CityVisionMagazine

Cezar Ionascu

Cezar Ionaşcu: „Chiar dacă moda sugerează un trend, ai nevoie de un consultant vestimentar care să compună o ţinută.”
Moda este într-o continuă reinterpretare şi adaptare, însă, iată că există momente în care clasicul şi eleganța se impun dincolo de trenduri. Unul dintre aceste momente este ceremonia, iar codul vestimentar pe care-l impune evenimentul în sine nu poate fi neglijat sau contrazis nici de către cel mai mare creator de modă al lumii. Pentru a afla care este dress code-ul adecvat unei ceremonii şi cum se compune ţinuta vestimentară potrivită, am stat de vorbă cu Cezar Ionaşcu, consultant de imagine, cel care a pus bazele unor concepte noi şi inedite în fashionul autohton.
Înainte de a discuta despre dress code-ul de ceremonie aş dori să definim evenimentul în sine.
Ceremonia este o excepţie a vieţii cotidiene care presupune o celebrare, un eveniment care sărbătoreşte o victorie, o reuşită. Din păcate noi nu am înţeles întocmai conceptul având în vedere că venim după o perioadă de comunism în care conceptul impunea alienare şi uniformă şi, de cele mai multe ori, dăm greş la capitolul vestimentaţie. La noi s-a păstrat ideea de eveniment doar pentru nuntă şi botez, însă, evenimentul în sine are mai multe valenţe. Pentru a şti cum să te îmbraci, trebuie să ştii cine eşti tu în cadrul evenimentul respectiv, de ce te duci acolo, cu cine te întâlneşti şi cu ce pleci de la eveniment. Aceste ceremonii cer un dress code vestimentar care trebuie respectat, prin asta recunoscându-se gazdei efortul depus pentru organizare. Ceremonie este şi o petrecere corporate, o petrecere de Crăciun, de Revelion, de Paşte, dar şi evenimentele din oraş, de exemplu lansările de produse sau servicii.
Cum construim o ţinută de ceremonie masculină? Care sunt aspectele pe care trebuie să le luăm în calcul?
O structură vestimentară trebuie să înceapă de la trei factori simpli şi matematici: nevoia, antropometria şi cromatica. Cu alte cuvinte, trebuie luate în calcul locul de desfăşurare, structura corpului şi culoarea ochilor, a părului şi a tenului. Dress code-ul de ceremonie impune doar costum sau smoking.
Cum se poartă corect piesele care compun o astfel de ţinută?
Sprezzatura, aşa cum numesc italienii atenţia la detaliu, este un aspect extrem de important care spune multe despre purtătorul unei ţinute. De exemplu, cămaşa şi sacoul se aleg în funcţie de culoare ochilor. Pantalonul nu trebuie să fie nici larg şi nici lung, nu trebuie să acopere pantoful, acesta fiind considerat o bijuterie masculină. În plus, un astfel de pantalon taie din înălţime şi nu face altceva decât să dezavantajeze. Sacoul trebuie închis doar la nasturele de sus şi precizez asta pentru că este o greşeală des întâlnită la bărbaţii din România. De asemenea, am văzut oameni foarte graşi care poartă sacouri cu revere înguste. Din nou, este greşit. Şi greşelile acestea se întâmplă pentru că brandurile din România au doar un spirit comercial şi nu o abordare ştiinţifică, iar românilor le lipseşte cultura vestimentară. Sintetizând, cele trei zone ale corpului care necesită o mare atenţie sunt zona gâtului, a taliei şi a pantofului. Dacă una singură este greşită, întreagă construcţie vestimentară este greşită şi, până şi ochiul cel mai necunoscător, va percepe aceste detalii. Dacă urmezi trendul, rişti să ai o ţinută eronată pentru că nu iei în calcul întocmai matematica hainelor pe care eu o aplic cu fiecare client în parte şi care este esenţială în definitivarea ţinutei corecte. Chiar dacă moda sugerează un trend, ai nevoie de un consultant vestimentar care să compună o ţinută.
Cum trebuie să arate o ţinută de ceremonie corectă pentru o nuntă?
Noi am adoptat smokingul ca ţinută obligatorie de nuntă, cu toate că vine din cultură anglo-saxonă şi nu are absolut nimic în comun cu poporul nostru. Însă, nu tuturor le stă bine în smoking şi nu toţi înţeleg smokingul, prin urmare nu se vor simţi bine în el şi se va vedea pe chipul lor. Prima mea întrebare pe care o pun unui client care-şi doreşte un smoking este dacă poartă costum zilnic. Dacă răspunsul este nu, atunci nu-i recomand. Totodată, dacă alege un smoking, ar trebui să-l aleagă negru. Smokingul colorat a fost inventat de Calvin Klein şi Vivienne Westwood undeva prin anul 2006 şi a fost preluat de bărbaţi fără a fi, însă, şi trecut prin filtrul logicii.
Dacă nu smoking, atunci ce îmbracă mirele?
Un costum negru, simplu, preferabil din 3 piese, alături de o cămaşă albă şi o cravată neagră. În plus, costumul negru poate fi purtat şi în alte circumstanţe, însă nu ziua. Doresc să subliniez acest aspect deoarece mulţi bărbaţi încalcă această regulă. Costumul negru se poartă ziua doar la înmormântări, în rest se optează pentru gri sau albastru.
Cravată, papion sau lavalieră? Cum alegem şi cu ce asortăm?
Alegerea este, din nou, în funcţie de antropometria de care spuneam mai devreme. De exemplu, un bărbat cu gâtul scurt şi gros nu poate purta papion. Şi subliniez un aspect extraordinar de important: papionul nu are voie să fie decât negru, în niciun caz colorat, de aceea, la francezi, papionul se numeşte explicit „cravate noire”, la englezi „black tie” și „tuxedo” la americani. Un smoking cere obligatoriu papion negru. De asemenea, nodul cravatei trebuie făcut, în funcţie de aspectul fizic, mai strâns sau mai larg. Sunt nişte rapoarte matematice foarte stricte care trebuie respectate. De exemplu, cravata se alege în funcţie de materialul cămăşii, de guler şi de nasturi. Pe de altă parte, nu aş mai recomanda ca un bărbat să poarte lavalieră în 2017, ci să opteze pentru cravată ascot, acel tip de cravată care se poartă pe sub cămaşă şi care seamănă cu o eşarfă. Este o alternativă elegantă, însă, pentru a o purta este nevoie de un decor pe măsură.
Care sunt accesoriile masculine admise la o ţinută de ceremonie?
Papionul negru este obligatoriu, însă, vreau să punctez că la o ţinută de ceremonie cu papion nu se poartă curea. Cureaua a fost inventată pentru a-şi sprijini armele ofiţerii sau uneltele muncitorii şi până la sfârşitul secolului XIX nu a existat termenul de curea, hainele sprijinindu-se pe cap sau pe umeri şi nu pe talie. Cămaşa trebuie să fie subţire, cu nasturi fentă sau plastron, cu guler normal şi nu rândunică. Cămaşa cu guler rândunică este potrivită dress code-ului white tie, deci cu papion alb. Butonii sunt obligatorii la o astfel de ţinută şi trebuie să fie princiari, să fie grei, pentru a trage cămaşă în exterior, şi dintr-un material preţios, aur sau argint, chiar să aibă şi o piatră aplicată, de preferat neagră. Un alt accesoriu obligatoriu este batista albă de bumbac de la piept, care se calcă, se apretează şi se lasă în exterior preţ de un deget, în formă rectangulară. Aceasta este o batistă decorativă care nu se foloseşte niciodată. Pentru alte nevoi trebuie să existe o batistă la interior. Un alt avertisment pe care trebuie să-l fac este faptul că la o ţinută de ceremonie nu se poartă ceas din două considerente: ceremonia este un eveniment atemporal şi ceasul alăturat butonilor este de prost gust.
Care este modelul de pantof potrivit şi cu ce se asortează încălţămintea?
Pantofii trebuie să fie model oxford, simpli şi negri. Punctez că pantofii lăcuiţi reprezintă o mare eroare vestimentară. Pantofii trebuie să fie din piele şi, într-adevăr, să lucească, dar luciul să fie obţinut şi nu fabricat.
Care este sfatul tău pentru mirele anului 2017?
Îi recomand să apeleze la un consultant vestimentar, şi mă invoc pentru că nu există concurenţă la noi în ţară, care să-i creeze ţinuta potrivită cu un buget rezonabil.
Interviu realizat de Alexandra Manolescu