CityVisionMagazine

Mr. Roman: “Bărbaţii din Italia adoptă mereu…"

 

Mr. Roman: “Bărbaţii din Italia adoptă mereu stilurile clasice, elegante!”

Pitti Uomo are loc în Florenţa, Italia, la Fortezza de Basso. Prima ediţie s-a desfăşurat în septembrie 1972. Aceasta i-a avut în prim plan pe unii dintre cei mai renumiţi designeri italieni. De-a lungul timpului evenimentul a crescut foarte mult. Astfel, în cadrul ediţiei cu numarul 88 (Pitti 88’), în iunie 2015, au participat 30.000 de oameni. Am stat de vorbă cu Mr. Roman despre acest fenomen.

Ce înseamnă Pitti Uomo şi cum ai ajuns aici?

Pitti Uomo este cel mai mare eveniment din industria modei masculine și se desfășoară de două ori pe an, în luna ianuarie și în iunie la Fortezza del Basso în Florența. Aici are loc cel mai puternic târg de modă masculină, cu cele mai renumite branduri mondiale. Bineînțeles că tot aici participă și o mare parte din firmele italiene cunoscute pe piața mondială de stofe, costume, pantofi, accesorii, de la artizanat, producerea și până la comercializarea lor și multe alte domenii legate de industria modei masculine.

Mai mult decât atât, la ultimele două ediții și-au făcut simțită prezența și femeile pasionate de stil deorece Pitti Immage este în ultimii ani o adevărată sursă de inspirație pentru milioane de privitori și urmăritori ai modei masculine și ai bărbaților care vor să-și îmbunătățească stilul personal, iar asta datorită prezenței celor mai bine îmbrăcați bărbaţi de pe glob (icon-style) și prezenței presei internaționale, a celor mai bune reviste de modă, dar în special alăturarea celor mai buni fotografi pasionați de modă.

Am participat în luna iunie la a patra ediție și voi veni cu mare plăcere și la următoarele, pentru a vedea noile tendințe care apar, să mă documentez, dar mai ales, acesta este locul unde poți întâlni cei mai mulți bloggeri de modă de pe glob, și astfel ne revedem de fiecare dată pentru a ne împărtăși cât mai mult aceste pasiuni, cu veselie și bucurie. Pitti Immage nu este numai un târg vestimentar, ci și o mare sărbătoare pentru cei 20.000-30.000 de vizitatori estimați la fiecare ediție. Aduce mereu inovație, inspirație, expertiză și multă pasiune pentru toți cei care îi trec pragul.

Cum se manifestă stilul la Pitti Uomo în Florența, Italia?

Pitti este un adevărat femomen ce a luat amploare în ultimii ani, iar combinațiile de street style sunt foarte complexe, dar predominant este cel clasic, elegant, cu croieli curate, detaliile și calitatea costumelor sunt la cel mai înalt prag, dar și alte tipuri de outfituri, chiar amuzante, purtate euforic de unii curajoși, care combină diversele stiluri, nonconformismul, unii îl adopta pe cel boem și cu unele piese vestimentare vintage. Unii participanți adoptă un stil foarte avangardist cu cele mai ciudate combinații neconvenționale, iar simfonia de culori pe care o vedem la Pitti este un adevărat spectacol, și aici nu vorbim doar de Fortezza del Basso, dar și pe toate străzile Florenței putem observa tot felul de bărbați stilați și îmbrăcați cu gust pe toată perioada evenimentului, dar și clasicul stil urban evident.

Hainele de calitate au un preț ridicat, dar și durată lor este mult mai mare.

Care sunt trendurile impuse de moda din peninsulă? 

Știm foarte bine că în Italia se dă tonul modei masculine, în special, Pitti Immage este mereu cea mai mare explozie în materie de tranduri, iar noutățile care apăr aici ies imediat pe piață în sezonul următor. Trendurile impuse în perioada aceasta sunt foarte fresh, cu linii curate, culori cât mai curajoase, iar pălăriile tip fedora Borselino sau Panama sunt un must-have la bărbați în acest sezon. Un detaliu important este îmbinarea curajoasă a stilului de elemente sportive, smart casual cu business, în special. Costumul în dungi (gessato), cum îl mai numesc italienii sau englezii (pinestripesuit) este mult în vogă și joacă un rol important în moda masculină din peninsulă. De asemenea, nelipsitele carouri, dar și multe imprimeuri curajoase și foarte colorate cu țesături din lâna, cât mai subțiri sau din in pentru o lejeritate bună, care permite pielii să respire. Cel mai mult am observat din experiențele mele și din ce am văzut la modă că aceștia investesc în haine de calitate din materiale bune și prețioase, dar și cu prețuri pe măsură și cred că avem multe de învățat pe temă asta, deoarece, dacă ținem cont de acest aspect vom arată bine și nu vom fi nevoiți să achiziționam haine ieftine și de proastă calitate la fiecare lună. Bărbații din peninsulă adoptă mereu stilurile clasice, simple, cu articole vestimentare spre elegant și care se potrivesc și în următorul sezon astfel încât pot economisi și bani, așadar hainele de calitate au un preț ridicat, dar și durată lor este mult mai mare.

De ce crezi că ar trebui să se îmbrace bărbaţii într-un costum elegant sau casual? 

Cel mai bun răspuns la această întrebare este schimbarea imaginii în bine și aici nu contează clasa socială sau vârsta deorece eleganța începe chiar din perioada interbelică și se continuă până în zilele noastre. Este plăcută să o privim, evident este obligatoriu să punem în considerație și politețea, să putem lucra atât la exterior, cât și la interior. Astfel, un bărbat în costum trebuie să fie și politicos, iar purtarea acestei piese vestimentare aduce mereu caracter și personalitate celui care îl îmbrăcă. Din păcate încă, la noi costumul este asociat cu nunți, botezuri sau zona de afaceri și este o concepție greșită de a vedea purtarea acestuia, iar spre bucuria mea pe străzile Bucureștiului costumul devine tot mai mult și un stil personal la unii bărbați indiferent de vârsta și chiar un mod de viață, mai ales în rândul tinerilor. Acesta este un lucru pozitiv al societăţii.

Ce recomanzi bărbaților după cele vazute la Pitti Uomo? Cum ar trebui să se îmbrace corespunzător? 

Recomandarea mea principală este să nu urmărească trendurile și moda în general, deorece acestea vin și trec tot la fel de repede. Ar trebui ca noi să încercăm să ne impunem stilul personal și să-l reactualizam cu mult curaj, adoptând chiar și un amestec de casual cu elegant. Sfatul cel mai bun și util pe care îl pot da bărbaților este elimimarea adidașilor din ținutele lor, să-i folosim doar când facem sport la sală sau în parc și înlocuirea acestora cu un pantof lejer (loafel, tassel loafel, oxford), purtarea pantalonilor scurți cu tricou, iar seara, înlocuirea lor cu un pantalon chinos și o cămașă de vară cu un imprimeu în carouri dintr-un material comod din in sau bumbac pentru a permite pielii să respire. Deja prin aceste elemente schimbate în garderoba oricărui bărbat, imaginea acestuia se poate îmbunătății considerabil.

Cel mai corespunzător și pozitiv outfit pentru un bărbat, din punctul meu de vedere, este unul clasic, cu linii curate, chiar și în sezonul cald format din cămașă, vestă și pantalon, iar în loc de cravată ar trebui să ieșim din zona formală şi putem pune o simplă eșarfa la gât, iar accesoriile completează ținuta și pot spune multe despre personalitatea persoanei care le poartă (pălărie, brățări, ceas de buzunar la vestă). Toate acestea fac un cod vestimentar relaxat și vizibil frumos decât cel foarte elegant la care unii bărbații simt o tensiune când îl adoptă și nu sunt obișnuiți. Îndrumările cele mai importante pentru aceștia sunt multe – de la croiala potrivită pentru conformația fiecăruia, alegerea stofei în funcție de sezon și cum să se așeze o cămașă, dar și cum să își facă un nod corect la cravată și asortarea acesteia cu cămașa la vestă sau sacou.

Interviu realizat de Părău Andrada Cleopatra