CityVisionMagazine

Lupta pentru tron continua…

Mi-am propus ca în acest an să citesc o carte pe săptămână sau măcar de două ori pe lună în funcție de cum am programul zilnic și nu am de gând să mă las de acest obicei. Am timp! Dacă îmi propun asta, am timp! Îmi place să explorez noi orizonturi și să evadez prin lumi pe care nu le-am întâlnit până în acel moment. Campania #RespectYourself îmbrățișează acest concept, iar echipa Libris.ro crede în puterea lecturii de a deschide lumi, suflete, chiar minți. Este o activitate inteligentă de petrecere a timpului, în favoarea ta și nu a celor din jur. De ce să devenim sclavii tehnologiei? Putem să deschidem o carte, iar weekend-urile vor părea mult mai colorate. Nu mai căuta scuze. Citește! Pentru această lună, am ales să termin seria scrisă de Kendare Blake.

Un tron întunecat – Kendare Blake

An apariţie: 2017
Autor: Kendare Blake
Colecţie: Leda Edge
Editura: Corint
Titlu Original: One Dark Throne
Traducător: Roxana Olteanu

Sumar: În lumea lor magică întunecată, Katharine, Arsinoe și Mirabella își continuă lupta. Pe viață și pe moarte. Katharine cea toxică, sora cea mai plăpândă, este acum mai puternică decât oricând. Naturalista Arsinoe, descoperind adevărul despre puterile ei, trebuie să-și dea seama cum să-și folosească talentul secret în propriul interes, fără să îl dezvăluie însă nimănui. Elementala Mirabella se confruntă cu atacuri pe care nu le poate împiedică și care îi pun în pericol pe cei din jurul ei. Mister, intrigi, comploturi, crime, răzbunări și trădări, totul este permis în luptă celor trei surori pentru coroană.

„Povestea deja întunecată a lui Blake capăta nuanțe și mai întunecate. Un stil de o austeritate delicată, un ritm echilibrat, o acumulare de numeroase întorsături de situație șocante, care conduc către un punct culminant exploziv. O carte superbă într-un fel dureros și înspăimântător de fascinantă.” – Kirkus Reviews

Părerea mea: Volumul de față continuă povestea din „Trei Coroane Întunecate”. Tripletele – Katharine, Mirabella și Arsinoe – încă intenționează să se lupte pentru tron. Conform tradiției din lumea lor fantastică, numai una va deveni regină peste regat. Ele sunt nevoite să-și folosească înțelepciunea și darurile cu care au fost înzestrate pentru a ajunge la tron și implicit la coroana mult visată. Însă pentru a ajunge aici au de depășit un ultim obstacol: trebuie să își ucidă surorile. Această realitate devine din ce în ce mai greu de acceptat pentru două dintre cele trei tinere, deși ultima nu are nici o problemă cu acești termeni brutali. Katharine s-a schimbat foarte mult după evenimentele care au avut loc la finalul primei cărți. Personalitatea ei este greu de descifrat, chiar imposibil – surorile ei nu o mai cunosc, nici cei care o slujesc și cu atât mai puțin bărbatul pe care-l iubește. Nu mai este regina fragilă din primul volum. Reguli peste reguli, personaje multe, o poveste scrisă într-un mod alert, apoi unele capitole devin greu de parcurs. Există sentimente contradictorii în privința acestui volum. Complotul, setarea evenimentelor și a locurilor, până și personajele par că nu sunt conturate în detaliu și creează o senzație apăsătoare de aglomerație.

Scenariul este bun, unele descrieri la fel, însă îi lipsește ceva. Unele personaje au evoluat, așa cum era și normal, dar altele nu. Totuși apar unele noi, cu alte povești personale. Nu doar Katharine și Arsinoe nu sunt chiar ce par a fi. Jules Milone, cea mai bună prietenă și protectoarea reginei Arsinoe își dezvăluie harul, unul extrem de puternic și rar. Binecuvântare sau blestem, lumea nu știe ce să mai creadă, însă loialitatea acesteia rămâne aceeși, atât în ceea ce o privește pe Arsinoe, cât și pe Joseph.

Poate dacă nu existau atâtea chipuri noi, poate că povestea celor trei surori ar fi părut mult mai captivantă. La început, am presupus că această serie va fi compusă din două volume și am fost surprinsă să văd că există și o a treia carte, iar în curând o a patra. Trecând peste acest detaliu, ultimele 100 de pagini au fost o plăcere de citit și m-au ținut cu sufletul la gură pană la capăt pentru că aveam nevoie să știu ce se intamplă în continuare cu Arsinoe. Totuși fiecare dintre ele avea multe de pierdut și de câștigat, în detrimentul celeilalte. „Un tron întunecat” este o continuare bună a primei cărți, căci conține ingredientele unei acțiuni fantastice: întuneric, întorsături de situații și uneltiri, devenind un cocktail otrăvitor căruia nu îi poți spune nu… Pe alocuri. Mi-a plăcut cum întunericul și răzbunarea o consumau pe Katharine și cum Arsinoe trebuia să se bazeze pe inteligență ei pentru a supraviețui.  

Mulțumesc Libris.ro pentru cartea primită! Nu uita că și în acest an, mesajul Libris este următorul: nu ignora cărțile și nu vei uita de tine însuți! Pornește în călătoria în care te vei redescoperi și reinventa!

#RespectYourself, oferă-ți timp pentru lectură!

https://www.libris.ro/un-tron-intunecat-kendare-blake-LED978-606-793-334-5–p1255798.html