CityVisionMagazine

Elevii implicati in proiectul #RespectYourself al Libris.ro au citit de 3 ori mai mult

In urma proiectului #RespectYourself -Ofera-ti timp pentru lectura demarat de Libris.ro si aplicat la nivelul Scolii Gimnaziale Nr. 27 din Brasov, numarul cartilor citite a crescut de 3 ori fata de acelasi interval de timp al anului precedent.

Libris.ro a demarat in luna martie campaniei #RespectYourself – Ofera-ti timp pentru lectura, proiect prin care isi propune sa prezinte lectura din perspectiva unei activitati care inseamna respect fata de sine, preocupare pentru autocunoastere si dezvoltare. Pornind de la ipoteza ca acolo unde sunt alocate resurse financiare, umane si de timp, numarul cartilor citite le nivelul unei comunitati creste simtitor, Libris.ro a lansat in cadrul campaniei un proiect-pilot desfasurat la nivelul a doua scoli, una din mediul urban si alta din rural. Astfel, in prima parte a proiectului, Libris.ro a donat peste 3.000 de volume atractive bibliotecii Scolii Gimnaziale nr. 27 din Brasov, destinate atat elevilor, profesorilor si, ca o noutate, chiar parintilor.
Pe langa dotarea bibliotecii cu volume actuale, apreciate si cunoscute de copii, adolescenti, profesori si parinti, Libris.ro a sustinut o serie de actiuni de incurajare a lecturii, cum ar fi „Campionatul Lecturii”, adresat copiilor din ciclul primar de invatamant si „Clubul de Lectura”, adresat copiilor din invatamanul gimnazial. La finalul anului scolar, Libris.ro a oferit diplome si premii celor mai activi cititori.
Investitia alocata acestei faze a proiectului se ridica la 75.000 lei.

Dupa primele trei luni, statisticile arata imbucurator: elevii claselor I- IV au imprumutat peste 4.700 de carti dintre cele donate in cadrul proiectului, iar elevii de gimnaziu peste 500, la care se adauga alte 1.502 volume din fondul vechi al bibliotecii. Si adultii au citit: 35 de cadre didactice au imprumutat in trei luni 98 de carti, respectiv 25 de parinti au citit 62 de carti. In total, au fost citite aproape 7000 de carti, de aproape 3 ori mai multe decat in perioada martie-mai 2017.
Acest proiect este de mare ajutor pentru noi. Copiii au nevoie mereu de indrumarea noastra, a adultilor, dar au nevoie si sa fie ascultati si intelesi. Ne bucuram ca Libris.ro a avut aceasta initiativa si deschiderea de a aduce in biblioteca scolii volume pe care copiii acestei generatii le doresc, care le trezesc interesul. Acesta a fost primul pas care a asigurat reusita. Rezultatele se vad deja si cu siguranta vor fi unele de durata„, a declarat Victor Vijoli, directorul Scolii Gimnaziale Nr. 27, din Brasov.
Proiectul va continua in septembrie cu o dotare similara a bibliotecii Şcolii Gimnaziale din comuna Cristian, judetul Brasov, dar si cu actiuni complementare proiectului la nivelul unei comunitati defavorizate.
Am lansat proiectul #RespectYourself pentru ca noi credem cu adevarat in puterea cartilor de a schimba lumea in bine. Credem ca este de datoria noastra, a celor care activam pe piata de carte sa apropiem copiii si tinerii de lectura. Suntem convinsi ca, in randul comunitatilor unde copiii au acasa modele preocupate de lectura, iar la scoala o biblioteca generoasa, cu volume actuale si cadre didactice deschise la nou, numarul de carti citite de acestia este peste medie. Rezultatele obtinute la Scoala Gimnaziala Nr. 27 ne dau puterea sa mergem inainte cu acest proiect si chiar sa propunem autoritatilor un proiect la scara larga, aplicabil la nivel national„, a declarat Laura Teposu, director de dezvoltare Libris.ro.