CityVisionMagazine

Un bilet pentru Paris, vă rog!

Un bilet pentru Paris – Jojo Moyes

An apariţie: 2018
Autor: Jojo Moyes
Colecţie: Blue Moon
Editura: LITERA
Titlu Original: Paris for one and other stories
Traducător: Manuela Bulat

Sumar: Nell are douăzeci și șase de ani și nu a fost niciodată la Paris. De fapt, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinătate nu este ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize. Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: aceea de ființă independentă și îndrăzneață. Ar putea deveni acest weekend cel mai aventuros din viața ei?

Amuzantă, fermecătoare și irezistibilă, „Un bilet pentru Paris” este o carte care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jojo Moyes.

 „O poveste de dragoste de modă veche… E ca și cum Moyes ar fi făcut o rezervare pentru o vacanță și ne ia cu ea. La Paris. Amour!”- USA Today

 „O doză de romantism parizian prin intermediul unui personaj fermecător.”- People Magazine

  Părerea mea: Un bilet pentru Paris” este o nuvelă care în cele câteva zeci de pagini îți face bagajul și te trimite la Paris într-un tur imaginar. Descrierile locurilor pe care le vede Nell, personajul principal, sunt amănunțite, perfecte pentru o călătorie pe străzile orașului iubirii. Este o poveste despre descoperirea de sine și problemele pe care le întâmpina un cuplu modern. Nell și iubitul ei urmau să petreacă un weekend de neuitat în Paris, dar în ziua plecării, bărbatul nu mai apare, iar tânăra este pusă în situația de a renunța la bilete ori să meargă mai departe, așa că se decide să călătorească singură, cu toate că nu cunoaște orașului și nici măcar limba franceză. O provocare, aș spune, doar că Nell reușește să îi supraviețuiască într-un stil unic. Personajul m-a trimis cu gândul la Lou din „Înainte să te cunosc”, fiind conturată asemănător. Încă un plus!

De asemenea, am putut să mă identific ușor cu Nell și chiar mi-am dorit ca ea să aibă parte de călătoria vieții ei. Povestea m-a captivat încă de la prima pagină și m-am bucurat când l-a întâlnit pe Fabien, deși au început pe un picior greșit. Faptul că acțiunea se desfășoară într-un Paris de basm a adăugat un element și mai minunat acestei povești care se poate parcurge repede. Chiar dacă nu a avut dimensiunile unui roman, așa cum mi-am dorit la început, „Un bilet pentru Paris” a pus în scenă o acțiune bine conturată, a explorat persoanejele atât împreună, cât și separat și mi-a adus zâmbetul pe buze, căci la final am știut că peste o perioadă de timp, cei doi vor ajunge să formeze un cuplu. 

 Cartea „Un bilet pentru Paris” … și alte povești, așa cum îmi place să o numesc, este o colecție fermecătoare și emotionantă de nuvele. Aceasta are în prim plan relații nefericite sau dificile. Însă fiecare poveste conține un personaj cu o voce puternică și dinamică și nu se compară cu cea anterioară. Citind-o mă simțeam ca și cum aș fi fost un narator distinct pentru fiecare scurtă poveste. Mi-a plăcut modul în care Jojo Moyes a scris poveștile, fiecare devenind unică și memorabilă în același timp. Adoram deja stilul de narare pe care l-a propus scriitoarea, dar această carte mi-a amintit de cât de mult mi-au plăcut poveștile sale de la bun început. O colecție potrivită pentru o după-amiază de duminică relaxantă în care îți dorești să evadezi din cotidian cu ajutorul unei povești de dragoste. 

Cărțile… ne sunt alături în fiecare zi, oriunde mergem: acasă, la prieteni, la birou, în librării, în biblioteci, în autobuze ori prin trenuri. În formă tipărită sau digitală… Stau adunate în bibliotecă, pe noptieră, în vreo geantă sau chiar în mașină ca o promisiune silențioasă pentru o nouă experiență memorabilă. Ele pot fi o fereastră, o ușă, țin loc de pătură ori de telefon. Ne conduc într-un alt univers sau secol, sparg barierele timp-spațiu, explorează tipologii diferite. Sunt acel prieten pe care te poți baza când ai o zi mult prea proastă. Știai că Libris continuă și în acest an campania #RespectYourself?! Oferă-ți timp pentru lectură, nu mai amâna, motivând că nu ai timp, că cititul este un lux pe care numai superoamenii și-l pot permite. Nu trebuie să citești sute de cărți pe lună, dar măcar una… Sau două. Respectul pentru cărti este cultivat de sute de ani și are fundamente din cele mai vechi timpuri.

Mesajul Libris în 2018, dar și în 2019 este: nu uita de cărți și nu vei uita de tine însuți! Pornește în călătoria în care te vei redescoperi și reinventa!

 #RespectYourself, oferă-ți timp pentru lectură!