Cum sa alegi mierea de Manuka potrivita pentru fiecare afectiune
Dintre cele peste 20.000 de tipuri de miere din intreaga lume, mierea de Manuka este cel mai recunoscut si studiat sortiment pentru actiunea antibacteriana, antivirala si antiinflamatorie. Pentru a beneficia insa de potentialul sau terapeutic, ea trebuie aleasa in functie de afectiunea ce se doreste a fi tratata, dar, mai ales, trebuie sa fie autentica. Vegis.ro importa miere de Manuka raw, neprocesata si care este clasificata dupa sisteme recunoscute international (UMF, MGO si KFactor) detinând toate certificarile de autenticitate.
Desi este produsa de peste 100 de ani, mierea de Manuka a devenit un produs cautat in intreaga lume dupa dovedirea activitatii non-peroxidice specifice (NPA) de catre dr. Peter Molan in 1981, activitate ce ii confera puterea antibacteriana superioara altor sortimente de miere.
Mierea de Manuka este de peste 5 ani unul dintre cele mai apreciate produse naturale pe Vegis.ro. Chiar daca pretul este unul mai mare decât al celorlalte produse apicole, in principal din cauza ca si cantitatea produsa este limitata, clientii aleg sa investeasca in tratamentele cu miere de Manuka periodic. Ma refer aici la cura de intarire a imunitatii care se face de obicei primavara si toamna. Feedback-urile sunt mereu pozitive la adresa acestui produs, tocmai de aceea am investit in a aduce sortimente de o calitate superioara, raw, neprocesate, dar si in a oferi informatiile necesare pentru ca fiecare client sa poata achizitiona produsul potrivit pentru nevoile sale, a declarat Mihai Bucuroiu, fondator Vegis.ro.
Cum se alege mierea de Manuka
Mierea de Manuka nu se administreaza la intâmplare. Cele mai importante doua criterii de care trebuie sa se tina cont sunt motivul pentru care se doreste folosirea mierii (mentinerea unei stari de sanatate buna, intarirea sistemului imunitar, tratarea unor probleme digestive si nu numai etc), dar si istoricul afectiunii ce se doreste tratata (daca aceasta este cronica sau in faza de inceput, daca s-au urmat si alte tratamente etc).
In functie de puterea antibacteriana, mierea de Manuka se imparte in patru categorii:
- Putere antibacteriana mica: ideala pentru consumul zilnic sub forma unui indulcitor natural, pentru intretinere sau preventie;
- Putere antibacteriana medie: indicata pentru intarirea sistemului imunitar, recuperarea dupa raceli, in infectii usoare cu diverse bacterii si microbi;
- Putere antibacteriana mare: pentru infectii de natura cronica si acuta care nu raspund la alte tratamente clasice, afectiuni digestive precum ulcerul gastric, intarirea sistemului imunitar slabit si sub forma de pansament pentru iritatii, arsuri si alte rani la nivelul pielii;
- Putere antibacteriana superioara: recomandata in afectiuni cronice si acute cu agenti patogeni rezistenti la antibiotice (Stafilococul auriu, Helicobacter pylori, E.coli, Clostridium difficile sau tulpina bacteriana MRSA), afectiuni care au fost sau nu tratate anterior cu antibiotice conventionale.
Diferente intre mierea de Manuka si alte tipuri de miere
Mierea obisnuita este cunoscuta pentru compozitia bogata de nutrienti ce confera acesteia proprietati antibacteriene, antimicrobiene, antifungice, antioxidante si imunomodulatoare (de stimulare a sistemului imunitar). Pe lânga diversi nutrienti, mierea de Manuka mai contine si metilglioxal (MGO), dihidroxiacetona (DHA), leptosperina, phenyllactic acid, methoxyacetophenon, methoxybenzoic acid, hydroxyphenyllactic acid.
De asemenea, in comparatie cu mierea obisnuita a carui pH variaza intre limitele 3.4 – 6.1, mierea de Manuka prezinta intotdeauna un pH scazut datorita substantei d-gluconolactone care reduce in mod natural acest nivel. Un nivel pH scazut inseamna o capacitate mai buna de impiedicare a cresterii microbiene si o oxigenare mai eficienta in cazul ranilor cronice.
Cele mai multe sortimentelor de miere sunt supuse unor procedee ce implica utilizarea caldurii in momentul recoltarii si al fabricarii, lucru care duce insa si la degradarea nutrientilor din compozitia mierii. Mierea de Manuka este o miere raw, ceea ce inseamna ca nu este supusa tratamentelor care ar putea afecta calitatile sale terapeutice.
Una dintre principalele caracteristici ale mierii de Manuka se refera la consistenta care este mai groasa in comparatie cu mierea obisnuita. Asemenea majoritatii sortimentelor existente, mierea de Manuka trece prin procesul natural de cristalizare care este mult mai lent.
Gustul mierii de Manuka este unul usor dulceag, dar foarte intens si aromat, iar culoarea poate varia in functie de mai multe aspecte cum ar fi regiunea si perioada de recoltare. In general, mierea de Manuka se remarca printr-o nuanta de chihlimbar care poate fi mai inchisa sau mai deschisa, in functie de provenienta si de concentratie.
Autenticitatea mierii de Manuka
Pentru a beneficia de proprietatile mierii de Manuka, aceasta trebuie sa fie in primul rând autentica. Incepând cu anul 2018, Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda a elaborat noi reglementari in ceea ce priveste comercializarea acestui produs. Astfel, mierea este testata genetic si chimic pentru a i se dovedi autenticitatea, fiind necesar sa contina 5 atribute specifice. De asemenea, producatorii din Noua Zeelanda sunt obligati sa precizeze daca mierea comercializata este monoflora (nectarul provine exclusiv din florile de Manuka) sau multiflora (un amestec de plante, unde predomina florile de Manuka).
Marii exportatori din Noua Zeelanda si Australia, singurele tari unde se produce aceasta miere, au mers chiar mai departe pentru a-si asigura clientii de achizitia unei mieri originale si calitative. Astfel, Wedderspoon este singurul producator cu certificarea Non-GMO (produse nemodificate genetic) a mierii de Manuka, in timp ce Onuku este singurul producator ce foloseste sistemul ApiTrak, un sistem de trasabilitate a mierii, astfel incât oricine poate verifica autenticitatea, perioada si lotul de recoltare.
Pentru a veni in ajutorul celor care isi doresc sa beneficieze de proprietatile celei mai apreciate si studiate mieri din lume, Vegis.ro a elaborat un ghid complex despre mierea de Manuka. Ghidul se poate descarca gratuit deaici.