CityVisionMagazine

5 lucruri pe care trebuie să le știți despre gradul de prăjire al cafelei

Dacă nu ați parcurs călătoria de la gustul blând al Starbucks® Blonde roast, la gustul puternic al Starbucks® Dark roast, nu ați descoperit încă universul divers al cafelei, în care gradul de prăjire și prăjitorul joacă un rol important.

Pentru a vă ajuta să alegeți ceașca perfectă de fiecare dată, barista Starbucks demontează cele mai întâlnite mituri despre gradul de prăjire și vă îndeamnă să experimentați. De la diferențele de aromă, la propria filosofie Starbucks în legătură cu prăjirea, experții noștri vorbesc despre o parte din alchimia și arta acestei părți esențiale din traseul de la bob la cafea.

Cafelele din categoria Dark au un gust ars

Cafelele Dark au timp mai mare de prăjire, iar dacă acest proces nu este abordat conform celor mai înalte standarde, poate rezulta într-o cafea cu gust intens amărui, și chiar de fum. Însă realizată corect, așa cum se întâmplă la Starbucks, acest grad de prăjire produce o cafea cu aciditate scăzută, note intense de ciocolată și caramel și consistență ridicată”, explică Răzvan, campion Starbucks Barista 2018.

Standardul de prăjire este medium roast

„Filosofia Starbucks se bazează pe evidențierea caracterului de origine, dezvoltând cafelele individual, pentru a obține un profil aromatic și gustativ echilibrat. Gradul de prăjire este astfel ales în funcție de specificul boabelor de cafea pentru că fiecare dintre acestea necesită un profil unic de prăjire pentru a-și îndeplini propria balanță de arome, aciditate, corp sau note.  Depinde foarte mult și de fiecare din noi să experimentăm și să gustăm cât mai multe tipuri de cafele și să ne construim propriile gusturi”, continuă Răzvan.

Cafelele cu prăjire ușoară au mai puțină cofeină

„Fals. Gradul de cofeină diferă foarte puțin între Dark și Blonde roast, în favoarea prăjirii ușoare tocmai pentru că boabele sunt prăjite mai puțin”, spune Adi, barista Starbucks.

Cafelele obținute prin Blonde roast au mai puține calorii

„Într-un fel. Gustul dulce natural al cafelei cu prăjire ușoară îi determină pe cei care aleg acest tip de băutură pe bază de espresso să adauge mai puțini îndulcitori (sirop, arome, zahăr). Aromele dulci ale Blonde roast sunt suficiente”, explică Adi.  

Blonde roast & Dark roast – cum le diferențiezi

Gradul de prăjire ușor determină boabe mai deschise la culoare, cu aciditate crescută, gust dulce, corp ușor, o cafea bună atât pentru espresso și preparate pe bază de lapte, cât și pentru prepararea la ibric sau filtru. Prăjirea intensă determină un gust puternic, străpungător, aromele de origine sunt atenuate, dar sesizabile, iar caracterul de prăjire devine mai proeminent. Boabele sunt mai închise la culoare și au o suprafață uleioasă. Cafeaua prăjită intens este pentru cei ce doresc un gust dur, amărui, ușor afumat. Produce un espresso consistent și cremos”, detaliază Răzvan.

Vreți să știți ce tip de prăjire are cafeaua voastră preferată de la Starbucks sau vreți să testați toate cele trei profiluri de prăjire? Verificați ghidul Starbucks ce conține numele cafelelor pe care le folosește pentru fiecare tip de prăjire.