CityVisionMagazine

Valentina Niţu, manager agenţie de turism

 

Valentina Niţu, manager agenţie de turism, 5travel: „Mă motivează dorința de a schimba ceva în domeniu”

5Travel este un portal de călătorie și vacanță, iar scopul agenției este de a găsi soluții permanente care să îi facă pe cei interesaţi să revină cu plăcere de fiecare dată. Echipa oferă pachete all inclusive cu discounturi sau vouchere, zboruri cu buget prietenos, hoteluri de lux de 5 stele, închirieri de mașini, asigurări de călătorie și pachete corporate la cele mai înalte standarde.

Povestiţi-ne despre traiectoria dvs. profesională. Cum aţi ajuns în acest punct?

Drumul meu a fost unul încărcat de poveste, dar și de peripeții. Am făcut parte din prima generație după Revoluție care a terminat un liceu cu profil de turism și anume Liceul Economic din Mangalia. Atunci, la vârsta de 14 ani, era ca și cum aș fi descoperit prima dragoste, adică turismul. Aș fi crezut în acea perioadă că România este un izvor nesecat de bogăție și oportunități în acest domeniu, un fel de corn al abundenței. Împreună cu părinții mei discutam această opțiune și ajunsesem la concluzia că va fi una dintre primele ramuri ale economiei. Din păcate știm cu toții unde ne aflăm la peste 27 de ani de la acel moment. Am terminat liceul și văzând cum au evoluat lucrurile, am amânat un pic relația mea cu acest domeniu.

Am urmat cursurile facultății de științe economice din Oradea și timp de aproape 20 de ani am fost pe rând, contabil, director economic și investitor. Contabil la centrala Nucleară de la Cernavodă, Director Economic al unei mari firme de instalații industriale din București și investitor într-o companie de izolații industriale din București. Însă niciodată nu mi-am uitat visul, care se contura și mai bine în mintea mea. Nu mai doream să fac ceea ce îmi aducea doar venituri, ci voiam să dau un restart vieții și carierei mele. Am urmat un Masterat în Managementul afacerilor în turism, și în anul 2013, am hotărât că a venit vremea să-mi urmez pasiunea. Am deschis prima agenție de turism 5Travel în București. Toate acestea din pasiune și din dorința de a spune STOP și înainte spre fericire. Sigur, decizia nu a fost una ușoară. Sunt unicul susținător al familiei mele formată din mine și copilul meu. Zâmbesc acum, pentru că pare puțin, dar nu e. Mi-am dorit mereu să reprezint un exemplu pentru fiul meu. Să învețe că niciodată, dar niciodată să nu își uite pasiunea, să o urmeze, să lupte și să muncească pentru ea. În acest fel nu va simți că muncește, iar satisfacțiile nu vor înceta să apară. Credința, visul, pasiunea și perseverența sunt bazele unei vieți și cariere fericite.

Care consideraţi că a fost cea mai mare realizare pe partea profesională de până acum?

Am avut foarte multe satisfacții profesionale. Am clădit totul prin muncă și perseverență fără susținerea nimănui. De departe cea mai mare realizare însă, este aceea de a pune bazele 5Travel Agency. În patru ani, agenția a crescut și în prezent număra patru puncte de lucru, trei în județul Constanța și unul în București. Aceasta a devenit o afacere de familie. Manageriez compania împreună cu sora mea. Împreună ne dorim să schimbăm conceptul de agenție de turism. Agenție de turism nu înseamnă doar o revânzare de servicii. O agenție de turism trebuie să fie musai prietena și sfătuitoarea ta. Dorim să creștem, să aducem 5Travel în fruntea turismului românesc prin suflet, calitate și profesionalim. Știm că din ce în ce mai mulți turiști merg spre mediul online. Părerile sunt împărțite. La fel și riscurile. Online-ul este un mod impersonal, dacă îmi permiteți un punct de vedere. Eu sunt un om tradițional și cald. Îmi place să lucrez cu oamenii, iubesc oamenii și oamenii mă iubesc.

Îmi doresc ca 5Travel să fie Altfel. Un altfel cald, prietenos, de încredere, unde eşti conştient că oricând și la orice oră, te poți bază pe o echipă de oameni dedicați care îți vor doar binele. Oferim acest concept tuturor celor care s-au săturat să obțină nemulțumiri și neliniști în concediul lor, de multe ori unul la care visează atât de frumos și care se desfăşoară nu tocmai fericit. De ce? Pentru că online-ul într-adevăr poate vinde orice, împachetat frumos. Dar neconsiliat și neprotejat, să spun așa, ești extrem de expus. Este visul meu de a face ceva altfel. Independent de clasificarea unităților de cazare din toată lumea, să facem ca și concediul de la 5Travel să fie de 5 stele. 5 stele pentru Agenție, 5 stele pentru servicii, 5 stele pentru actualii și viitorii noștri turiști.

Care sunt aspectele care vă ghidează şi vă motivează în prezent?

Mă ghidează turiștii noștri. Oamenii mulțumiți care o dată ce au accesat agenția noastră ne-au rămas fideli și pentru asta le mulțumim. Avem tot timpul o legătură și un feedback de la ei și multe de învățat. Creăm un cont personalizat al fiecărui turist al nostru. În acest fel știm ce dorințe are, ce așteptări și ce exigențe sau particularități. Este chiar ca o legătură personală. Mă motivează dorința de a schimba ceva în turism, de a schimbă felul în care se face acest turism de agenție în România, de a-mi pune amprenta acolo unde e inimă mea prin servicii high class, de 5 stele.

Care consideraţi că sunt atuurile unei femei de afaceri?

Femeile, în general, au o putere fantastică. Am întâlnit femei care au renăscut din încercări, s-au reconstruit și au crescut enorm datorită dorinței de a se autodepăși, în ciuda a ceea ce le-a servit viața. Consider că pentru a deveni cu adevărat o femeie de afaceri, în primul rând, nu trebuie să te mulțumești cu puțin. Trebuie să faci o experiență bogată pentru că, nu-i așa? Suntem suma experiențelor noastre. Atuurile sunt puterea (nebănuită de multe ori), perspicacitatea, munca și nu în ultimul rând pasiunea și credința.

Care este sinopsis-ul agenţiei?

Pasiunea de a călători și a lucrului bine făcut a unit niște oameni care astăzi formează echipa de succes 5Travel. Perseverența a fost unul dintre lucrurile care ne-au adus în momentul actual, să avem în câțiva ani, peste 1000 de turiști mulțumiți și fideli.

Ce cuprind pachetele de vacanțe pe care le oferiți? Și până la ce sumă se ridică?

De regulă pachetele noastre sunt pachete integrate. Cuprind asistenţă 24/24 din partea agenției, transport, transfer aeroport (după caz) cazare și asigurare storno. Aceasta din urmă este un bonus 5Travel pentru a ne susține clienții și de a-i asigură pentru situații neprevăzute. Cea mai scumpă vacanță vândută este în Maldive – 1500 euro pe noapte, preț total de 30.000 euro, la Soneva Jani Hotel, cu mic dejun inclus.

Cum s-a cotat anul anterior pentru business?

A fost un an bun! Anul promisiunilor îndeplinite. Previzionăm o creștere considerabilă a cifrei de afaceri având în vedere anul trecut și contractele încheiate până acum pentru 2017 și deja pentru iarna 2017-2018.

Care sunt destinaţiile momentului?

Pentru că destinațiile exotice au devenit accesibile, iar tarifele de early-booking pot concura cu sejururi consacrate în țări precum Turcia, Grecia, Spania, ne putem mândri cu tot mai multe cereri în adevărate paradisuri exotice, aflate pe continente ca Africa, America ori Asia. Venim în întâmpinare cu o ofertă pentru a înlesni accesibilitaea acestor sejururi. Cu o taxă de rezervare de numai 99 de euro/persoană, puteți rezerva un sejur exotic, independent de valoarea lui. Această taxa se va deduce din valoarea finală care urmează a fi achitată cu 30 de zile înainte de începerea sejurului. Avem așteptări mari în acest demers fiind o nouă abordare a condițiilor de plată pe piață românească de turism și numim campania *EXOTIC 99*.

De ce turismul autohton este mai scump decât cel de peste graniţe?

Foarte puțini hotelieri aleg să lucreze cu agențiile de turism. Neavând volum mare de cereri este normal să ridice tarifele pentru a-și acoperi cheltuielile. La noi nu este mai scump, dar e greșit gestionat. Transportatorii, companiile aeriene, hotelierii și agențiile de turism nu colaborează într-un mod constructiv. În plus, susținerea din partea statului pe probleme de turism, nu există. Fiecare se descurcă cum poate. Nu există un program național de promovare pe plan internațional. Avem reprezentații rare și slabe din punct de vedere calitativ la târgurile internaționale de turism. Cu alte cuvinte nu știm să ne facem cunoscuți și să vindem minunile țării noastre și slavă Domnului avem ce. Suntem o țară cu istorie. Se poate marja pe asta. Din ce în ce mai mulți investitori autohtoni și nu numai, au înțeles asta. Avem castele și conace reinventate și renăscute, avem frumusețe și tradițional.

De ce nu există perteneriate între România și America spre exemplu? Sau Asia?

De ce Ministerul nu face ceva în acest sens. E ceva de parcă nu am vrea să fie bine. Latura de incoming e aproape inexistentă. În această problemă cred că forurile decizionale din turism ar trebui să se așeze la masă cu agențiile de turism și să renască acest concept de incoming.

Care au fost cele mai extravagante cereri?

Cerere în căsătorie la înălțime. Turistul ne-a solicitat o vacanță în Filipine în care dorea inclus un elicopter ornamentat cu flori, baloane, șampanie, pentru o cerere în căsătorie. Și…a spus DA!

Unde vă pot găsi cei interesaţi?

Agency 1 : Casa Presei Libere, Piaţa Presei Libere, nr 1, Corp A, et 8, Sector 1, Bucureşti
Agency 2 : Str Republicii nr 36, Medgidia, Constanţa
Agency 3 : Bd Independenţei nr 83, Medgidia, Constanţa
Agency 4 : Str Kara Murat, nr 41, M. Kogălniceanu, Constanţa
Pe facebook
www.facebook.com/5travel.ro/
www.facebook.com/www.5travelluxury.ro/
e-mail
contact@5travel.ro
contact.fivetravel@gmail.com

Interviu realizat de: Părău Andrada Cleopatra