CityVisionMagazine

Carmen Curea, medic dermatolog: “Tratamentele de înfrumuseţare combinate pot şterge până la 10 ani de pe chipul unei femei”

Dacă până acum ştiam că tinereţea fără bătrâneţe este un atribut ce aparţine doar poveştilor, evoluţia tehnologiei şi aplicaţiile sale în domeniul frumuseţii ne-au demonstrat că totul este posibil. Platforma Cutera este cel mai revoluţionar şi apreciat aparat de estetică nonchirurgicală destinat tratării pielii cu probleme, care cuprinde trei tehnologii inovatoare: laserul Genesis, lumina intens pulsată şi razele infraroşii. Am stat de vorbă cu doamna doctor Carmen Curea, medic primar dermato-venerolog în cadrul Centrului Medical Academica şi am aflat care este cel mai eficient mod de a elimina imperfecţiunile pielii rapid şi sănătos.

Care sunt cele mai mari neplăceri de care se plâng doamnele atunci când vă trec pragul?

Atunci când îmbătrânim, structurile pielii cedează, practic pielea se lasă şi apar ridurile. Acesta este un moment greu de acceptat mai ales de femei, însă şi părul nedorit care apare pe zona feței, a mâinilor şi a picioarelor, cicatricile postacneice, petele pigmentare şi venectaziile sunt criterii estetice care determina doamnele să apeleze la un medic dermatolog.

Aş dori să începem cu, poate, cel mai arzător subiect, liftingul nonchirurgical. Ce presupune mai exact această tehnică şi care sunt beneficiile sale?

Liftingul nonchirurgical este un tratament de înfrumuseţare realizat cu ajutorul laserului care determină întărirea în profunzime a structurilor de susţinere a pielii. Se foloseşte o lumină infraroșie care traversează straturile până în dermul profund, fără a arde şi stimulează producţia de colagen, îmbunătăţind astfel structura cutanată. Rezultatul este un fel de retragere a pielii care determină, implicit, tonifierea sa.

Pe ce zone se poate face liftingul nonchirurgical?

Liftingul nonchirurgical are succes în primul rând în zona maxilarului, unde majoritatea femeilor acuză o piele lăsată. Ridurile, de exemplu, în funcţie de zona în care se află, se pot ajusta foarte uşor cu ajutorul injecţiilor cu toxină botulinică sau acid hialuronic, însă zona maxilarului are nevoie de această terapie cu laser numită lifting nonchirurgical. De asemenea, acesta se aplică cu succes pe gât, braţe şi abdomen. Este nevoie de 60 de minute pentru faţă şi 90 de minute pentru abdomen, iar efectul se observă de la 4 până la 8 luni de la ultimul tratament. Liftingul nonchirurgical se recomandă începând cu vârstă de 30 de ani şi nu există contraindicaţii pentru această procedură.

O altă neplăcere a femeilor este părul nedorit. În ce măsură este eficientă epilarea definitivă cu laser în această situaţie?

Epilarea definitivă, mai corect spus epilarea de lungă durată, se face cu ajutorul laserului cu lumină intens pulsată. Pentru că fiecare culoare absoarbe lumina pe o anumită lungime de undă, lumina emisă de laser sau de IPL este absorbită de substanţele colorate din piele, melatonină şi hemoglobină. Cu cât părul este mai închis la culoare, cu atât absoarbe mai multă lumină. Melanina din rădăcina firului de păr, prin tija firului care este colorată, absorbind lumina, de fapt se autodistruge. Dacă firul de păr este natural deschis la culoare, această procedură nu este eficientă. De asemenea, procedura nu este recomandată persoanelor cu pielea închisă la culoare, deoarece, în urma decolorării firului de păr, se va decolora şi pielea şi va căpăta un aspect de vitiligo. Noi, românii, având pielea deschisă şi părul şaten, putem beneficia pe deplin de avantajele epilării de lungă durata cu laser sau IPL.

Există vreo diferenţă între epilarea cu laser şi epilarea IPL?

Nu, cel mult depinde de performanţele aparatului şi atunci putem puncta că epilarea cu laser oferă rezultate mai rapide. La Centrului Medical Academica, noi folosim laserul, adică lumina amplificată cu unde laser, care este cea mai modernă procedură în momentul de faţă.

De câte şedinţe este nevoie pentru a scăpa de părul nedorit?

Aici depinde foarte mult de faza de creştere în care se află părul, care nu este aceaşi la toţi oamenii. Procedura are eficiență mare dacă se aplică în momemtul în care rădăcina firului de păr este activă, deoarece acum are o cantitate mare de melanină care să absoarbă lumina. Dacă se aplică atunci când rădăcina se află în hibernare, va fi nevoie de mai multe şedinţe pentru a scăpa de părul nedorit- dar, pentru a face o medie, sunt necesare aproximativ 5 şedinţe repetate.

Pe ce zone se poate aplica epilarea definitivă cu laser?

Se poate aplica pe orice zona a corpului- însă, fiind o procedură uşor dureroasă, poate fi simţită diferit atunci când este aplicată pe faţă şi diferit atunci când este aplicată pe zona inghinală, care este mai sensibilă.

Există contraindicaţii sau afecţiuni ale pielii care împiedică realizarea epilării cu laser?

Desigur, dacă ne referim la toate afecţiunile pielii care sunt intensificate de expunerea la lumină, de exemplu lupus eritematos sau herpes- dar, şi în acest ultim caz, după profilaxie se poate apela la epilarea cu laser.

Vorbeaţi la început de tratarea cicatricilor. Se pot elimina cicatricile nonchirurgical?

Da, cu ajutorul laserului Genesis se pot elimina nu doar cicatricile postacneice, ci se pot trata şi porii foarte dilatati. Platforma Cutera are două aplicatoare, unul pentru vasele de sânge, care tratează şi venectaziile, şi laserul Nd yag cu care se tratează ridurile fine, petele pigmentare, cicatricile postacneice şi cuperoza. Principiul de funcţionare este tot stimularea colagenului care va ajunge să umple acele celule care formează cicatricile. Aceste tratamente de înfrumuseţare combinate pot şterge până la 10 ani de pe chipul femeii.

Despre venectazii ce ne puteţi spune? Ce sunt acestea mai exact şi care sunt cauzele apariţiei?

Venectaziile sunt mici dilatații ale capilarelor sau venulelor care se manifestă mai ales pe picioare sau pe faţă. Pe măsură ce îmbătrânim sau pe fond genetic, structura vaselor de sânge se lasă, adică fibrele de elastină din piele cedează şi apar venectaziile, perfect funcţionale, dar total inestetice. Acestea pot fi îndepărtate tot cu ajutorul tratamentului cu lumină, cu absolut acelaşi tip de laser cu care se realizează epilarea de lungă durată. Lumina va fi absorbită de hemoglobină şi astfel aceasta se va arde împreună cu pereţii vaselor şi venectaziile vor dispărea. Rezultatul este instant şi foarte apreciat atât de medici cât şi de pacienţi. Procedura îşi face efectul total la 4-6 săptămâni de la aplicare.

Interviu realizat de Alexandra Manolescu