CityVisionMagazine

Mirela Vescan: “Ador artiștii cameleonici…"

 

Mirela Vescan: “Ador artiștii cameleonici, iar machiajul este esențial pentru transformări!”

Mirela Vescan este unul dintre cei mai cunoscuți make-up artiști din țara noastră, un reper al unei lumi fascinante, aflate mereu în mișcare. Prin şcoala de machiaj, aceasta dă mai departe experiența acumulată în care a continuat să învețe și să-i învețe pe alții.

Povestiţi-ne când și cum a început acest drum, dar mai ales cum a apărut pasiunea pentru beauty şi make-up? 

Dintotdeauna am fost atrasă de lumea din spatele scenei. Când eram la grădiniță și aveam serbare nu înțelegeam de ce trebuie să intru și pe scenă, era atât de frumos în spatele cortinei încât mie îmi era de ajuns. Toată copilăria mea am fost la film, la teatru, la operă și aveam abonamente la cinematecă. Lecturile mele, necontrolate de nimeni, erau bogate în istoria filmului, biografii și povești legate de lumea spectacolului. Cărțile de cosmetică le-am abordat în momentul în care am avut probleme cu tenul. Am intrat la 13 ani într-un cabinet cosmetic și acolo am întâlnit o zână bună și m-am lipit. Machiajul a fost o consecință firească a pregătirii mele!

„În machiaj, cele mai importante sunt corecţiile”

Care este cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat până acum legat de make-up?

Am învățat să-mi urmez înstinctul și în momentul în care trebuie să realizez un machiaj mai dificil… este bine să fac doar ce consider eu că trebuie, de la alegerea culorilor până la ecuație. În machiaj cele mai importante sunt corecțiile, sunt câteva miliarde de femei care se fardează și nu sunt două la fel.

Ce anume a trezit în dvs. curiozitatea faţă de acest domeniu?

Ador artiștii cameleonici și întotdeauna am știut că machiajul este esențial pentru transformări. Am un joc al meu, care îmi place, îmi imaginez o față fardată în “x” moduri, de la teme diferite până la personaje.

Care consideraţi că a fost cea mai mare realizare pe partea profesională de până acum? Dar personală?

Școala de machiaj este un vis împlinit, o realizare în care investesc permanent suflet, energie, resurse materiale. Eram elevă a unei școli de machiaj când am fost solicitată să predau “machiajul manechinului” la Casa Studenților și am făcut asta aproape 10 ani. În timp, mi-am dezvoltat o metodă proprie de predare, “metoda Mirela Vescan”, care funcționează grozav. De curând, am primit o solicitare să predau în Anglia și voi merge puțin, de ce nu?! În plan personal, mă laud cu familia și prieteni. Familia m-a înțeles și m-a susținut, am avut și perioade grele, iar prietenii, puțini, dar buni, au fost mereu lângă mine, cu gesturi mărețe.

Care este cea mai dragă amintire legată de make-up pe care o aveți?

Eram la New York, în backstage, după prezentarea semnată de Cătălin Botezatu și m-am trezit lângă mine cu trei dive: Nadia Comaneci, Angela Gheorghiu și Anastasia Soare, bucuroase să ne vedem și mândre de reușită noastră. Mai apoi, tot la New York, după show am revenit în cabină/camera de machiaj și ceilalți make-up artiști anericani, vreo 15 la număr, m-au așteptat în genunchi și cu un buchet uriaș de flori și mi-au mulțumit pentru că au avut ocazia să lucreze lângă un profesionist ca mine. Am început să plâng, nu mă așteptam la fair-play atâta timp cât dimineața abia au răspuns la salutul meu.

Care considerați că sunt atuurile unei femei de afaceri?

Puterea de convingere, punctualitatea, imaginația.

Spuneți-ne mai multe despre proiectele dvs. din prezent. Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Doresc să organizez o tabără de make-up în colaborare cu Youness, un colț de rai la 10 km de București. Voi mai organiza niște cursuri speciale. În septembrie, mergem iar la New York, cu Cătălin Botezatu și Laurent Tourette, iar în toamnă, am deja în agendă câteva show-uri de modă și un seminar.

Zilele de vară sunt din ce în ce mai toride. Ce tipuri de machiaj recomandaţi pentru zi, dar şi pentru seară?

Câteva sfaturi utile:

– machiajul trebuie realizat la o temperatură normală, în casă

– fondul de ten trebuie aplicat, cu mâna curată pe față hidratată cu o cremă nongrasă și un primer

– după ce fondul de ten a fost aplicat așa cum am spus, se umezește un beauty blender cu soluție creată special pentru fixarea machiajului și se tapotează ușor față. În acest fel, baza de machiaj devine foarte rezistentă. Am verificat acest lucru!

– ar trebui alese soluții simple și de efect pentru machiaj, tușuri colorate, mascara waterproof, rujuri rezistente

– la câteva zile tenul trebuie răsfățat cu un gomaj și cu o mască din fructe de sezon, caisele, piersicile și pepenele sunt geniale

– pentru seară putem folosi glitter, este modern, frumos și machiajul se transformă rapid din zi în seară.

Care sunt trucurile de care ar trebui să ţinem cont înainte de a ne machia? 

Este esențial ca tenul să fie bine pregătit pentru machiaj, gomajul eliberează porii de depozitele de keratina, inestetice și inutile. Și după ce a fost aplicată baza de machiaj, următorul pas ar trebui să fie fardarea sorancenelor, în acest fel simplu vom avea o privire de ansamblu asupra machiajului.

Privind retrospectiv, dacă ați putea să dați timpul înapoi, ce anume ați schimba în viața dvs.?

Nu am renunțat la visul de a absolvi un master în critica de film și aș fi mai atentă în ce oameni trebuie să am încredere. Am avut surprize neplăcute din partea unor oameni pe care eu i-am ajutat, sincer și dezinteresat, le-am dedicat timp, prietenie, energie și nu numai atât, în așa fel încât astăzi funcționează într-un fel sau altul pentru că eu am trecut prin viața lor. Ajut în continuare, dar mă focusez pe oamenii care au educație, în rest încerc să ignor.

Interviu realizat de Părău Andrada Cleopatra