CityVisionMagazine

Gta Facelift

1.000.000 de Porsche 911

Este arhetipul mașinii sport pentru condusul de zi cu zi, un „style icon” și, în mod incontestabil, imaginea și spiritul brandului Porsche. Este o mașină care îmbină, într-o manieră unică, designul premium și funcționalitatea, sportivitatea și caracterul practic, tradiția și inovația. Caracterizat printr-un design atemporal, recognoscibil din orice unghi și de la orice distanță, 911 este, așa cum însuși Ferry Porsche l-a descris, „singura mașină pe care o poți conduce de la un safari în Africa la Le Mans, apoi la teatru și pe străzile din New York”.

911 rămâne modelul care a contribuit în mod fundamental la succesul mondial al mărcii și la menținerea poziției Porsche în rândul celor mai profitabili constructori auto din lume și care, cu fiecare nouă generație, stabilește noi standarde în termeni de eficiență, dinamică și confort la condus.

Anul acesta, 911 a atins borna istorică de 1.000.000 de unități. Exemplarul cu numărul norocos este un Carrera S aniversar, vopsit în nuanța „Irish Green”, ce etalează numeroase elemente exclusive care aduc aminte de modelul 911 original, din 1963.

Așa cum era de așteptat, vehiculul cu numărul 1.000.000 este un 911 unicat, reușind să surprindă chintesența a peste jumătate de secol de tradiție. Modelul aniversar se bazează pe modelul 911 Carrera S, are cutie manuală în 7 trepte și ascunde sub capotă un motor boxer de 450 CP. Din punct de vedere al designului, acesta fascinează prin nenumărate detalii inedite – plăcuțele cu numărul 1.000.000, care autentifică unicitatea modelului, poziționate atât la interior, cât și la exterior; emblema Porsche de pe volan, ce datează din 1964 și emblema Porsche de pe capota mașinii, aceeași de pe modelul 911 original; jantele sport de 20 de inci Carrera, cu design clasic; detaliile din lemn de mahon pe panoul central și de pe volanul lucrat manual; exteriorul oglinzilor laterale și mânerele portierelor în finisaj Galvano Silver – sunt doar câteva dintre ele.

Exclusivistul model este un tribut adus primului 911, condus de însuși Ferry Porsche, care avea numărul de șasiu 300.003 și era vopsit verde, culoarea preferată a fondatorului mărcii. „Irish Green” a fost introdusă în schema de culori Porsche în 1965, fiind disponibilă spre comandă, opțional, și în ziua de astăzi.

Porsche 911 a definit o nouă categorie și rămâne în topul segmentului de mașini sport premium. Numai în 2016, 32.365 de vehicule au fost livrate în întreaga lume. Cu toate acestea, 911 și-a menținut exclusivitatea de-a lungul deceniilor, devenind un model râvnit de colecționari. Calitatea modelului 911 este legendară, iar cea mai bună dovadă este că peste 70% din toate unitățile 911 construite vreodată sunt încă funcționale și astăzi.

Legenda 911 a fost alimentată și de nenumăratele succese din motorsport. Nicio altă mașină sport nu reușește să aplice rețeta de succes a 911, proiectat deopotrivă pentru șosea și pentru circuit. Peste jumătate din cele 30.000 de victorii obținute de Porsche pe pista de curse se datorează emblematicului coupé. 911 reușește, și astăzi, să emoționeze pasionații de curse auto din întreaga lume în numeroase competiții pe circuit.

Într-un mod cu totul unic, Porsche a rămas întru totul fidel conceptului fondator al modelului original 911, fiind, în același timp, un automobil inovator din punct de vedere tehnic, perfecționat în permanență și extins prin numeroase versiuni.

Porsche 911 se fabrică exclusiv la unitatea de producție a mărcii din Zuffenhausen. În prezent, toate mașinile în două uși ale constructorului german – 911, 718 Boxster și 718 Cayman – și diferitele lor versiuni sunt produse pe o singură linie de asamblare, datorită unei abordări sofisticate de producție. Dedicarea echipei din Zuffenhausen, care încă lucrează la aceste mașini cu același devotament ca la primele vehicule, este unul dintre secretele acestui model care își scrie povestea de succes de mai bine de cinci decenii. Angajații responsabili de asamblare sunt specializați în până la 200 de sarcini diferite și, prin pasiunea și cunoștințele lor, se asigură că fiecare Porsche 911 este livrat la calitatea înaltă tipică mărcii.

Vehiculul 911 cu numărul 1.000.000 se află încă la sediul central Porsche AG. Înainte de a părăsi fabrica din Zuffenhausen, pentru a se alătura celorlalte bijuterii din colecția Muzeului Porsche, vehiculul aniversar va porni într-un turneu mondial pe trei continente și va călători pe drumurile din Scoția și din jurul circuitului Nürburgring, în Germania, în SUA și în China, pentru a fi admirat de o lume întreagă.