Dr. Vitalie Stan: “Pentru a progresa trebuie să te axezi pe un domeniu de activitate”
Vitalie Stan este recunoscut ca unul dintre cei mai buni chirurgi esteticieni din țară, numit și esteticianul vedetelor. Totodată este și Doctor Primar în Chirurgie Plastică și Estetică și Doctor în Științe Medicale. Pentru a-l cunoaște mai bine, îi puteți afla povestea în interviul de mai jos.
Spuneți-ne mai multe despre dumneavoastră. Unde v-ați definitivat studiile și care este specializarea dumneavoastră.
Sunt născut în Republica Moldova, însă pe atunci se numea URSS. Când a venit momentul să urmez studiile liceale aveam deja definitivată în minte dorința de a fi medic, așa că în mod logic a urmat liceul sanitar. După absolvirea liceului am dat la Facultatea de Medicină și am fost admis. Era prin anul 1989, apoi a urmat Revoluția din decembrie, după care pentru prima oară în mai bine de cinci decenii, românii din Basarabia, cei izolați de țara mamă, au avut posibilitatea să acceseze tot ce este românesc. Așa în 1990 mi-am continuat studiile în România și am devenit student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București. După terminarea facultății, în urma examenului de rezidențiat, am ales Chirurgia Plastică la care visam încă din facultate și în 1997 am început rezidențiatul clinic la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Arsuri sub îndrumarea domnului Conf. Dr. Nicolae Antohi. Un an mai târziu, am început și doctoratul clinic sub îndrumarea domnului Prof. Dr. Florin Isac. În anul 2002 am finalizat studiile în rezidențiat și am luat licența de Medic specialist, iar în 2007, pe cea de Medic Primar în Chirurgie Plastică Estetică și Microchirurgie Reconstructivă. În anul 2005 am susținut teza de doctorat și am obținut titlul de Doctor în Științe Medicale. Au urmat ani de muncă în cadrul aceluiași spital, unde, în 2009 am devenit Director Medical, iar din 2011 și Manager al Spitalului. În anul 2014 am decis să mă dedic exclusiv chirurgiei estetice și miam relocat complet activitatea în sistemul privat, unde sunt și acum.
Ați avut un mentor care să vă îndrume pașii în prima etapă a carierei?
Sigur că da, în medicină nu poți să progresezi fără să te formeze cineva. În cazul meu a fost Conf. Dr. Nicolae Antohi care practic mi-a pus bisturiul în mână și mi-a fost alături toată acea perioadă. Pe de altă parte, am mai avut un mentor spiritual, în persoana regretatului Prof. Dr. Florin Isac.
Cum v-ați făcut cunoscut în acest domeniu?
Oricât de banal ar părea: prin multă muncă. mii de ore petrecute în sala de operație, sute de gărzi, și evident continua aprofundare a cunoștințelor în domeniul chirurgiei plastice. Un medic niciodată nu își finalizează procesul de instruire profesională, din prima până în ultima zi în care activează.
Ce persoane faimoase v-au trecut pragul până acum?
Mai multe, chiar am aflat că unele sunt faimoase după ce le am efectuat intervențiile dorite. De exemplu: Daniela Crudu, Cristina Spătar, Roxana Ciuhulescu, Andreea Antonescu și multe alte vedete sau persoane publice cunoscute.
În ce constă mai exact tratamentele / operaţiile pe care le faceţi?
În tinerețe credeam că tot ce zboară se mănâncă, eram foarte încrezător în cunoștințele și abilitățile mele încât nicio intervenție nu mă speria. Am efectuat aproape toată gama de intervenții chirurgicale din întregul areal al chirurgiei plastice, estetice și microchirurgiei reconstructive. Dar odată cu acumularea experienței profesionale, am început să înțeleg că dacă voi continua în felul acesta, o să ajung la un moment în care nu o să mai pot progresa. Atât de vast este acest drum. Pentru a progresa și a atinge topul trebuie să te axezi pe un domeniu de activitate astfel încât să îți concentrezi toate eforturile de auto-perfecționare într-o singură direcție. Aceasta este o evoluție firească, altfel riști să te pierzi într-un ocean informatic fără să excelezi în nicio direcție. Așa că am ales numai două tipuri de intervenții estetice – rinoplastiile și implanturile mamare.
Care sunt prețurile estimative pentru procedurile amintite mai sus?
Prețurile variază în funcție de complexitatea procedurilor, deci în medie între 2500 și 4500 de euro
Unde vă pot găsi cei interesaţi?
În ultimii ani, am activat în cadrul clinicii World Estetica – o clinică foarte bine gandită pentru chirurgia estetică, fiind construită de la zero pentru așa ceva. Nu văd niciun motiv să îmi schimb locul de activitate, așadar, cu ajutorul lui Dumnezeu, o să fiu găsit foarte mulți ani tot aici.
Interviu realizat de Părău Andrada Cleopatra