CityVisionMagazine

Daniel Robu

Drumul costumului la comandă: din Italia în România

„Costumul la comandă este piesa de îmbrăcăminte care te reprezintă cel mai mult. El trebuie să respecte cu fidelitate corpul și să confere acestuia o imagine de ansamblu elegantă, în ciuda micilor imperfecțiuni fizice, pe care le avem cu toții”, explică Daniel Robu, maestru croitor al cărui atelier se găsește la Torino.

Daniel Robu, originar din Săbăoani, Neamț, este singurul croitor român ajuns la rangul de maestru în Academia Națională a Croitorilor din Italia. A emigrat în urmă cu foarte mulți ani, de tânăr, a lucrat în atelierele bătrânilor croitori din Torino și este un autodidact convins. Cariera de maestru croitor în Italia și-a construit-o treptat, trecând prin toate etapele unei evoluții profesionale sănătoase. Ucenicie urmată de un mic atelier personal, dezvoltarea portofoliului de clienți odată cu obținerea recunoașterii calității artizanale din partea Regiunii Piemont, înscrierea în Academia Națională a Croitorilor, dezvoltarea brandului „Sartoria Robu”, obținerea poziției de consilier al instituției și reprezentant al acesteia în una dintre cele 20 de regiuni ale Italiei, achiziționarea atelierului unde a lucrat la începuturile experienței de imigrant. Actualmente, în atelierul din Torino,

„A fost un drum plin de încercări, dificultăți și momente frumoase. Au fost clipe în care mă simțeam copleșit de dificultăți însă, din fericire, am avut tot sprijinul familiei”, povestește Daniel.

Cei mai mulți clienți provin din categoria oamenilor de afaceri și a profesioniștilor din domeniul juridic, financiar sau marketing. Sunt însă și multe vedete, italiene sau internaționale, care preferă costumele la comandă produse de Sartoria Robu. „Două experiențe extraordinare au fost cele legate de vizita pe care mi-au făcut-o în atelier William Baldwin și Michael Madsen. Sunt persoane excepționale iar gusturile lor în materie de modă foarte decente. Au apreciat foarte mult atât povestea atelierului cât mai ales calitatea creațiilor noastre. Tradiția italiană, stofele de calitate excepțională, detaliile care fac diferența între și gradul de personalizare al costumului i-au impresionat cel mai mult”, își amintește croitorul român.

Daniel s-a deschis către piața românească în urmă cu doi ani, iar de atunci călătorește frecvent în țară pentru a-și întâlni clienții. „Pentru a avea un costum la comandă marca Sartoria Robu, clientul are de făcut un singur lucru: să ne contacteze. Împreună vom stabili o primă întâlnire în timpul căreia el va putea decide toate detaliile legate de costum, de la stofă, până la accesorii. Va beneficia, evident, de toată consultanța necesară găsirii celei mai bune soluții. Costumul intră în lucru, după circa trei săptămâni se stabilește o nouă întâlnire, pentru prima probă, urmată de ultimele ajustări și livrarea produsului maximum personalizat” ne-a dezvălui Daniel.

Cea mai recentă recunoaștere a calității muncii sale a venit din partea celebrului eveniment MoneyGram Awards, care în fiecare an premiază cei mai importanți antreprenori străini din Italia. Un alt eveniment important la care va participa în această vară este Congresul Mondial al Federației Internaționale a Maeștrilor Croitori. Dincolo de faptul că face parte din comitetul director al manifestării, Daniel Robu a reușit să înscrie România printre țările participante. Astfel, deși la ultima ediție a participat ca reprezentant al Italiei, anul acesta, la Taipei, Daniel va reprezenta România. „Am făcut acest lucru pentru că doresc din tot sufletul ca și țara mea natală să fie prezentă la astfel de evenimente. Întâlnirea maeștrilor croitori de nivel internațional este un excelent prilej de a intra în contact cu tehnici și abordări noi, de a învăța foarte multe lucruri noi, de a înțelege piața globală și oportunitățile pe care aceasta le oferă. Și mai ales, este o foarte bună ocazie de a te face cunoscut și de a cunoaște mulți alți profesioniști”, explică el.

„Anul acesta, prin înscrierea țării noastre în Federație, am făcut primul pas. La ediția următoare voi face tot posibilul să facilitez participarea câtor mai mulți croitori români. Îmi doresc ca adevărații profesioniști ai industriei de confecții, indiferent de tehnica de producție, să înțeleagă oportunitatea unei astfel de implicări și să se prezinte cu mândrie pe piața globală. Produsele care vin din UE, prin calitatea lor, au o valoare mult mai mare decât produsele asiatice sau cele ale țărilor arabe. Croitoria românească, care are o tradiție multiseculară, trebuie să își revină și să câștige vizibilitate mondială, pentru că ar merita din plin”, dezvoltă Daniel importanța participării profesioniștilor noștri.

„Profesioniștii din România trebuie să se organizeze”

Ca membru al Academiei Naționale a Croitorilor din Italia și profesionist bine integrat în mediul de afaceri din Peninsulă, Daniel Robu dorește să aducă și în țara noastră modelul de organizare învățat în țara modei. Academia italiană a fost înființată în anul 1575 și de atunci este un garant al calității croitoriei la comandă, atât pentru creațiile destinate femeilor cât și pentru cele bărbătești. În același spirit, Asociația Națională a Croitorilor Profesioniști din România (ANCPR) se dorește un garant al calității produselor care ies din atelierele membrilor săi, un mediu de perfecționare continuă și o bună cale pentru accesarea piețelor interne și externe țării noastre.

Povestea ANCPR începe în 2015, când în urma consultărilor cu seniorii Academiei italiene și având garanția colaborării, a susținerii lor, Daniel Robu decide să demareze procedura de înființare a unei structuri profesionale similare, în România. De la primul pas, adică simpla înregistrare a titulaturii, inițiativa se dovedește mai dificilă decât se anticipase, deoarece legea pare a nu permite folosirea în denumirea unor structuri private a termenului de „academie”. Prin forța lucrurilor, „academia” a devenit astfel, în 2016, „asociație națională”. În momentul de față, pasul cel mai important este atragerea în structura acesteia a profesioniștilor din domeniul confecțiilor textile. „Toți profesioniștii sau aspiranții profesioniști sunt bineveniți. Indiferent de cifra de afaceri, de forma legală sub care activează, de experiență sau gradul de expertiză. Nu are importanță dacă vorbim de fabrici mici, mijlocii, industrie mare sau ateliere de producție artizanală. Singurul lucru important este să facă parte din sectorul nostru și să existe interes pentru creștere profesională și economică”, declară Daniel Robu.

ANCPR are în desfășurare o serie de negocieri cu importanți furnizori de țesuturi din Italia și alte țări UE pentru prețuri avantajoase în interiorul structurii, pentru proprii membri. De asemenea, vor fi organizate schimburi de experiență și traininguri specializate atât în România cât și în Italia. Profesioniștii deja formați vor putea intra în contact cu tehnici de lucru noi și își vor putea desăvârși măiestria, în timp ce aspiranții vor avea posibilitatea să învețe fiecare etapă a proceselor de producție sau creație. Sunt prevăzute, începând cu anul în curs, concursuri profesionale naționale, care să ateste calitatea producțiilor și creațiilor maeștrilor croitori. Membrii ANCPR vor avea acces facilitat la conferințele internaționale ale organizațiilor profesionale de profil și a căror activitate este plasată la nivel global.

„Acest pas este absolut necesar, chiar inevitabil, pentru piața de profil românească. Este vorba despre abordarea organizată a unei realități comerciale și de producție noi, într-un context globalizat, cu reguli în continuă schimbare, fluide. Este nevoie de o structură care să impună un standard de calitate și să garanteze pentru cei care respectă acest nivel. Vă așteptăm alături de ANCPR să construim împreună istoria croitoriei și industriei de confecții românești.”