CityVisionMagazine

Interviul travel- Catalin Botezatu

Înconjurul lumii la braț cu Cătălin Botezatu

Am plecat într-o călătorie imaginară în jurul lumii şi, cu un bagaj plin de poze şi amintiri, am traversat cu gândul mari şi oceane, munţi stâncoşi şi păduri tropicale şi am ajuns chiar până la capătul pământului. Cum am reuşit? Împreună cu Cătălin Botezatu, cel care a transformat un simplu interviu într-o adevărată poveste despre călătorii şi vacanţe exotice.

În funcţie de ce criterii îţi alegi o destinaţie de vacanţă? Cum arată concediul perfect?

Pentru că am văzut aproape tot globul pământesc nu pot spune că pentru mine mai există o curiozitate în acest sens. O vacanţă perfectă este locul în care mă simt relaxat, mă simt detaşat şi pot să îmi închid telefonul. Vacanţa perfectă este cât mai departe de civillizatie şi de ţara în care locuiesc, iar principalul criteriu este căldura, soarele.

Ai ajuns până la capătul lumii. Cum a fost experienţa din Patagonia?

Ushuaia, Patagonia, Fin del Mundo- pentru că aşa se mai numeşte zona, este una dintre cele mai frumoase părţi ale lumii. Argentina este o ţară extrem de ofertantă din toate punctele de vedere. La Fin del Mundo, acolo unde, aşa cum numele o spune, se termină efectiv lumea, se află cea mai lungă autostradă din lume care porneşte din Canada şi are peste 11.000 de mile. Este lumea contrastelor unde vei găsi cei mai spectaculoşi munţi, cele mai fascinante păduri care te duc cu gândul la filmul Twin Peaks, unde vei vedea cum cerul la apus se schimbă în mii de culori ca nicăieri în altă parte. Tot acolo se află cea mai veche închisoare din istorie unde erau condamnaţi cei mai aprigi şi feroce oameni de pe pământ. La o aruncătură de bat de Patagonia se află Polul Sud, Antarctica, unde poţi vizita insulele, te poţi plimba printre pinguini şi poţi vedea cei mai spectaculoşi copaci care au coroana aplecată de bătaia vântului.
Din Ţara de Foc mergem în India. Povesteşte-ne despre trăirile avute pe acel tărâm.
„Incredibile India”, parafrazez pe cei care aşa o descriu… India este incredibilă, este, din nou, o ţară a contrastelor puternice. În India, opulenţa, bogăţia şi frumuseţea arhitecturii contrastează cu sărăcia locuitorilor. În India impresionează clădirile, edificiile care nu par a fi construite de oameni: Taj Mahalul, Palatul Vânturilor sau Triunghiul de Aur. Pe de altă parte, India merită vizitată datorită obiceiurilor pe care le au oamenii de acolo. De exemplu, la ei nunta durează trei zile şi este un adevărat spectacol de tradiţii. În fiecare zi se merge în altă locaţie, au un alt program artistic, alte costume şi atmosfera este plină de viaţă. Taj Mahalul este emblema Indiei, este un edificiu care te cutremură atât graţie impozanței sale cât şi a poveştii. Reprezintă pentru întreagă omenire simbolul pur al iubirii, este o transformare a sa atunci când persoana care a însemnat totul pentru tine dispare.

Ai vizitat şi Tibetul? Ştiu că acolo există Shambala, misteriosul tărâm, acea poartă către o altă lume…

În Tibet trebuie să ajungi pentru partea sa sprituală. De acolo a plecat adevăratul budism cu toate că acum, făcând o paranteză, adevăratul budism nu se mai află nici măcar în India. Singurele temple budiste şi singurii oameni care mai cred cu adevărat în Buddha sunt în Sri Lanka. În Tibet, chiar dacă sărăcia este foarte mare, este bine de ajuns pentru cei care îşi doresc să cunoască o altă lume. Nu este un loc care să atragă prin edificii, Tibetul este un loc care trebuie să atragă doar din punct de vedere spiritual şi al meditaţiei.

Care altă destinaţie te-a impresionat în călătoriile tale?

O altă destinaţie extrem de ofertatntă şi care este mai putrin cunoscută oamenilor este Islanda. Eu am fost de cel puţin şase ori. Este o ţară, atât la propriu cât şi la figurat, aflată la capătul lumii. Aici vulcanii, activi la propriu şi activi ca poveşti, au o influenţă foarte mare asupra turiștilor. Este ţara care l-a inspirat pe Jules Vernes atunci când a scris „Călătorie în centrul pământului” pentru că vulcanul acela chiar există cu adevărat. Sunt vulcani care au creat superstiţii şi legende astfel încât oamenii de acolo cred că sunt o adevărată poartă spre iad. Islanda este ţara în care s-au născut poveştile cu troli, este ţara în care munţii, unde-şi fac cuiburile celebrele păsări puffin, par creaţi de o mână extraterestră, este ţara în care poţi înota cu delfinii şi poţi merge la vânătoare de balene la miezul nopţii, pentru că este ţara nopţilor albe, unde poţi admira aurora boreală în toată splendoarea ei şi poţi privi cei mai minunaţi gheţari plutitori. Islanda este celebră pentru staţiunile sale, pentru Laguna Albastră care se mândreşte cu nămolul alb creat de craterul unui vulcan în care poţi sta chiar dacă afară sunt – 20 grade. Acest nămol, pe care-l iei cu mâna ta din vulcan, poate fi aplicat pe piele având un efect extraordinar. Totodată, capitală, Reykjavík este un orăşel mic dar cu un farmec aparte.

Vorbind de capitale, care te-a atras cel mai mult şi de ce?

Buenos Aires este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, urmată de Istambul. În Buenos Aires există o arteră, se numeşte 9 iulie, şi este strada cea mai largă din lume, are clădiri spectaculoase făcute de cei mai mari arhitecţi italieni, este locul în care este înmormântată Evita Peron, cimitir care arată că un adevărat oraş, cu case în miniatură şi cu statui. Pe vremuri, faima şi mândria celor mai bogaţi oameni din Buenos Aires era să fie înmormântaţi în cel mai luxos cavou şi astfel cimitirul a ajuns să arate că o adevărată opera de artă. Tot în aces oraş chic s-a inventat tangoul şi există cartiere în care lumea dansează pe stradă şi invită trecătorii la dans. Aici casele sunt foarte colorate, aşa cum le-au făcut marinarii de pe vremuri, pentru că tangoul a fost inventat de marinarii italieni.

Dintre toate destinaţiile vizitate care ai simţit că şi-a lăsat cel mai puternic amprenta asupra ta?

Cred că centrele solare şi energetice m-au marcat: piramidele din Egipt, Machupichu dar şi Pietrele Doamnei din Ceahlău. Puţini ştiu că în România sunt două astfel de puncte energetice extrem de importante pentru omenire: Sarmizegetusa şi Pietrele Doamnei.

Din punct de vedere gastronomic care este gustul care îţi vine în minte acum?

Eu ador mâncarea chinezească şi, cu toate că am fost şi în China, dacă aş putea mânca la Londra, în China Town, de două ori pe zi, aş face-o fără niciun fel de regret.

Cum îţi alegi vestimentaţia în funcţie de locul în care trebuie să ajungi? Ne poţi da un sfat?

N-ai găsit omul potrivit, n-aş putea să dau sfaturi în privinţa asta pentru că eu stau ore întregi să-mi fac bagajele şi niciodată nu reuşesc să iau hainele care-mi trebuie.

Trebuie să fim la modă şi în concediu? Ne facem bagajul în funcţie de acest aspect?

Depinde de destinaţie. Dacă mergem în concediu în locaţii de lux, atunci trebuie să avem în bagaj haine elegante de seară. Dacă, în schimb, alegem o destinaţie exotică, o insula, atunci ne luăm costume de baie şi haine lejere şi vaporoase, inul fiind cea mai bună alegere ca material. Cât despre culori, alegem hainele deschise la culoare, animal printul şi foarte multe articole albe, albul va fi întotdeauna la modă.
Ce crezi că îi lipseşte turismului din România pentru a se ridica la standardele internaţionale?
Turismul din România a început să se dezvolte, oamenii sunt primitori, locaţiile curate, peisajele ofertante, însă, ne lipseşte infrastructura. Poate avem nevoie de mai multă dăruire.

Prima vacanţă din 2017 unde va fi?

Prima plecare va fi în Italia, dar acolo voi ajunge cu treabă, iar primul concediu va fi în Australia.

Interviu realizat de: Alexandra Manolescu | Sursa foto: Arhiva personală