, însă sunt inspirate de ele, sunt din același aluat, așa că au un element original în filmul nostru”, mai spune Tiernan.

Un tribut adus lui Charles Addams

Noua producție este, în mod cert, un omagiu adus creatorului extravagantei familii care ne descrețește frunțile.

“Când privești desenele lui Charles Addams, arta lui, nu ai cum să nu remarci atenția la cele mai mici detalii, felul în care se juca cu umbrele și luminile. Atmosfera creată de el avea și ceva întunecat și misterios, dar era așa de plăcută. E vorba de o ascuțime, o obscuritate pe care am vrut să o redăm în film”, spune Vernon.

Ca în orice film, crearea personajelor a fost un proces de colaborare în care comunicarea a primat. Iată și un exemplu: “L-am creat pe Gomez mai mare și mai puternic decât apare în alte producții și chiar a existat o îngrijorare că se va fâțâi de colo-colo, cumva împiedicându-se așa, neputând să facă ceea ce ne așteptam de la el. Trebuia să fie activ și impetuos, așa că ne-am uitat la cineva care să fie modelul fizic pentru el – Jackie Gleason. El nu e atât de mare ca Gleason, dar, cu siguranță, se mișcă aproape ca el. În plus, poate să facă aceleași mișcări și răsuciri binecunoscute”, explică Vernon.

Super animația inspirată din seria de desene originale marca Charles Addams și produsă de MGM are premiera în România pe 25 octombrie, în formatele 3D, subtitrat și dublat, filmul fiind distribuit de Forum Film.

SINOPSIS:

Sunteți pregătiți să pocniți din degete? De Halloween, clanul Addams, revine pe marile ecrane într-o nouă comedie de animație cu cea mai bizară familie din cartier. Amuzantă, extravagantă, de-a dreptul iconică, familia Addams redefinește ce înseamnă să fii un bun vecin. O aventură cu accente de comedie ce va spune povestea membrilor familiei Addams, ale căror vieţi încep să fie serios afectate odată ce sunt puşi faţă în faţă cu şireata gazdă a unui reality-show, în vreme ce se pregătesc de o mare reuniune de familie, pentru a sărbători un eveniment major, în stilul caracteristic clanului Addams.

Trailere