CityVisionMagazine

George Axinte, co-fondator ALBEENA: "Brand-ul ALBEENA este susținut de peste 2000 de familii de albine"

ALBEENA a luat naștere în anul 2010, din iubire și pasiune pentru produsele apicole. Acestea provin din zone nepoluate, îndepărtate de agitația orașelor şi vin în sprijinul tuturor celor care conștientizează importanța adoptării unui stil de viață sănătos. În zonele de colectare, oamenii practică agricultura strict pentru propriile nevoi, astfel flora este ferită de pesticide și îngrășăminte chimice specifice agriculturii convenționale. Pentru a afla mai multe despre acţiunile benefice ale mierii, am stat de vorbă cu domnul George Axinte, co-fondator ALBEENA.

Care este povestea din spatele brand-ului ALBEENA?
Brandul ALBEENA a luat naștere din iubire și pasiune pentru produsele apicole autentice, 100% naturale, așa cum ni le oferă natura. Apicultura și produsele apicole sunt o practică strămoșească pentru noi românii (din timpurile dacilor care făceau troc cu miere, oferind-o grecilor în schimbul uleiului). În ultima vreme s-a uitat importanța produselor apicole, motiv pentru care noi am decis să le punem în valoare prin calitate, imagine și beneficiile lor de excepție.

De cât timp sunteţi apicultor?
În anul 2010, am luat contact direct cu prima familie de albine. Întotdeauna am verificat sursa produselor noastre și intrând în contact cu foarte mulți apicultori am deprins practicile și pasiunea pentru apicultură.

Care sunt avantajele practicării apiculturii?
Avantajele practicării apiculturii sunt multiple. Prin creșterea albinelor, apicultorii ajută la polenizarea plantelor sălbatice, culturilor agricole și ajută la susținerea ecosistemului. Apicultura este o activitate care poate fi practicată de oricine în condițiile în care nu prezintă alergii la produsele apicole. Apicultura este o muncă relaxantă și plăcută care se desfășoară în natură, iar apicultorii au avantajul de a consuma produse apicole direct din stup.

Câte familii de albine deţineţi?
Împreună cu apicultorii parteneri, brand-ul ALBEENA este susținut de peste 2000 de familii de albine. Din lipsa de timp în momentul de față dețin doar 5 stupi, de care mă ocup personal, din pură pasiune.

Ce cantitate de miere pot produce albinele dintr-un stup?
Într-un an, albinele dintr-un stup pot produce în jur de 20-25 kg de miere, în funcție de plantele melifere care se află în preajma lor.

Ce alte produse mai pot obţine apicultorii?
Pe lângă miere, apicultorii mai pot colecta polen crud, păstură, lăptișor de matcă, propolis, venin, apilarnil, ceară.
Polenul crud este un aliment complex ce conține toți aminoacizii esențiali. Albinele recoltează polenul de pe anterele florilor și îl transportă către stup. Apicultorii colectează polenul cules de albine și îl congelează cât mai repede păstrându-i proprietăţile intacte.

Grăuncioarele de polen care nu sunt colectate de apicultor sunt depozitate în celulele fagurelui prin tasare cu capul, apoi sunt acoperite cu miere şi se tranformă în păstură.

Lăptișorul de matcă este singura hrană cu care regina stupului se hrănește toată viața și care îi asigură 4-5 ani de trai sănătos, spre deosebire de restul albinelor lucrătoare, care au o viață de doar 45 de zile.

Propolisul sau farmacia albinelor este produs de albine în special din rășina mugurilor de plop şi are rol antimicrobian, fiind destinat apărării cuibului.

Veninul de albine este o substanță complexă, care, administrat de către un apiterapeut poate aduce multiple beneficii pentru sănătate.

Apilarnilul este un produs apicol natural obținut din larvele de trântor.

Ceara de albine este un produs apicol ce este folosit ca ingredient în multe produse şi tratamente cosmetice.

Este apicultura profitabilă în România?
Apicultura poate deveni o afacere profitabilă doar dacă există pasiune pentru stupărit. Ca orice meserie, lipsa cunoștințelor și experienței poate însemna moartea familiilor de albine, de aceea recomand celor interesați de apicultură să aprofundeze partea teoretică, să urmeze cursuri de apicultură și să învețe practica alături de un apicultor cu multă experiență.

Care ar fi provocările acestui domeniu?
Cele mai mari provocări sunt reprezentate de schimbarea vremii și utilizarea pesticidelor la culturile agricole. Schimbarea vremii influențează în mod direct activitatea albinelor și a apicultorilor. Schimbările climatice recente perturbă perioada de hibernare a albinelor conducând la decimări semnificative în randul familiilor de albine.
Cum vă gândiţi să dezvoltaţi afacerea?

Obiectivul nostru este să facem brand-ul ALBEENA cunoscut publicului larg, prin participare la târguri, expoziții, campanii de educare etc. Pe termen lung, ne dorim să începem o campanie de educare a consumatorilor cu privire la conștientizarea importanţei pe care o are consumul de produse apicole și rolul albinelor în viața noastră.

Unde vă pot găsi cititorii noştri?
Produsele ALBEENA sunt disponibile în magazinele REMEDIU din București, Ploieşti, Vâlcea și în magazinele naturiste și farmaciile din toată țara.

Pentru informații suplimentare, puteți accesa site-ul: https://www.albeena.ro/, pagina de Facebook: https://www.facebook.com/albeena.ro/ și pagina de Instagram: https://www.instagram.com/albeena.ro/ .
Interviu realizat de Andrada Cleopatra Părău