Un roman… în versuri!
Un drum lung până jos – Jason Reynolds
An apariţie: 2018
Autor: Jason Reynolds
Colecţie: EpicWave
Editura: EPICA
Titlu Original: Long Way Down
Traducător: Shauki Al-Gareeb
Sumar: Jason Reynolds este nebun.
După povești.
Jason Reynolds este, de asemenea, sătul. De a fi pe lângă tineri care sunt sătui de a se simți invizibili. Prin urmare scrie cărți (o sumă de cărți) și chiar a câștigat câteva premii, însă niciunul nu i se pare atât de important ca o tânără persoană care spune că se simte văzută. Cu cât mai des i se întâmplă asta, cu atât mai puțin sătul este Jason.
Dar, în oricare dintre situații, el tot nebun este.
După povești.
După tine.
ȘAIZECI DE SECUNDE
ȘAPTE ETAJE
TREI REGULI
O ARMĂ
Shawn, fratele mai mare al lui Will, a fost împușcat. Și ucis. Will simte o tristețe atât de mare, încât n-o poate explica. lar în cartier există niște REGULI:
NR. 1: SĂ NU PLÂNGI
1. N-o face.
2. Orice-ar fi.
NR. 2: SĂ NU PÂRĂȘTI
1. N-o face.
2. Orice-ar fi.
NR. 3: SĂ TE RĂZBUNI
1. Fă-o.
2. Orice-ar fi.
Dar gloanțele ratează. Poți să-l nimerești pe cel care nu trebuie. Și este mereu câte cineva care nu știe să urmeze Regulile…
Părerea mea: Un roman în versuri care te ține cu răsuflarea întretăiată până la final. O călătorie cu liftul de la etajul șapte până la parter. O confesiune. Un testament. O întâlnire cu fantomele trecutului… „Un drum lung până jos” nu este un roman obișnuit, ci are un simbolism aparte, o abordare unică. Pot spune că este primul roman în versuri pe care l-am citit până acum, iar sentimentele lăsate sunt contradictorii. Este totuși realitatea în care ne învârtim, căci oricât ne-am dori povești cu final fericit, în care personajele trăiesc fericite până la adânci bătrâneți și binele răzbește în cele din urmă, viața nu este tocmai așa. Societatea actuală este predispusă la ură, denigrare, răzbunare și rasism. Ficțiunea este ficțiune, în timp ce prezentul este mai crunt decât ne-am putea imagina vreodată.
Să nu plângi. Să nu torni. Să te răzbuni. După ce își vede fratele răpus de gloanțe, Will vrea să îl răzbune. Găseste pistolul în camera acestuia și nici nu se mai oprește să verifice dacă este sau nu încărcat. Cu lacrimile uscate pe obraji, acesta cheamă liftul, știind ce are de făcut în continuare. Din momentul în care acesta păseste în lift și începe numărătoarea inversă, șaizeci de secunde și șapte etaje, cititorul rămâne prins în această fascinantă pânză de paienjen care formează legăturile din mintea lui. Grafica acestui volum este exceptională, fiecare pagină având detalii definitorii: praf de pulbere, fum, pete de sânge, întreruperi de ritm, numere șterse, gratii de fier, zgârieturi, urme de violență. Este totuși o carte despre violență și moarte, iar viață lui Will este marcată de mult prea multe fantome. Este un roman trist… emoționant, despre realitatea care uneori este pictată numai în nuanțe de alb și negru… Nici o altă culoare… Nimic viu.
Vii?!
Îți dorești un alt gen de poveste? Crudă? Reală? Recomandarea mea este să citești cartea, pe care o poți da gata în aproximativ două ore. Urmezi regulile sau nu?
Alătură-te manifestului #RespectYourself și citește în fiecare lună cel puţin două cărți. Sau de ce nu… Fă-ți în fiecare zi un cadou: oferă-ți timp pentru lectură! Nu vei regreta, ci îți vei îmbogăți cunoștințele, limbajul și lumea ți se va părea un loc pe care trebuie să îl descoperi. Poţi afla mai multe despre campanie accesând link-ul următor: https://www.libris.ro/respectyourself Mesajul Libris în 2018, dar și în 2019 este: nu uita de cărți și nu vei uita de tine însuți! Pornește în călătoria în care te vei redescoperi și reinventa!
#RespectYourself, oferă-ți timp pentru lectură!
Mulțumesc, Libris.ro pentru această oportunitate!