Interviu business – Mr. Roman
INTERVIU BUSINESS
Mr. Roman: „Cu determinare și atenție asupra calității, putem duce România la un standard superior în domeniu!”
Este un business care se va lansa în curând în România, punând accent pe simplitatea, eleganţa şi rafinamentul costumului bărbătesc. Mr. Roman ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre greşelile întâlnite la moda masculina.
Care credeți că sunt cele mai mari greșeli pe care le poate face un bărbat când își alege îmbrăcămintea?
În primul rând, pentru a putea vorbi de o vestimentație aleasă corespunzător, trebuie să luăm în calcul existența unui consilier vestimentar care să te poată îndruma în expunerea imaginii potrivite, atât în viața de zi cu zi, cât și pe plan profesional. Din păcate, noi ne confruntăm cu lipsa acestui consilier și de aici încep micile probleme. Greșelile de bază sunt multe și aș începe cu cea mai întâlnită și anume, mărimea nepotrivită a hainelor, a costumului, în general, fie că vorbim de sacou ori de pantalon. În ultimii zece ani, costumul a luat forma bărbatului și garderoba trebuie mereu reactualizată și înnoită pentru a fi potrivită contextului.
De asemenea, alegerea nepotrivită în combinațiile cromatice dintre sacou, pantaloni și vestă, culoarea nepotrivită a pantofilor și chiar neîngrijirea acestora pot fi considerate greşeli. Totodată, lipsa de bun gust și stil poate fi sesizată și atunci când sunt folosite ținute neadaptate evenimentului sau când se optează pentru cămașa cu mânecă scurtă la nunți ori botezuri asortată cu cravată, a cărei lungime nu este nici ea potrivită, fiind fie prea scurtă, fie prea lungă. Sfat: vorbim de o lungime ideală atunci când vârful cravatei atinge marginea superioară a cataramei de la curea.
O altă greșeală pe care o observ frecvent este lipsa batistei din buzunarul de lângă reverul sacoului, sau chiar când purtăm doar cămașa și vestă în sezonul mai cald. Avantajul acestui accesoriu este că poate reprezenta de cele mai multe ori pata de culoare și detaliul care completează un outfit reușit. Alt aspect important în alegerea îmbrăcămintei este și asortarea nepotrivită a șosetelor cu restul ținutei care este adesea privită de unii bărbați ca o parte nesemnificativă a întregului proces de aranjare. Din păcate pentru ei, realitatea contrazice acest lucru deorece șosetele nepotrivite pot strica întreg outfit-ul.
În final, aș dori să închei cu una din greșelile a căror rezolvare constă în eliminearea completă din garderobă, anume a tricourilor cu benzi desenate sau a hainelor și a curelelor care au logo-ul brand-ului pe ele.
Care sunt obiectele vestimentare pe care le realizați?
Obiectele vestimentare de bază marca Mr.Roman sunt costumele din două piese (sacou și pantalon) sau trei piese, (sacou, pantalon și vestă). Sacourile Mr.Roman vor fi potrivite mai multor tipuri de ținute, începând de la smart casual, business casual și business sau sacouri cu șase rânduri de nasturi ce poartă numele de double breasted care sunt de altfel și preferatele mele. Toate sunt concepute cu două șlițuri/fente la spate, pentru a oferi comoditate și libertate de mișcare, cu o croială modernă, potrivită oricărui tip de siluetă.
Atunci când un client îmi trece pragul, preț de o oră mă ocup de pregătirea ținutei, în funcție de specificul evenimentului la care participă, fără ca acesta să fie nevoit să își completeze outfit-ul cu obiecte vestimentare de la alți furnizori. Datorită colaborării cu branduri de calitate superioară din Italia, voi putea completa ținuta perfectă, atât cu elementele de bază precum, cămăși sau pantofi, cât și elementele de detaliu precum batiste de buzunar, cravate, papioane și șosete. Iar când acesta va pleca din atelierul Mr.Roman, desigur cu zâmbetul pe buze și satisfacția calității, va avea o ținută completă și va fi pregătit pentru cel mai pretențios eveniment. Mai mult decât atât, pentru că îmi doresc ca totul să fie fără cusur, din toamnă voi avea o nouă colaborare cu un cunoscut brand din regiunea Toscana, și conceptului Mr.Roman i se va adauga categoria de paltoane pentru sezonul 2017-2018.
Care sunt tipurile de stofe pe care le folosiți și cum procurați materia prima ?
Încerc să lucrez cu stofe de calitate, din lână – care este cel mai versatil material al costumelor bărbătești și oferă avantaje prin prisma durabilității și confortului, dar permite și pielii să respire mai ușor și nu este deloc de neglijat avantajul de a fi unul din materialele care se șifonează cel mai greu. Alt material este bumbacul, ideal pentru costumele bărbătești de vară, menit să emane mereu un aer de nostalgie prin culori. Indiferent de sezon mă ,,joc” și cu stofe din cașmir, mohair, în combinație cu amestecuri în mici procentaje de fibre, poliester pentru o rezistenţă mai bună asupra şifonării. Aceste fibre permit practic ca ținuta să arate bine de dimineață până seară, iar clientul să afișeze un look impecabil pe tot parcursul zilei.
Ce alte accesorii mai folosiți pentru a finaliza un costum ?
Brand-ul Mr.Roman folosește toate accesoriile necesare de calitate pentru finalizarea unui costum de la ața din bumbac, nasturi, stofe de la colaboratori și furnizori din Italia, împreună cu toate accesoriile unui outfit reușit de la cămăși – atât slim fit, cât și regular fit – care oferă lejeritate, cravate din mătase cu imprimeuri, dar și din lână, batiste de buzunar din mătase, butoni de manșetă, curele, pantofi clasici în stilul Oxford pentru o ținută elegantă, dar și pantofii loafer pentru un outfit mai casual și lejer în sezonul estival. Ideal ar fi cs toți să facem un efort comun și să încercam o propulsare a industriei românești, care din păcate este în scădere. Nu este greu, cu determinare și atenție asupra calității, putem duce România la un standard superior în domeniu.
Cât timp vă petreceți zilnic în atelier?
Se spune că dacă faci ceea ce îți place nu vei munci niciodată în viața ta! Așa este și cu timpul pe care eu îl dedic activității în atelier. Petrec foarte mult timp și mă dedic 100% atelierului și brand-ului Mr.Român deorece îmi doresc ca produsul final să iasă perfect și să fie pe placul clienților, însă până acolo este nevoie de atenție deosebită în tot procesul de producție. E nevoie de multă concentrare pentru a examina fiecare problemă cu care se confruntă croitorii și cusătorii și a o semnala mai departe producătorilor de țesături. Un alt exemplu, ar fi orientarea amănunțită pentru modificarea fiecărui tipar de la un sezon la altul. Însă, în opinia mea, cel mai important este atenția pe care o acord clientului. El este persoana cea mai potrivită și înainte de toate trebuie să îi înțelegi nevoile, specificul și mai ales dorințele. Sunt de părere că pentru a avea succes în această meserie trebuie să oferim pasiune și devotament depuse zi de zi și care creează o armonie între mine, client, croitor și cusător. Încerc să mă modelez după fiecare în parte pentru a avea cu toții satisfacția și mulțumirea lucrului bine făcut.