Recenzie film: PRIZONIERĂ ÎN PÂNZA DE PĂIANJEN
Titlul original: The Girl in the Spider’s Web: A New Dragon Tattoo Story
Gen: Acţiune, Dramă, Thriller
Regia: Fede Alvarez
Scenariul: Fede Alvarez, Jay Basu
Distribuţia: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield, Stephen Merchant
Limba: Engleză
Lansare în România: 09.11.2018
Sinopsis: Poate LISBETH SALANDER (Claire Foy) nu are nevoie de lume, dar lumea are nevoie de Lisbeth Salander.
Felul cum arată. Tatuajul. Abilităţile. Hotărârea.
Înfocata justiţiară din populara trilogie Millenium a lui Stieg Larsson, compusă din thrillere cibernetice dark, şi din patru îndrăgite adaptări pentru ecran, hackerul independent Lisbeth Salander are tot ceea ce-i trebuie unui erou modern: este deşteaptă, plină de idei, bântuită de demoni, dar nu şi subordonată lor, ea are o atitudine de “singură împotriva tuturor,” care a ajutat-o să învingă mai mulţi infractori şi ticăloşi, sau pe oricare om care ar îndrăzni să se pună cu ea. Acum, în thriller-ul “Prizonieră în pânza de păianjen,” fanii vor lua contactul cu o nouă aventură a lui Lisbeth Salander, războinica pentru dreptate a secolului XXI, care se angajează în cea mai periculoasă şi îndrăzneaţă cruciadă a sa de până acum.
Atunci când un om de ştiinţă o angajează să recupereze de la americani o lucrare de-a sa, Lisbeth se trezeşte angrenată într-un hăţiş întunecat şi violent de intrigi, în mijlocul cărora forţe misterioase reuşesc să sustragă baza de date, dau foc apartamentului ei şi o lasă acolo mai mult moartă decât vie. Împreună cu vechiul ei prieten si aliat, jurnalistul MIKAEL BLOMKVIST, Lisbeth trebuie să pornească pe urmele atacatorilor săi, să-l protejeze pe fiul omului de ştiinţă şi să recupereze ceea ce i se furase. Pe măsură ce năvodul se strânge, ea este absorbită tot mai mult în penumbrele trecutului său misterios.
Se pare însă că rău-făcătorii vor plăti scump războiul pe care i l-au declarat lui Lisbeth Salander. Dar pentru cei care simt nevoia unui erou de tip nou, ea este acel rebel al dreptăţii de care lumea are acum nevoie, mai mult ca niciodată.
“Prizonieră în pânza de păianjen” este prima adaptare cinematografică a bestseller-ului recent scris de David Lagercrantz, care continuă seria Millennium, creată de Stieg Larsson. Claire Foy, laureata cu Emmy şi Golden Globe, starul filmului “The Crown,” o interpretează pe justiţiara Lisbeth Salander în filmul realizat de proaspătul şi talentatul regizor Fede Alvarez, care a realizat în 2016 thrillerul revoluţionar Don’t Breathe. Alături de Claire Foy, mai joacă Sverrir Gudnason (Borg McEnroe) care-l interpretează pe Mikael Blomkvist, Lakeith Stanfield (Get Out) în rolul lui Ed Needham, Sylvia Hoeks (Blade Runner) în rolul Camillei Salander, Stephen Merchant (Logan) în rolul lui Frans Balder, Claes Bang (The Square) în rolul lui Jan Holster, Christopher Convery în rolul lui August Balder, Vicki Krieps (Phantom Thread) în rolul Erikăi Berger, Cameron Britton (Mindhunter) în rolul lui Plague şi Synnøve Macody Lund (Headhunters) în rolul Gabriellei Grane.
“Prizonieră în pânza de păianjen” este primul film în limba engleză din serie. Cărţile anterioare ale seriei au fost ecranizate în limba suedeză, iar The Girl with the Dragon Tattoo a fost un remake al filmului suedez.
Părerea noastră: De la regizorul Fede Alvarez, care a creat filme bune ca Don’t Breathe şi Evil Dead, vine şi acest Girl in the Spider’s Web. Un crime-thriller cu priză la public, deci te ţine/rămâi efectiv „prizonier” (precum Claire Foy în personaj) timp de aproximativ 110 minute. Aici, Claire (Lisbeth Salander), a părut a fi versiunea feminină a lui James Bond. Şi a fost un amalgam între 007: James Bond, Mission: Impossible şi Atomic Blonde (în cazul de faţă, îi voi spune Atomic Brunette) pentru că are cam aceleaşi ingrediente. Fireşte, Fede Álvarez, iarăşi a reuşit să realizeze un film bun, şi încă o dată a supus protagonista la nişte situaţii dure, poate chiar claustrofobice. Cum ştim că a reuşit să facă şi cu Jane Levy, punând-o rău la ananghie în Evil Dead şi Don’t Breathe, se pare că regizorul uruguayan foloseşte destul de des aceste ingrediente în filmele sale (aşa cum, de exemplu: Quentin Tarantino – folosea sânge cât cuprinde în aproape orice secvenţă, Michael Bay – neapărat explozii, close-ups/prim-planuri pe actori, M. Night Shyamalan – mai mereu un plot-twist trebuie să aibă producţia la care el este angrenat).
Minusul filmului ar fi, că este previzibil, astfel, nu avem o poveste complexă (cam după 30-40 de minute îţi poţi face o idee unde şi cum s-ar termina firul narativ), dar în rest, şi-aşa te ţine legat, şi vei avea parte de nişte secvenţe aproape brutale, deci acel Nerecomandat sub 15 ani, este pe deplin meritat aici. Ultimul act mi-a plăcut cel mai mult din acest film.
Şi altceva important, nu te uita la trailerul 2 al acestui film – The Girl in the Spider’s Web, că vei avea parte de un spoiler uriaş. Astfel, am fost părtaş la cam multe scene care ar trebui să fie doar în film, nu şi în trailer. Să nu faci greşeala mea, atât îţi spun! Dacă vrei un trailer, îl poţi vedea pe acesta – https://www.youtube.com/watch?v=XKMSP9OKspQ
P.S. Seria Millenium este formată din 5 romane, singurul care mai trebuie ecranizat e The Girl Who Takes an Eye for an Eye, fix ultimul.
Mulţumim IntercomFilm pentru invitaţie!