Metropolitan
Petre Avram: „Sleevul gastric este cea mai eficientă metodă de combatere a obezităţii”
Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, conform statisticilor oferite de Asociaţia Română de Endocrinologie, aproximativ 25-30% dintre români suferă de obezitate, iar 64% sunt ponderali. Din păcate, procentele sunt în creştere, însă, există o gama largă de intervenţii bariatrice menite să contribuie la inlaturea aceastei probleme de s ănătate. Pentru a înţelege mai exact despre ce este vorba, am stat de vorbă cu domnul doctor Petre Avram, medic specialist chirurgie generală şi chirurgia obezităţii, în cadrul Metropolitan Hospital.
Ce presupune chirurgia bariatrică şi cui se adresează această latură a medicinei?
Chirurgia bariatrică reprezintă un ansamblu de metode chirurgicale aplicate pacienţilor care suferă de obezitate, în scopul de a le normaliza greutatea corporală. Beneficiile aduse de intervenţiile bariatrice, raportate la riscuri, sunt mari. Doresc să punctez încă de la început că un pacient obez nu este un pacient sănătos, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte obezitatea că fiind o boală.
Câte tehnici de chirurgie bariatrică există şi care este eficiența acestora?
Există mai multe metode prin care putem ajuta un pacient să slăbească. Există balonul gastric, tehnică prin care se introduce în stomac un balon cu apă sau lichid cu scopul de a reduce volumul gastric, reducând, astfel, și cantitatea de alimente ingerate. După o perioadă balonul este extras, ca urmare, pacientul trebuie să-şi menţină un stil de viaţă sănătos, să fie atent la tipul de alimente consumate şi să desfăşoare activităţi sportive. Se recomadă pacienţilor care au de slăbit un număr relativ mic de kilograme sau celor care, din anumite motive, nu li se poate efectua un alt tip de intervenţie. O altă metodă este inelul gastric, un inel care se aplică în jurul stomacului transformându-l într-o clepsidră. Alimentele vor stagna în partea superioară ducând la apariţia senzaţiei de saţietate precoce. Continuăm cu sleevul gastric, cea mai cunoscută metodă de combatere a obezităţii, ce câştigă din ce în ce mai multă popularitate, atât în Europa cât şi în America. Scăderea ponderală este semnificativă, raportul risc-beneficiu fiind în favoarea beneficiilor. O altă intervenţie bariatrică este bypass-ul gastric, o intervenţie complexă în urma căreia se izolează o porţiune din stomac. La această porţiune se conectează o porţiune de intestin, astfel încât alimentele ajung în contact cu mucoasa intestinală determinând trasmiterea unor semnale către creier care duc la apariţia senzaţiei de saturaţie. Mai există o metodă, numită diversie biliopancreatică, care presupune îndepărtarea aproape în totalitate a stomacului şi conectarea la porţiunea distală a intestinului. Scăderea ponderală este mare, dar complicaţiile sunt şi ele numeroase, unul din dezavantaje fiind că pacientul, având un tranzit intestinal accentuat cu multiple scaune zilnice, prezintă un oarecare disconfort. Ultima intervenţie este plicatura gastrică, o metodă care nu presupune tăierea stomacului, ci, pur şi simplu, se crează nişte pliuri ce se coş cu fir neresorbabil, reducând, astfel, volumul acestuia. Are marele avanataj că este o intervenţie chirurgicală reversibilă, însă, fiind mai nou introdusă, studiile în domeniu nu sunt atât de numeroase.
Care este intervenţia pe care o recomandaţi dvs şi ce beneficii aduce în plus faţă de celelalte metode?
Eu consider că sleevul gastric, intervenţie cunoscută şi sub denumirea de gastrectomie longitudinală sau micşorarea stomacului, este o metodă eficientă, cu cel mai bun raport risc-beneficiu. Este operaţia cea mai folosită la Metropolitan Hospital. Se îndepărtează aproximativ 70-80% din stomac, rămânând un volum gastric mic.Capacitatea stomacului fiind mai mică, implicit şi cantitatea de alimente pe care o consumăm va fi mai mică. Un alt avantaj al sleevului gastric este îndepărtarea acelei zone de stomac care produce grelina (hormonul foamei), reducându-se astfel şi senzaţia de foame.
Cui se adresează intervenţia gastric sleeve?
Se calculează un indice de masă corporală, BMI, care reprezintă greutatea pacientului împărţită la pătratul înălţimii sale. Dacă rezultatul depăşeşte BMI=30, atunci vorbim de obezitate, iar sleevul gastric se recomandă pacienţilor al căror rezultat depăşeşte BMI=40. De asemenea, se recomandă şi pacienţilor care au un MBI>35 dar care au şi alte boli asociate, de exemplu, hipertensiune arterială, apnee de somn, boli cardiovasculare, ovare polichistice, diabet de tip 2 recent descoperit. De asemenea, este indicată pacienţilor care au un istoric de obezitate mai mare de 5 ani şi celor care nu reuşesc să slăbească prin alte metode nechirurgicale. O altă recomandare este limita de vârstă, intervenţia aceasta adresându-se persoanelor cu vârstă între 18-60 de ani, însă, în funcţie de beneficii, vârstă se poate extinde. Un mare beneficiu este că în urma acestei intervenţii se pot ameliora sau chiar vindeca problemele de sănătate asociate obezităţii.
Există şi contraindicaţii ale sleevului gastric?
Da, există contraindicaţii. În această categorie intră pacienţii cu boli psihice foarte grave, dependenţii de alcool sau droguri, cei care au patologii gastrice, pacienţii diagnosticaţi cu cancer sau SIDA, femeile gravide şi pacienţii necomplianti. Complianţa pacientului este un aspect foarte important. Postoperator este extrem de importantă colaborarea strânsă medic-pacient.
Deci, după intervenţie, pacientul va fi supus unei diete? Cât este de restrictivă această perioada?
Da, este obligatorie atât o pregătire preoperatorie cât şi o dietă postoperatorie. Preoperator, pacientul trece printr-o serie de investigaţii şi analize medicale cu rolul de a depista anumite afecţiuni ce pot fi remediate spre a obţine aprobarea pentru operaţie. După intervenţie va urma un tratament medicamentos dar şi un regim alimentar strict combinat cu suplimente alimentare. În primele 7 zile va consuma doar lichide, în următoarele 7 zile va introduce mâncare pasată, iar din a treia săptămâna se pot introduce alimente uşoare.
Din punctul de vedere al perioadei de recuperare, în cât timp pacientul îşi revine complet?
Perioada de recuperare decurge rapid, pacietul va sta maxim 4 zile internat în spital iar durerile sunt suportabile. Ulterior este esenţial ca medicul să păstreze o strânsă legătură cu pacientul şi acesta să vină la control regulat. După aproximativ un an jumătate, pacientul va ajunge în perioada de stagnare.
Câte kilograme se pot pierde, cu aproximaţie, în acest mod? Există riscul de a reveni la greutatea iniţială?
Este greu de cuantificat în număr de kilograme. Se calculează în procente şi, statistic, se pierde aproximativ 20-30% din excesul ponderal. Cu cât ai mai multe kilograme cu atât slăbeşti mai mult, procesul fiind mult mai accentuat la început. Dacă nu urmezi un stil de viaţă sănătos, există, într-adevăr, riscul de a te îngraşa, însă, niciodată nu vei reveni la greutatea iniţială.
Multe cazuri de obezitate au la bază imposibilitatea stăpânirii poftelor alimentare sau mâncatul excesiv. Cum vor fi resimţite aceste două aspecte după o astfel de intervenţie?
Apetitul va fi mult diminuat, cu siguranţă, însă, poftele alimentare sunt comandate de creier şi atunci depinde de fiecare pacient în parte cum şi le poate controla.
Testimonial. Liviu Marian, 30 de ani
Nu cred că există cuvinte care să poată aprecia, într-adevăr, profesionalismul şi competenţa de care dă dovadă personalul medical de la Metropolitan Hospital. Cu aproximativ o lună în urmă m-am supus operaţiei de micşorare a stomacului, sleev gastric, şi de atunci pot afirma cu tărie că viaţa mea s-a schimbat radical. Sunt alt om, am alt stil de viaţă şi, foarte important, am o stare psihică extraordinar de bună. Aveam 120 de kilograme, iar după doar 3 săptămâni de la operaţie am slăbit deja 11 kg. Eu profesez în domeniul muzical şi, pe parte profesională, m-a ajutat foarte mult această schimbare, acum interacţionez mult mai bine cu oamenii cu care intru în contact zilnic. Este o intervenţie care îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii şi nimeni nu ar trebui să stea pe gânduri când vine vorba de aceasta. Cât despre domnul doctor chirurg Petre Avram, nu am decât cuvinte de laudă. Nu mă aşteptăm de la un cadru medical să fie atât de prietenos şi atent, a fost mult peste aşteptările mele, de altfel, tot personalul spitalului Metropolitan Hospital este deosebit, iar această empatie nu am întâlnit-o niciunde în altă parte. Pot spune că nicio clipă nu m-am simţit ca într-un spital. Încă de la prima întrevedere cu domnul doctor, am simţit că stau de vorbă cu un prieten, şi apoi, pe tot parcursul perioadei postoperatorii, mi-a fost alături cu sfaturi medicale şi mi-a dat multă putere şi curaj. Astăzi sunt un om nou, cu o viziune nouă asupra mea şi asupra viitorului meu.
Interviu realizat de: Alexandra Manolescu