Denisa Protopopescu: „La nivel mondial…"

Denisa Protopopescu: „La nivel mondial, din noiembrie 2010, infertilitatea este încadrată drept boală”
Infertilitatea a devenit o problemă de sănătate la nivel mondial care afectează din ce în ce mai multe cupluri. Cauzele care stau la baza infertilităţii, atât feminine cât şi masculine, s-au modificat dramatic în ultimii ani, evoluţia societăţii determinând apariţia unor noi factori de risc. Conştientizată din timp, poate fi tratată, de o importanță majoră fiind alegerea clinicii şi medicului care să supervizeze întregul proces. Mai multe detalii despre infertilitate am obţinut de la doamna doctor Denisa Protopopescu, Conferenţiar Universitar, Medic Primar Obstetrică şi Ginecologie, cu Supraspecializare în Reproducere Umană Asistată, director medical al clinicii Fertility by Academica.
Ce este infertilitatea şi când se pune acest diagnostic?
Dacă o femeie cu vârsta între 18-34 de ani, cu viaţă sexuală regulată timp de un an şi fără a folosi mijloace contraceptive sau, după vârsta de 35 de ani, nu procreează timp de jumătate de an, este semn că trebuie să consulte un medic ginecolog în vederea investigaţiilor de infertilitate.
Care sunt factorii de risc şi cauzele infertilităţii?
Infertilitatea a crescut alarmant în ultimii ani şi este o situaţie care afectează întreaga populaţie a globului, dovadă fiind faptul că natalitatea a scăzut inclusiv în ţări ca India şi China. WHO denumeşte infertilitatea ca boală, fiind incapacitatea de a procrea. Dacă la început cauzele infertilităţii erau legate doar de trompele uterine înfundate datorate infecţiilor sau contactării pe cale sexuală a diverselor infecţii, gonoree şi chlamydia, astăzi, acestea s-au diferenţiat. Cauze majore de infertilitate sunt fibromul uterin şi endometrioza, bolile imunologice, genetice, obstrucţia tubară, anovulaţia. De asemenea, o problemă acută şi nou apărută este menopauza precoce. Există femei care la doar 36 de ani intră în menopauză, motiv pentru care recomand ca femeile care au avut mame ce au intrat la menopauza la vârsta de 40-46 de ani, să se grăbească să procreeze, riscul genetic al unei menopauze premature fiind foarte mare. Pe de altă parte, există o sumă de alţi factori de mediu, alimentaţia, stresul, fumatul şi stilul de viaţă, care pot influența negativ fertilitatea. Ca o paranteză, incidenţa cancerului de ovar şi de sân a crescut foarte mult încă de la vârste tinere, iar o femeie infertilă, față de o femeie care a născut, are şanse mult mai mari să dezvolte aceste două tipuri.
Pentru că aţi amintit de cancer, ce şanse are un cuplu în care unul dintre parteneri a fost diagnosticat cu această boală?
În cazul unui cancer incipient este recomandat să se recolteze ovocite sau spermă înainte de a se începe procedurile chirurgicale sau chimioterapia, fiind îngheţate până la finalizarea tratamentului. Facem crioprezervare de spermă, de embrioni, de ovocite şi de ţesut testicular, aceasta din urmă aplicându-se persoanelor cu azospermice obstructivă, boală Hodgkin sau cancer testicular. Conform legislaţiei din România gameții sau embrionii pot să stea 10 ani îngheţaţi, astfel că un cuplu îşi poate folosi celulele în această perioadă.
Se vorbeşte cel mai adesea despre infertilitate ca fiind o condiţie medicală ce afectează femeile. În ce măsură este factorul masculin responsabil pentru infertilitatea de cuplu?
Infertilitatea masculină ocupă aproximativ 45-49% dintre cazurile de infertilitate. Bărbaţii au din ce în ce mai multe probleme legate de calitatea spermei, începând chiar de la vârsta de 20 de ani, cu atât mai mult cu cât lucrează cu substanţe toxice, fumează sau îşi administrează droguri sau anumite medicamente. În acelaşi timp, şi la bărbaţi există cauze genetice, afectarea spermei, varicocel, hidrocel, oreion, boli infecţioase, HTA, diabet, ulcer în tratament, cancer şi multe altele. După vârsta de 40 de ani pot apărea problemele legate de hipertensiune, afecțiune al cărei tratament poate genera un efect negativ asupra spermei. O altă boală care afectează nu doar calitatea spermei, ci şi contactul sexual în sine este diabetul care poate declanşa în timp impotenţă.
Cum afectează vârstă gradul de fertilitate al unei femei?
Numărul de ovocite al femeilor scade odată cu vârstă, însă, începând cu 35 de ani, numărul şi calitatea ovocitelor scad dramatic şi, de asemenea, cresc aneuploidiile, deci riscul de malformaţii congenitale ale fătului este mult mai mare. Direct proporţional cu scăderea numărului şi calităţii ovocitelor, scade numărul de embrioni şi implatarea devine deficitară. Gradul de fertilitate este maxim între 20-31 de ani, şansele de a rămâne însărcinată fiind mari, până la 48%. Apoi, între 32-37 ani, statistic, şansele de succes sunt de 20-25%. Ulterior, însă, între 38-41 de ani, şansa ca o femeie să rămână însărcinată este de 3-8%. Şi bărbaţii se confruntă cu probleme legate de vârstă, însă aceştia au cel puţin 10 ani în plus, andropauza şi problemele de fertilitate apărând mai târziu.
Statistic vorbind, ne puteţi oferi nişte cifre? Care este procentul cuplurilor care se confruntă cu problema infertilităţii?
În prezent, aproximativ 30% dintre cupluri se confruntă cu o problemă de fertilitate, conform statisticilor, procentul fiind, în creştere. Una dintre cauze este întocmai amânarea sarcinii din dorinţa de a avea un nivel de trăi ridicat.
Ce tehnici de fertilizare există în prezent în România şi care este eficiența acestora?
Înseminarea intrauterină presupune o stimulare ovariană uşoară şi măcar o trompă uterină permeabilă, procesul având la bază introducerea spermei partenerului sau a donatorului direct în uterul femeii, după ce aceasta a fost prelucrată. Nu se introduce spermă neprelucrată în uter deoarece poate fi toxică şi poate produce anticorpi. Continuăm cu fertilizarea în vitro, unde pacienta este stimulată ovarian mai puternic şi este monitorizată, ecografic şi hormonal. În acelaşi timp, partenerul oferă spermă din care se aleg doar spermatozoizii mobili. Aceștia se pun împreună cu ovocitele în vase speciale de laborator, unde se lasă să fecundeze, alegându-se unul sau doi embrioni care vor fi, ulterior, transferaţi în uterul femeii. O altă tehnică de fertilizare este injecţia intracitoplasmică de spermă, denumită ICSI, care presupune acelaşi protocol până la colectarea de ovule, inclusiv. După aceea ovocitele sunt denudate, curăţate de învelişul exterior, şi, după selecţia spermatozoizilor, fiecare este injectat direct în citoplasma oului partenerei, urmând, de asemenea, un embrio-transfer. Această tehnică se aplică atunci când sperma este de slabă calitate sau numărul de ovocite este foarte mic. Excesul de embrioni este vitrificat şi crioprezervat pentru o altă procedura ulterioară. Mai există o tehnică, assisted hatching, care se aplică în cazul embrionilor cu o membrană groasă şi care presupune crearea unor mici orificii la nivelul acesteia pentru favorizarea implantării. De asemenea, o tehnică care este la început la noi în ţară este preimplantarea de diagnostic genetic. Pentru reuşită, clinică noastră lucrează cu geneticieni din Anglia. În cazul fertilizării mai există şi alte metode care au la bazș donarea de ovocite, de embrioni sau mamă surogat purtătoare. Pentru sperma donată anonim, avem aviz de la ANT pentru import-export de celule umane, sperma fiind importată din Danemarca, de la o banca recunoscută şi avizată internaţional. Aşteptăm şi alte legiferări pentru donare de ovocite anonime sau mamă surogat.
Care sunt sfaturile pe care le oferiţi unei femei ce se confruntă cu infertilitatea?
În primul rând sfătuiesc femeile să rămână gravide în tinereţe şi, dacă nu reuşesc pe cale naturală, să apeleze la un specialist şi să nu amâne momentul fertilizării. De asemenea, le recomand să discute cu un psiholog, noi dispunem de acest serviciu medical în clinica noastră, deoarece este un ajutor important în procesul de fertilizare.
Unde vă pot găsi cuplurile interesate?
Adresa noastră este: Centrul Medical Internaţional, Bd. Dacia, Nr. 103, Ap. 1, Sector 2, Bucureşti, Tel: 0724747216 sau 0731580285, e-mail: cmib.cmib@yahoo.ro.
Interviu realizat de Alexandra Manolescu