CityVisionMagazine

Ensar Duman: „În urma tratamentului chirurgical…"

Ensar Duman: „În urma tratamentului chirurgical se obține o remisie a bolii până la vindecare. După intervenție, rezultatele analizelor nu mai amintesc de diabet!”

Supranumită procedura viitorului, tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 a devenit salvarea a milioane de pacienți diagnosticați cu această afecțiune. În spitalele din Turcia, chirurgia bariatrică și metabolică este într-o continuă dezvoltare, iar interesul pentru tratarea chirurgicală a diabetului de tip 2 este imens. Despre toate acestea am vorbit cu Ensar Duman, consilier medical în România al spitalelor Esteworld, Anadolu și Amerikan, din Turcia.

În ultimul timp, se vorbește din ce în ce mai des despre tratarea chirurgicală a diabetului în spitalele din Turcia. Dvs. promovați această metodă de tratament și vorbiți des despre chirurgia metabolică. Am vrea să știm, ambele tipuri de diabet, de tip 1 și tip 2, pot fi tratate prin această metodă?

Încă de la început, aș vrea să lămuresc un lucru și să vă spun că această metodă poate vindeca doar diabetul de tip 2. Pentru diabetul de tip 1, din păcate, în afară de tratamentul conservator, nu au fost încă găsite alte soluții medicale. Deși diabetul zaharat tip 2 (diabetul asociat obezității) este o boală cronică, despre care se credea că este nevindecabilă, iată că, o anumită intervenție chirurgicală s-a dovedit că o poate vindeca. Este vorba despre chirurgia bariatrică, respectiv interpoziție/ transpoziție ileală. Cu ajutorul său, persoanele care suferă de diabet de tip 2 pierd în greutate și obțin o remisie a bolii până la vindecare. Își cresc speranța de viață și îşi îmbunătățesc calitatea ei.

Aceasta este o noutate medicală și o veste excelentă pentru milioanele de persoane care suferă de această afecțiune. În ce constă tratamentul diabetului de tip 2 și cum poate fi el vindecat printr-o intervenție chirurgicală?

Tratamentul este unul chirurgical și definitiv, operația are loc pe tractul digestiv și se face laparoscopic. În spitalele nostre din Turcia se investește foarte mult în sectorul chirurgiei bariatrice și metabolice. Metoda este revoluționară și rezultatele sale excelente, tocmai de aceea numărul pacienților care se interesează și, ulterior, optează pentru ea, este într-o continuă creștere.

Pe ce organ anume se intervine în timpul operație?

Operația are loc pe intestinul subțire, mai exact pe ileon, cu implicarea stomacului atunci când există indicații medicale. În nici un caz intervenția nu are loc pe pancreas, așa cum vă gândeaţi.

Există o legătură între operația de micșorare de stomac și cea care te scăpa de diabet de tip 2?

Aici am mai multe lucruri să vă spun. În primul rând, operația de micșorare de stomac este destinată persoanelor supraponderale sau obeze și nu rezolvă alte probleme precum diabetul. Scăderea insulino-rezistenței în urma pierderii în greutate este un efect secundar al acestei operații. Riscul de reapariție a diabetului, dacă persoana revine la obiceiurile alimentare anterioare, este foarte mare.

În schimb, operația de diabet rezolvă și obezitatea și diabetul. Tratamentul chirurgical al diabetului pe care îl oferim poate fi aplicat atât la persoanele obeze, cât și celor normoponderale. După intervenție se elimină definitiv mecanismele care blochează secreția și funcția normală a insulinei, cea care provoacă diabetul.

Ce alte informații ați putea să ne oferiți despre tratarea prin metode chirurgicale a diabetului?

Recuperarea după această operație este destul de rapidă. Pe de altă parte, contraindicații alimentare după operație nu există. Ba mai mult, comportamentul alimentar se va modifica semnificativ, respectiv pacientul va consuma porții de hrană mai mici și mâncare sănătoase.

Această intervenție chirurgicală le oferă o șansă la o viață normală persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2?

Rezultatele sunt remarcabile, chiar extraordinare! Am văzut și auzit poveștile pacienților și am asistat la transformări incredibile. Pacienții care au ales această formă de tratament, vin la controlul de rutină nu pentru a raporta o anumită problemă, ci pentru a ne mulțumi. Unii dintre ei s-au schimbat radical. Toți și-au schimbat stilul de viață, înfățișarea, greutatea și modul de a se hrăni. Este ca a doua șansă la viață. De această dată însă, o viață net calitativă comparativ cu cea anterioară, trăită în sănătate și fără teama reapariției afecțiunii cronice de care au suferit. Pacienții au un tonus bun, iar rezultatele analizele lor sunt lăudabile pentru că nu mai amintesc de diabet.

Dacă ați avea în familia dvs. o persoană diagnosticată cu diabet de tip 2 i-ați recomanda această metodă de tratament?

Absolut! Vă spun, cu cât operația este realizată mai devreme, cu atât pacientul va diminua ravagiile făcute de hiperglicemie în organismul său. La scurt timp după intervenție, funcțiile organelor afectate încep să se echilibreze și afecțiunile secundare, cauzate de diabet, dispar. Dacă vreți să mergeți în Turcia, să vă operați și să vă schimbați viață, eu și asistentele mele, vă stăm la dispoziție și suntem pregătiți să răspundem întrebărilor dvs. Vă vom fi alături înainte, în timpul intervenției și în perioda recuperării. În România, aveți o vorbă care îmi place foarte mult: SĂNĂTATE, că-i mai bună decât toate! Asta vă doresc și eu tuturor!