CityVisionMagazine

Diferenta dintre vintage si second hand

Exista o diferenta intre „vintage” si „second hand”? Sau sunt acelasi lucru? Afla diferenta dintre ele de la http://www.newretro.ro.

Pentru ca atunci cand vine vorba de haine, sunt unii care cred ca ”vintage” este doar un termen mai pretentios pentru ”second hand”, le explicam si le clarificam pe fiecare in parte.

In primul rand, cele doua categorii au un element esential in comun: in general, sunt lucruri care au mai fost purtate de alti oameni, deci NU sunt noi. Am mentionat ”in general”, pentru ca exista si un mic numar de articole produse la un moment dat in timp care nu au fost folosite niciodata. In engleza, acestea se numesc ”dead stock” sau ”new old stock”, adica haine care nu s-a mai vandut din diverse motive.

Diferenta dintre ”vintage” si ”second hand” intervine in momentul in care aflam CAND a fost creat un produs: daca a fost acum 5 ani, el se numeste ”second hand”, daca a fost acum 50 de ani, el se numeste ”vintage”. Deci, conform acceptiunii aproape generale, pentru ca mai sunt si unii cu diverse alte pareri, care nu importă in acest articol, ce are o vechime intre 5 si 20 ani este second hand, ce are o vechime între 30 şi 100 de ani este vintage. Nu trebuie insa sa privim cu rigiditate aceasta clasificare temporala, pentru ca daca avem de-a face cu o rochie „Versace” din 1993, de exemplu, putem spune ca ea e vintage, desi nu a implinit 30 de ani, deoarece  este o piesa reprezentativa pentru moda perioadei respective, pentru ca are o calitate si o valoare exceptionale, pentru ca este deja un obiect de arta, fara a considera aceasta expresie ca fiind una exagerata.

Cu second hand-ul românii sunt obisnuiti demult, de cand au rasarit magazine de acest gen la orice colț de bloc, sau de cand au inceput sa intre in Romania vestitele camioane cu ”ajutoare” de prin țările dezvoltate.  

  Din cauza povestii din spate, românii încă mai au impresia că sh-ul inseamna cârpe ieftine si de proasta calitate, pentru cei care nu-si pot permite mai mult, sau pentru puștoaice care vor să experimenteze din punct de vedere stilistic. Exista insa si multe piese sh de calitate, care sunt bine lucrate si/sau sunt „de firmă”, cum spunem noi, romanii, si pe care le putem achizitiona la jumatate de pret sau chiar mai putin fata de pretul lor initial. Piesele valoroase second hand, pot deveni vintage atunci cand au imbatranit suficient. De aceea este bine sa pastram mai multi ani articolele de calitate, pentru ca la un moment dat ori se intoarce moda si le putem purta din nou, ori devin piese de colectie.

Termenul „vintage” este preluat din limba engleza, care nu are un corespondent in limba romana si nici nu se afla in DEX. Se pare ca el isi are originea in limba franceza si denumea initial recolta de vin dintr-un anumit an, cu tot procesul de culegere  a vitei de vie si transformarea acesteia in vin. In timp, acest cuvant a devenit unul uzual, folosit pentru a da un nume lucrurilor vechi si valoroase, cum ar fi mașinile, mobila si … hainele.

Conceptul a devenit cunoscut la scara mai mare si la noi in urma cu 3 – 4 ani, preluat bineinteles din afară de specialistii si pasionatii autohtoni de moda, care l-au popularizat pe youtube sau in emisiuni de televiziune. Astfel, femeile au inceput sa fie curioase despre acest nou trend.

Pentru ca e mai vechi, deci mai greu de pastrat si de gasit, vintage-ul e mai scump decat sh-ul. E un fel de premiu pe care i-l oferi unei rochii pentru ca a rezistat peste 30 de ani, sa zicem, ca sa ne infrumuseteze pe noi si sa ne creeze emotie. Pe langa asta, sunt unele piese vintage care au chiar o importanta istorica sau sociala, fiind reprezentative pentru o anumita perioada din trecut sau pentru o anumita comunitate.

Ce depaseste 100 de ani ca vechime, nu mai este vintage, ci intra in categoria de „antichitati”, o sectiune diferita, care se adreseaza in special colectionarilor. Nu sunt de obicei articole care mai pot fi purtate, nu mai au o utilitate practica, ci devin obiecte de colectie, potrivite doar pentru a fi admirate in case particulare sau la diverse expozitii. Antichitatile au preturi mult mai mari decat piesele vintage si se achizitioneaza de obicei la licitatii.

 In tarile dezvoltate devine din ce in ce mai important, pe zi ce trece, termenul de ”sustenabilitate” in ce priveste moda, ceea ce include si folosirea resurselor vestimentare pe care omenirea le are deja, fara să mai faca risipa cumparand in prostie altele si altele noi. De aceea, pentru ei a devenit cool sa porti haine pe care le-au mai avut si altii, sa fii o fashionista careia ii pasa de mediu.