CityVisionMagazine

Prima creperie bretonă din București

Imaginați-vă un loc rupt de lume, cu o istorie aparte, o regiune care parcă mușcă din Oceanul Atlantic – Bretania, numită de vechile triburi celtice Armoricum, care așteaptă să fie cu adevărat descoperită. Atracțiile acestui ținut sunt coastele stâncoase veșnic bătute de vânturi, cultura originală, zonele medievale și casele autentice unde se servesc specialitățile locale: vestitele clătite cu portocale stropite cu lichior (crêpes Suzette) și cidrul (cidre). În acest context, reveniți pe meleagurile autohtone, în București, orașul care ascunde nenumărate comori, aşa cum este și creperia Nominoë. De unde vine numele? De la primul rege al Bretaniei, „tatăl naţiunii”, cum îi spun bretonii, cel care a unificat regiunea, l-a învins pe Carol cel Pleșuv, regele Franciei Occidentale, în timpul bătăliei de la Ballon din anul 845, și a obținut recunoașterea independenței Bretaniei.


Da, da! Ați citit bine! În inima Bucureștiului, la câțiva pași de Piața Victoriei ori de Primăria Sectorului 1, puteți descoperi prima creperie bretonă din capitală, care și-a deschis porțile de curând, chiar în luna septembrie. Este o frumoasă afacere de familie, în care s-a pus enorm de multă dragoste pentru cultura și specialitățile bretone. Făuritorul acestei povești încântătoare este Olavy-Thedor, care în urmă cu peste 30 de ani a fost obligat să părăsească ţara alături de părinţii lui şi a poposit în Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. O regiune a Franței cu o puternică identitate, cultură, gastronomie și istorie, dar și cu peisaje deosebite, de care a rămas profund atașat. Ani mai târziu, a conturat ideea unei creperii împreună cu soţia lui, Dana, şi au început prin a urma cursuri pentru a deveni crêpieri, în Bretania. În vară lui 2017, au finalizat o formare la École Crêperie Le Roïc, sub îndrumarea Maestrului Patrick Rongier.


Și după luni de trudă, aceştia au reușit să deschidă un loc parcă rupt din inima Bretaniei și teleportat în București, cu clătite sărate, făcute din făină de hrişcă bretonă bio, fără gluten, și clătite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone tradiționale și, nu în ultimul rând, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat în cea mai veche cidrerie artizanală (brut, dulce și bio), dar și cea mai bună bere artizanală romanească, nefiltrată și nepasteurizată (IPA și albă). Și tot aici, clienții pot achiziționa atât cidrul și berea, cât și biscuiții artizanali bretoni („galettes” și „palets„) și bomboane caramel cu unt sărat. Așadar, accentul cade pe produsele tradiționale, artizanale, naturale și bio. Tot ce-i mai bun pentru cei care trec pragul creperiei Nominoë! Eu m-am îndrăgostit de aceste preparate mirifice!


Mai mult, în această perioadă, Nominoë lansează prima sa „ediţie limitată” – Burebista – prima clătită sărată care îmbină tradițiile culinare bretone cu cele româneşti: măr caramelizat, leber și muștar de dijon, pe o clătită crocantă din făină de hrișcă. Atenţie!!!! Oferta este valabilă în perioada 26 noiembrie – 23 decembrie!
Pentru un meniu complet, puteţi accesa link-ul următor: http://www.nominoe.ro/ro/meniuri.html sau http://www.nominoe.ro/ro/clatite-sarate.html şi http://www.nominoe.ro/ro/clatite-dulci.html.

Unde îi găsiţi? La adresa: Intrarea Veronica Micle 4, colţ cu str. Maltopol, Bucureşti. PROGRAM: luni – vineri, de la 12:00 la 22:00 şi sâmbătă şi duminică, de la 10:00 la 22:00.